TÖRÖKSZENTMIKLÓS/BAR­TA­PUSZTA

2018.08.15. 19:48

Keresztet állítanak a tanyasiak emlékére

Szombaton rendezik meg a Törökszentmiklós környéki tanyavilágból elszármazottak ötödik találkozóját az egykori bartapusztai tanyai iskolában.

Molnár-Révész Erika

A keresztet állítják az úgynevezett Darancsok halmára

Fotó: Beküldött fotó

Az idei találkozón felavatják azt a fakeresztet is, melyet adományokból állítottak fel az egykor itt élők tiszteletére. Maguk a keresztállítók is meglepődtek azon, amit a munkálatok során a földben találtak.

– Tavasszal fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy a volt tanyai iskolától mintegy négy kilométerre délre fekvő kunhalomra állítani kellene egy keresztet az egykor itt élők tiszteletére – mondja a kezdeményezésről az egyik ötletgazda, Csőke György.

A tanyakutató felhívására nagyon sokan jelentkeztek, hogy felállítsák a három és fél méter magas fakeresztet a Törökszentmiklóstól mintegy tizenöt kilométerre található, öt méter magas halomra.

– Innen, vagyis a Kuczori tanyavilágból is jártak át Bartapusztára tanulni a gyerekek. Amikor elindítottuk a kezdeményezést, hallottuk, itt valaha szintén állt egy kereszt, de az idők során eltűnt.

Csőke György negyven éve bezárt iskolája mellett. Hamarosan felújítják az épületet
Fotó: Molnár-Révész Erika

– Amikor elkezdtünk ásni, találtunk is fa- és fémmaradványokat. Ezek valószínűleg a régi keresztből származhatnak – meséli György. Hozzátette, az új keresztet egyfajta zarándokhelynek szánják.

– A Bartai és a Kuczori dűlőből elszármazottak idei, szombati találkozóján avatjuk fel.

A keresztet állítják az úgynevezett Darancsok halmára
Fotó: Beküldött fotó

Hamarosan elindulnak az 1927-ben átadott és 1977-ben bezárt tanyai iskola felújítási munkálatai is. Erre mintegy harmincmillió forintot nyert tavaly az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában