JÁSZKUNSÁG

2018.04.20. 06:58

Közel 42 kilométernyi út felújítása valósulhat meg megyénkben idén

A rendkívül hideg tél, a nagy mennyiségű csapadék és fagyási-olvadási ciklusok gyakori váltakozása komoly károkat okozott hazánk útjain. A közútkezelő azonban már elkezdte a javítási munkálatokat. Megyénkben idén mintegy negyvenkét kilométernyi fő- és mellékút felújítása valósulhat meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, valamint hazai források felhasználásával.

Czakó Nóra

A kátyúk elleni legjobb megoldás az, ha az egész útfelület új aszfaltborítást kap, mint ezen az Abony melletti szakaszon.

Fotó: Mészáros János

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. március 26-án lezárta téli üzemeltetési időszakát. Így a következő hónapokban a helyi és nagy felületű burkolatjavítási, valamint a teljes körű útfelújításokra helyezik a hangsúlyt a szakemberek.

Emellett a növényzetgondozási és burkolatjel-festési munkákat is elvégzik.

A szakemberek a téli hónapokban is végeztek hidegaszfalttal kátyúzást, de a tartósabb, melegaszfaltos munkák csak március második felétől, április elejétől indulhattak el.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában, két országos útfelújítási program részeként idén mintegy ezerkétszáz kilométernyi út teljes körű javítása valósulhat meg. Első körben eddig mintegy száznegyven szakaszra vonatkozóan adott az elmúlt napokban munkaterületet a társaság a kivitelezőknek. A munkák év végéig ütemezetten, folyamatosan haladnak majd.

Ebben az esztendőben összesen kétszázezer tonna aszfalt felhasználását tervezi ezen munkálatainak elvégzéséhez. A kátyúzási munkákat az utak hierarchikus rendje szerint ütemezik. Vagyis első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, végül a mellék- és bekötőutakon avatkoznak be.

Pécsi Norbert Sándortól, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának vezetőjétől megtudtuk, a társaság tavaly december 13-án tette közzé, hogy idén mely utakon indíthat el teljes körű felújítási munkákat.

Ez alapján megyénkben idén mintegy negyvenkét kilométernyi fő- és mellékút felújítása valósulhat meg, mégpedig a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, valamint hazai források felhasználásával.

A beruházást a társaság közel három és fél milliárd forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásból végzi el.

A javítási munkálatok néhol már zajlanak, más helyeken pedig hamarosan elkezdődnek. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program egyik elemeként megyénkben a 34103-as jelű karcagi bekötőút közel 2,4 kilométeres szakaszán a kivitelezők már birtokba vehették a munkaterületet.

A kátyúk elleni legjobb megoldás az, ha az egész útfelület új aszfaltborítást kap, mint ezen az Abony melletti szakaszon.
Fotós: Mészáros János

A teljes körű felújítás során – amely várhatóan száztíz napig tart – a szakemberek a kopóréteg profilmarásáról, a süllyedéseknél a teljes pályaszerkezet cseréjéről, a kiegyenlítő aszfaltréteg és az új kopóréteg terítéséről, az új tartós burkolati jelek felfestéséről, valamint a KRESZ-táblák igény szerinti cseréjéről és pótlásáról is gondoskodnak.

A 3231-es jelű út több mint 2,1 kilométeres részén a kivitelezők már ugyancsak a munkaterületen dolgoznak. A szám a Pusztamonostor és Jászárokszállás közötti utat jelöli.

szintén teljes körű felújítás során a kivitelezők itt is gondoskodnak a kopóréteg profilmarásáról, a süllyedéseknél a teljes pályaszerkezet cseréjéről, a kiegyenlítő aszfaltréteg és az új kopóréteg terítéséről, az új tartós burkolati jelek felfestéséről. Emellett a KRESZ-táblák igény szerinti cseréjét és pótlását is elvégzik. Mindez előreláthatóan hatvan napot vesz majd igénybe.

A 4627-es jelű úton, Öcsöd és Martfű között már szintén elkezdődtek a munkálatok.

Várhatóan jövő héten kezdik el a 4202-es jelű, Kisújszállást és Mezőtúrt összekötő út és a 4203-as jelű, Kuncsorbát Túrkevével összekötő út felújítását.

A tervek között szerepel még a 34106-os jelű Berekfürdő bekötőút, a 45112-es jelű szelevényi bekötőút és a 3216-os jelű, Fegyverneket és Tiszafüredet összekötő út javítása is. A 4628-as jelű, Tiszaföldvár és Mezőtúr közötti út felújítása pedig már meg­valósult.

Fegyverneken a komphoz vezető út is megérett a felújításra. Már a kerékpárosok is csak a kátyúkat kerülgetve tudnak rajta haladni. Fotós: Mészáros János

Hazai források felhasználásával kezdték el a munkálatokat a 32-es számú, Hatvan–Szolnok másodrendű főút egyes szakaszain, a 46-os számú, Törökszentmiklós– Endrőd–Mezőberény másodrendű főúton és a 3225-ös jelű, Szolnokot Jászkisérrel összekötő út egy részén.

Idén megújul még a megyénken is áthaladó, 4-es számú, Budapest–Debrecen–Záhony elsőrendű főút néhány rövidebb szakasza, illetve a 34-es számú, Tiszafüred-Fegyvernek másodrendű főút, a 402-es számú, Szolnok déli másodrendű főút, a 3224-es jelű, Szolnokot és Tiszasülyt összekötő út egyes szakaszai, és a túrkevei Nagykunsági-főcsatorna hídja.

A Magyar Közút Zrt. illetékesei szerint a beruházásoknak köszönhetően nő a forgalombiztonság, nagymértékben javul az út szolgáltatási színvonala és az utazási idő is lerövidül.

A társaság bízik abban, hogy a megyénkben is megújuló közutak biztosítják a térségi központok, óvodák, iskolák, munkahelyek, intézmények gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb elérését.

Képünkön a Kuncsorbát Túrkevével összekötő út legrosszabb állapotú szakasza. Jó hír, hogy jövő héten elkezdődhet a felújítása.
Fotós: Mészáros János

Félpályás útlezárásra, illetve torlódásokra lehet számítani

A felújítások és javítási munkák idején általában félpályás korlátozásra, így a forgalmasabb szakaszokon torlódásokra is számíthatnak a közlekedők. Ezért az autósoknak országszerte érdemes még utazás előtt tájékozódniuk tervezett útvonaluk aktuális forgalmi helyzetről például a társaság Útinform szolgálatánál.

A szolgáltatás weboldalán pedig az érvényben lévő korlátozásokról és munkaterületekről is folyamatosan frissülő információkat kaphatnak az érdeklődők.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. mindeközben arra kéri térségünk közlekedőit az úton dolgozók és a többi járművezető biztonsága érdekében, hogy az aktuális munkaterületen érvényes ideiglenes sebességhatárokat mindenképpen tartsák be. A korlátozások és a javítási munkák idejére pedig a közlekedők türelmét és megértését kéri a társaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában