Közel nyolcezer pedagógust tesztelnek a megyében

Hétfő óta folyamatosan végzi a koronavírus teszteket a megye oktatási intézményeiben az a huszonegy csapat, melyek egészségügyi dolgozókból, kormányhivatalnokokból és egyetemi hallgatókból állnak. A gyorsteszteket szinte minden pedagógus kérte, a tömeges vizsgálatot koordináló Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Kormányhivatal előzetesen 7800 pedagógus tesztelésére készült fel.

Munkatársainktól

Fotó: Csabai István

– Az iskolánkban dolgozó pedagógusok nagy része kérte a gyorstesztet. Szerencsére mindenkinek negatív lett az eredménye – mondta Surinné Zsidel Andrea, a Szolnoki Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola és Néptánc Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezető helyettese.

Kedden iskolájukban is elvégezte a koronavírus-gyorstesztet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal által koordinált csapat egyike, amelyek hétfőn kezdték meg a mintavételezést a megye oktatási intézményeiben.

– Minden olyan bölcsődében, óvodában és általános iskolában elvégezzük a pedagógusok csoportos tesztelését, ahol nem vezettek be digitális tanrendet.

Előzetesen 7800 pedagógus tesztelésére készültünk fel.

A tesztelés önkéntes, de a kormányhivatal arra buzdít mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel – válaszolta kérdésünkre a megyei kormányhivatal.

Megyénkben huszonegy csapat végzi a tesztelést. A csapatokat a kormánytisztviselők irányítják, az ő feladatuk az adminisztráció is, míg a mintát a védőnők és a hallgatók veszik le. A vizsgálatok az Operatív Törzs által meghatározott ütemezésben zajlanak.

– Jász-Nagykun-Szolnok megyében a kormány által meghirdetett országos, célzott csoportos tesztelésben összesen negyvenkét megyebeli egyetemi hallgató vesz részt, akik között leendő orvos, fogorvos, gyógyszerész és ápoló is van. Továbbá huszonegy megyei védőnő is csatlakozott a vizsgálatok lebonyolításához – írták a válaszban.

A tömeges tesztelések kapcsán utánajártunk annak is, hogyan alakult a fertőzöttek száma novemberben a szolnoki tankerülethez tartozó iskolákban. Az intézményekben több mint 12 ezer diák tanul, a feladatellátásban 1450 pedagógus és közel 500 egyéb beosztású dolgozó vesz részt.

– A hozzánk tartozó 33 intézményben elenyésző volt a covid-fertőzöttek száma az őszi szünet után, mind a gyermekek, mind pedig az iskolai dolgozók között

– válaszolta megkeresésünkre Szutorisz-Szügyi Csongor, a Szolnoki Tankerületi Központ igazgatója.

– A havi jelentés alapján elmondhatjuk, hogy novemberben 65 gyermeknél, ez 0,5 százalékot jelent, 68 pedagógusnál, vagyis 4,6 százalékuknál, és 8 egyéb munkakörben dolgozónál igazolódott fertőzés. A diákok és felnőttek legnagyobb része a középfokú intézményekből került ki, akik november 11-től már digitális oktatásban vesznek részt. Az általános iskolai korosztályban a karanténban lévők száma magasabb, jellemzően szülői fertőzöttség következtében egy-egy gyermek miatt azok osztálya volt érintett – részletezte.

Az igazgató tájékoztatásában kitért a települési megoszlásra is, mely szerint kiemelkedően jó a helyzet az Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában.

– Ebben az intézményben már tanévkezdés óta folyamatosan használja valamennyi gyermek és pedagógus is a maszkot. Itt szeptember óta mindösszesen egy fertőzött tanuló volt – emelte ki.

Van ahol megnőtt a fertőzöttek száma az őszi szünet után

A Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban összesen 64 főből áll a tantestület, kedden több mint 40 tesztet végeztek el, a vizsgálatok szerdán is folytatódnak.

– Egyrészt nem kötelező, másrészt a pedagógusok között is van olyan, akik a fertőzésből nem olyan régen gyógyultak fel és tértek vissza a munkába, nekik ezen a héten még nem javasolták a tesztet – közölte Balog Zsolt igazgató, aki az őszi szünet utáni tapasztalatairól is beszámolt.

– Az utóbbi hónapban megugrott a karanténban lévő osztályok száma, több gyerek lett pozitív és a szülők körében is egyre többen betegek. Az iskolánkban pedagógusokat is érint a fertőzés – mondta. Hozzátette, a tanárok közül ketten egészségügyi állapotukra való tekintettel engedélyt kaptak az online munkavégzésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában