SZOLNOK

2018.10.14. 13:28

Keresik a Pólya Tibor úton parkoló kisbusz tulajdonosát

A Pólya Tibor úton egy gazdátlannak tűnő kisbusz parkol már régóta. A lakosok szerint nem szép látvány, ezért megkérdeztük, mit lehet tenni ilyen helyzetben.

Hutter Zsófia

Az autót alaposan megrongálták, módszeresen „kibelezték”, még a tanksapkáját is elvitték

Fotó: Csabai István

– Már hónapok óta ott áll az az autó. Értem, hogy nincs szüksége rá a tulajdonosának, de tényleg ez a megoldás? Lerakni egy parkolóban és hagyni, hogy tönkretegyék? Emellett a helyet is foglalja, valamint a városképet is rontja – panaszkodott egy rendszeresen arra járó olvasónk.

– Sajnos, a városban több helyen is lehet látni ehhez hasonló autókat. Van, amelyik egy idő után eltűnik, de olyan is előfordul, hogy teljesen körbenövi a gaz. Ez igen zavaró, ha mondjuk egy sokak által használt parkolóban foglal el egy helyet folyamatosan – mutatott rá a kellemetlenségre Katalin.

– De ez kifejezetten csúnya látvány. Betört ablakok, leeresztett gumik és letört visszapillantó tükör. Látszik, hogy a kutya nem foglalkozik vele.

Az önkormányzathoz fordultunk, hogy megtudjuk, mit lehet tenni ilyen esetben. Azt a választ kaptuk, hogy az ehhez hasonló problémák a Szolnok Városi Közterület-felügyelethez tartoznak. Ők pedig arról tájékoztatták szerkesztőségünket, hogy észlelték a problémát, és dolgoznak az ügyön.

A jármű ugyanis hatósági jelzéssel van ellátva, tehát rendszám van rajta. Ez által pedig jogosan áll a közterületen, ráadásul nem zavarja a forgalmat sem. Hozzátették, ettől függetlenül már keresik az autó tulajdonosát. Ugyanis hiába járt le a műszakija egy közterületen hagyott autónak, ha rendszám van rajta, nem szállíttathatja el a felügyelet.

Az autót alaposan megrongálták, módszeresen „kibelezték”, még a tanksapkáját is elvitték
Fotó: Csabai István

Információink szerint először elhelyeznek egy figyelmeztetést, melyben felszólítják a tulajdonost, hogy szállítsa el a járművet. Ha ez nem történik meg, a szerződött céggel vitetik el.

Úgy tudjuk, Szolnokon huszonhatezer forintba kerül, ha a tulajdonos helyett az NHSZ szállítja el az autót, a tárolási díj pedig napi ezerkétszáz forint. Azonban az esetek nagy részében a felszólítás után a gépjármű gazdája elszállítja az autót.

Ha nincs rendszám, tíz napig akkor is maradhat

A KRESZ ide vonatkozó szabálya szerint azt a hatósági jelzéssel nem rendelkező járművet, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, főútvonalon tilos, mellékútvonalon – közterület-használati engedély nélkül – legfeljebb 10 napig szabad tárolni.

A rendszám nélkül parkoló járművet azonban a rendőrség, a közterület-felügyelet, a közút kezelője – a tulajdonos költségére – eltávolíthatja. Amennyiben az autó tulajdonosa a jelzést és az elszállítást követően sem jelentkezik, úgy a gépjárművet elárverezhetik. Ha azonban később az autó gazdája előkerül, az árverésből befolyt összeg a tulajdonost illeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában