JÁSZKUNSÁG

2018.05.24. 17:25

Korán jött a cseresznyeszezon, a szolnoki piacon már kapható a finomság

Bár még javában tart az eperdömping, napok óta lehet már kapni a legkorábban érő cseresznyefajtákat is. A szolnoki vásárcsarnokban a hét végén már több helyen kínáltak egy-egy ládányit a korai cseresznyéből, holott máskor ilyentájt még csak mutatóban találtunk pár csokrot belőle. A hirtelen felmelegedéssel érkezett tavasz ennek a gyümölcsnek az érését is felgyorsította.

Kovács Berta

A szolnoki vásárcsarnokban áruló Pásztor László Ede (képünkön) többféle idénygyümölcsöt kínál

Fotó: Csabai István

– A múlt hét elején a rokonok kertjében már csipegettünk – árulta el Nagyné Pusztai Éva, aki az eper mellé egy kis idei cseresznyét is beszerzett a szolnoki piacon. – A gyerekek nagyon szeretik, bár az első szériának általában még nem az igazi az íze. Most nagyon korán terem, meg is lepődtem, hogy már szedik a termelők – jegyezte meg az asszony.

– Most kezdődik a cseresznyeszezon, szerintem nagyon szép és nagyon finom az idei. Úgy néz ki, jó termés lesz – vélekedett Nagyné Pap Tünde, aki Tiszaföldváron termett Bigarreau fajtát árult a piacon.

Standja a buszmegálló szomszédságában áll, így a közlekedők közül sokan megállnak megszemlélni a kínálatot, még ha végül nem is mindenki dönt úgy, hogy visz haza belőle.

Tündéék öt-hat napja szedték meg először a fáikat. Mint mondta, gyorsan leérnek a korai fajták, így gyorsan el is kell adni őket. Tóth Gáborné az elmúlt napokban már harmadik alkalommal vásárolt cseresznyét a piacon, mindig más helyről.

– Jó korán beérett az idén, de úgy veszem észre, területenként nem egyforma a minősége. Volt, amelyik cseppet sem volt savanyú, inkább édes, a másik kissé ízetlen, bár ránézésre kimondottan szép – mesélte a cseresznyerajongó fiatalasszony.

A szolnoki vásárcsarnokban áruló Pásztor László Ede (képünkön) többféle idénygyümölcsöt kínál
Fotó: Csabai István

– Két héttel korábban megérett a kertben a cseresznye – árulta el Makhajdáné, aki Alcsiszigeten lévő portája gyümölcsét kínálta. – Jó lenne a termés, bár nem olyan édes az idén, és felénk nagyon sok a madár, a seregély, a feketerigó is megcsipkedi a gyümölcsöt.

Mészáros Kálmánné Szandaszőlősről hozta be az eladnivaló korai cseresznyét. Ő is a madarakra panaszkodott, nála a verebek kóstolgatják a piros bogyókat.

– Nagyon sok lett idén a termés, ezért is apróbb szemű – mutatott rá. – Korábban is megérett, mint máskor, általában május vége felé, az utolsó héten szoktuk szedni

először.

Nagykörűben is hamarabb érik a cseresznye, a Csonka Teréz kínálta cseresznye is onnan való. Mint mondta, nagy szemű Germensdorfi is lesz már egy jó hét múlva, csak kellett volna neki az eső. A korainak is a csapadék hiányzott.

– A megyei cseresznyetermés mennyiségre közepes, minőségre jó, és korábban lesz a vártánál – foglalta össze Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Nagyon szép az idei cseresznye, vélekedik a Bigarreau fajtát árusító Nagyné Pap Tünde
Fotó: Csabai István

– Később indult be a virágzása, mégis legalább egy héttel korábban szedhető a termés, behozta a cseresznye is a lemaradást.

Ez pedig nyilvánvaló gazdasági hasznot jelent. A termés mintegy húsz-huszonkét százaléka exportra megy, amit a korábbi érés miatt biztos el lehet adni, és a gyümölcsösben sem lesz annyi ideje a kártevőknek a fertőzésre.

Az igaz, hogy klímaváltozással kell szembenéznünk, de ez is azt mutatja, a növények jobban alkalmazkodnak hozzá, mint azt gondolnánk.

Viszik, mert még újdonság

Érik már a meggy is, kilónként 700 forintos áron már rábukkanhatunk a piacon. Pásztor László Ede is árul.

– Összecsúszott az eper, a cseresznye és a meggy érése – hangsúlyozta az árus. – A vevők is viszik persze a meggyet, hiszen ez még újdonság. Nincs is az a savanyú íze, ami jellemző a korai meggyre. Két héttel biztos, hogy hamarabb érik, mint ahogy szokott, de hamar le is fog teremni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában