jászkunság

2018.09.22. 15:25

Kéményszemle kell a fűtési szezon előtt, már most hívjunk szakembert

Noha messze még a fűtési szezon, célszerű a kémények ellenőrzését már most elvégeztetni, hogy ne az utolsó pillanatra maradjon ez a valóban életbevágóan fontos tevékenység.

Czakó Nóra

Az elvezető ellenőrzése is a szakértő feladata. Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

Megyénkben minden településén a katasztrófavédelem végzi a lakossági kéményseprést. Azokban az ingatlanokban azonban, amelyekbe be van jegyezve gazdálkodó szervezet, tehát egyéni vagy társas vállalkozás, a füstelvezetők ellenőrzését az adott megyében, illetve ellátási területen nyilvántartásba vett kéményseprőipari egyéni vállalkozóktól vagy szolgáltató cégektől kell megrendelni.

Szilárd tüzelőanyaggal való fűtés esetén évente, gázfűtést használóknak kétévente, a munkáért pedig díjat kell fizetniük.

A társasházakba a kéményseprők hívás nélkül kimennek, és a lakóknak a vizsgálatért nem kell fizetniük. Kivéve, ha egy lakás valamely vállalkozás bejelentett telephelye.

Fontos változás, hogy idén a családi házban élőkhöz már nem érkeznek maguktól, ütemterv szerint a kéményseprők, így időpontot kell foglalniuk. Tehát, ha valaki úgy dönt, hogy a kémény rendszeres tisztíttatásával is gondoskodik biztonságáról, még azt is eldöntheti, mikor szeretné azt.

Ha a családi házba be van jegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a szolgáltatásért fizetni kell, és kötelező megrendelni egy kéményseprő cégtől. Amennyiben az ingatlanba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, tehát egyéni vagy társas vállalkozás, a szolgáltatás ingyenes, és a katasztrófavédelem kéményseprői végzik.

Időpontot egyeztetni az ellenőrzésre interneten és telefonon is lehet, de az ügyfélszolgálatokon személyesen is van rá lehetőség.

– Aki az online ügyintézést választja, a Kemenysepres.hu honlapon előre megadhat két-három, kéményellenőrzésre megfelelő napot. Ebben az esetben a kéményseprők telefonon felveszik az ügyféllel a kapcsolatot, és közösen megállapodnak az ellenőrzés pontos dátumáról és idejéről.

– Emellett a katasztrófavédelem kéményseprői gyakran tájékoztató levelekkel járják végig a településeket. Ilyenkor lehetőséget biztosítanak az ellenőrzés azonnali elvégzésére is, de ennek igénybevétele ekkor sem kötelező – tájékoztatta hírportálunkat Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

Az elvezető ellenőrzése is a szakértő feladata. Illusztrációfotó.
Fotó: Shutterstock

Hozzátette, a kéményseprők célja a füstelvezető épségének, valamint a fűtésrendszer jó és biztonságos működésének ellenőrzése, az esetleges problémák kiszűrése, a balesetek megelőzése, de semmiképpen sem a bírságolás.

A vizsgálat során kívül-belül megnézik az égéstermék-elvezetőket, ellenőrzik azok műszaki állapotát, vizsgálják, hogy a fűtés biztonságos működéséhez van-e az adott helyen elég levegő, illetve biztosított-e a levegő utánpótlása, emellett elemzik a tüzelőberendezésből távozó égéstermék összetételét.

Ha problémát tárnak fel, fontos, hogy saját érdekében mindenki mihamarabb intézkedjen a javításról.

Készpénzt nem fogadhatnak el

A szakember a kéményvizsgálatról tanúsítványt állít ki. Ezen fel kell tüntetnie az utolsó műszaki vizsgálat évét, valamint az ellenőrzés során elvégzett műszeres mérések eredményét. A katasztrófavédelem kéményseprői készpénzt nem kezelhetnek, nem fogadhatnak el.

Végeznek díjköteles munkát is, azonban ezeket előre, írásban meg kell rendelni. A katasztrófavédelem minden kéményseprője végzett szakmunkás, arcképes igazolvánnyal rendelkezik, egységes munkaruhát visel, és a munkavégzéshez biztosított autójuk is jól megkülönböztethető, a katasztrófavédelem feliratai, színei jól láthatóak rajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában