SZOLNOK

2018.06.22. 13:54

Karszalaggal intenek óvatosságra a fiatalok a Tiszavirág Fesztiválon

„Senkit ne hagyj hátra!” feliratú karszalagokkal hívják fel a figyelmet a fiatalok arra, mindig biztonságosabb együtt lenni, mint egyedül maradni.

Joó Zsuzsa

„Senkit ne hagyj hátra!” – áll a fesztiválon osztogatott karszalagokon.

Fotó: Csabai István

„Senkit ne hagyj hátra!” – áll azokon a színes karszalagokon, melyeket diákok osztogatnak a Tiszavirág Fesztiválon. Az üzenet a tavaly év végi tragédiára utal, amikor egy átmulatott éjszaka után egy tizenhét éves fiatal belefulladt a kiöntött Tiszába.

Az esetnek több tanulsága is akad. A legfontosabb talán az, hogy a baleset megelőzhető lett volna, ha az ittas fiút nem hagyják egyedül társai.

A fiatalok önkritikát gyakoroltak.

– Észrevehetően megváltozott valami a tragédia óta a fiatalok fejében – állítja Oláh Csenge diákpolgármester.

– Nemrégiben egy képzésen vettem részt másodmagammal együtt, megyén kívül. Az oktatás után természetesen mindenki elment szórakozni.

– Mi voltunk azok, akik „vigyáztunk” a többiekre, a baleset mély nyomot hagyott bennünk. De így van ez itthon is: azt látom, mostanában még a buszmegállóig is elkísérik egymást a fiatalok.

Ez az emlék azonban egy idő után – természetesen – kopik. Ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy a diáktanáccsal együtt egy prevenciós programot indít a fiatalok védelme érdekében.

– Erre szükség is van. Az, hogy a diákok alkoholt fogyasztanak, tény. Mindig is ittak és vélhetően ez lesz a jövőben is.

– Van, aki tud mértéket tartani, van, aki nem – ezt egy szakember, egy program se tudja meggátolni. A legjobb dolog, amit tehetünk, hogy sokkal tudatosabban figyelünk a másikra.

– Ezekkel a karszalagokkal és magával a megelőző programmal is erre biztatjuk a többieket, ráadásul mindig szem előtt lehet – magyarázza a fiatal lány.

Persze Csenge is tudja, hogy egy karszalaggal nem lehet megváltani a világot. Elegendő azonban egy hatásos figyelemfelhíváshoz.

„Senkit ne hagyj hátra!” – áll a fesztiválon osztogatott karszalagokon.
Fotó: Csabai István

– A színes karszalagokat mi terveztük, ez tényleg a mi ötletünk volt teljes egészében. Pár ezer darabot gyártattunk le belőlük, ezek a héten készültek el.

– Először a Tiszavirág Fesztiválon ismertetjük meg a fiatalokkal a „Senkit ne hagyj hátra!” feliratú karszalagot, később más rendezvényekre, iskolákba is elvisszük őket.

– Viseljék bátran a mutatós szalagokat, melyeket most, a fesztivál idején a Maláta téren lévő rendőrségi faházban találnak meg. Természetesen ingyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában