ABÁDSZALÓK

2018.03.18. 11:26

A kegyetlen időjárás ellenére is jól sikerült a szalóki böllérfesztivál (galéria)

Bár a szervezők mindenre felkészültek, az időjárás nem volt kegyes a XII. Abádszalóki Böllérfesztiválhoz (Tiszator). Az előrejelzések hűvös, szeles, esős időt jósoltak. Így is lett.

Ujvári László

A képen a nyertes váci csapat vezetője, Pintér Sándor látható, még az eredményhirdetés előtt.

Fotó: Ujvári László

A kellemetlen idő aztán mégsem vette el az emberek kedvét, több ezren látogattak ki a Füzes Kempingbe.

– Külföldiek mondták, hogy három dolog miatt szeretnek idejárni. Ezek a vendégszeretet, a biztonság és a tradíciók. Legyen hó, eső vagy sár, mi is ezt szeretnék ma megteremteni – ezekkel a szavakkal köszöntötte a jelenlévőket Balogh Gyula polgármester.

Felhívta a figyelmet arra, hogy március 15-én Kossuth-díjat kapott Györfi Sándor karcagi szobrászművész. Külön köszöntötték az országos hírű szakembert. Az ő alkotásai köszönnek vissza Abádszalók közterein.

Hazánk egyik legjelentősebb gasztronómiai eseményének nevezte a Tiszatort Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Kovács Sándor megyei elnök pedig személyes tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel.

Idén huszonhárom csapat mérette meg magát az ország több pontjáról. Voltak porták a térségből, a megyéből, de még a Duna partjáról is. Sokan visszatérőként érkeztek.

– Nyolcadik alkalommal vagyunk itt. Örömmel jövünk, jól érezzük magunkat. Saját ízvilággal készültünk – mondta Pintér Sándor a váci csapat vezetője.

A képen a nyertes váci csapat vezetője, Pintér Sándor látható, még az eredményhirdetés előtt.
Fotós: Ujvári László

– A vadászhurka egyedi, csak nálunk van. Szalonna kocka, fejhús és bőr. Felfőzve, füstölve – részletezte.

A hangulatos porta és a finom falatok telitalálatnak bizonyultak: a Kis-Vác Kőkapu Pintér Banda nyerte az idei Tiszatort.

Ugyancsak nyolcadik alkalommal érkeztek Abádszalókra a Jász Böllérek. Eddig hatszor vitték el a közönségdíjat. Az összeszokott csapat jász különlegességekkel készült.

– Páratlan az árpakásával készült hurka, vagy a jász töltött káposzta – osztotta meg velünk Nagy Sándor. A csapatfőnök elmondta: fő fűszerük a majoránna és náluk minden rövid lével készül.

A háromnapos program a porták felépítésével, előkészületekkel indult. A verseny szombaton zajlott, vasárnap pedig szíve-nyelve leves, hurka, kolbász várta a kilátogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában