Vélemény

2019.12.27. 11:30

Kincsek kerülhetnek a vizekből a tányérokra, ha van szemünk hozzá

Mi ugyan szeretjük a halat, de sajnos nem fogyasztunk belőle annyit, amennyit „kellene.” Furcsa dolog ez, hiszen nincs kényszer az étkezésben. Ám nem árt, ha némi tudatosság azért jelen van.

Szabó Lilla Laura

Ennek egyik eleme a hal lehet, hiszen nagyon egészséges. Időnként belebotlik az ember olyasmibe, hogy ehhez vagy ahhoz a nemzethez képest mi mennyire keveset fogyasztunk belőle. Azt is inkább ünnepek táján. Pedig vizeink és tavaink bővelkednek a pikkelyes kincsekben. De „hát ha olyan szálkás”. Meg „annyi macera elkészíteni.” „És drága is…”

Talán sokan ráismerünk a gyakran használt magyarázatokra, hogy miért nem halból lesz végül vacsora vagy ebéd. Pedig talán csak jobban el kellene mélyülnünk ebben a világban. Vagy követni olyanok tanácsait, akik már megtették. Mint a mezőtúri Metzker Krisztina is. Ámulatba ejtő, hogy nőként milyen rajongással van a horgászat, a természet iránt.

A halak elkészítési módjainak pedig szinte végtelen sorát ismeri. A sors most ráadásul egy nemes feladattal jutalmazta meg, többek között ezért. A történetről cikkünkben olvashatnak.

Élmény volt hallgatni őt. Mire a beszélgetés végére értünk, pironkodva vettem tudomásul, hogy számomra a halkészítés eddig kimerült a rántott falatokban, vagy a paprikás-lisztes klasszikus fogásokban. Nem túlzás azt állítani, hogy sokan vagyunk ezzel így. Pedig mennyi lehetőség rejlik a halban! De azt hiszem idő, mire a szélesebb tömegek is felfedezik mindezt.

Hogy a jövőben bátrabb halfogyasztókká válunk-e, azt nehéz megjósolni. De azért jó érzés tisztában lenni azzal, hogy kis hazánk mekkora kincseket rejt. Talán csak bátrabb kalandorokká kellene válnunk, hogy felfedezzük őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában