TISZASZENTIMRE–EGYEK

2018.07.19. 06:55

Kutya nehéz megoldani a kóbor ebek elhelyezését

Falkákba verődött kóbor kutyák, élelem után fürkésző ebek. Sok helyen ez az átlagos utcakép. A felelőtlen állattartás komoly gondokat okoz térségtől és településmérettől függetlenül. A községek és falvak nem tudnak egyedül megbirkózni a feladattal, vagy csak nehezen. Vannak azonban települések, melyek összefogva, úrrá tudnak lenni a helyzeten.

Ujvári László

A telepen nagy a forgalom, mindig hoznak, de visznek is kutyákat

Fotó: Ujvári László

A Tisza-tó környéki településeken is állandó feladatot jelent a kóborló, gazdátlan ebek begyűjtése. Egy 1998-as kormányrendelet kötelezi az önkormányzatokat az ebkérdés megoldására. Akad példa arra, hogy egy-egy településnek sikerül úrrá lenni a helyzeten.

Általánosságban viszont nem találnak megoldást a problémára, a megfelelő szakemberek, az infrastruktúra és pénz hiányában. Nemrég Tiszaszentimrén is ez volt a helyzet.

– Nincs annál szomorúbb kép, mint mikor egy kutyát megunnak és kiraknak, egyszerűen a sorsára hagyják – magyarázta lapunknak Koczúrné Tóth Ibolya polgármester.

Szentimrén is gondot jelentett a kóbor kutyák befogása, elszállítása. Bár kerestek megoldást, minden lehetőség csak részsikert hozott. Volt, hogy Szolnokra is vittek a befogadott kutyákból, mert a környező kutyamenhelyek, gyepmesteri telepek túlterheltek voltak.

– Kutya nehéz volt, egy másfél milliárdos szennyvízprojektet is könnyebb megoldani, mint az ebkérdést. Egyetlen projektnek sem örültem annyira, mint amikor áprilisban aláírhattuk a megállapodást az egyeki gyepmesteri teleppel – vezette fel a megoldást a településvezető.

– A szerződés értelmében, befogják és elviszik a településről a jelentett kóbor kutyákat. Természetesen a szolgáltatásért fizetni kell, de a lakosság védelme és nyugalma nem pénz kérdése.

– Együttműködésük óta két esetben vették igénybe a szolgáltatást. A segítség pedig időben érkezett, gyorsan és pontosan. Hálásak a lehetőségért, nem is gondolták volna, honnan érkezik a megoldás. A közeli Egyekről.

Négy évvel ezelőtt hasonló cipőben járt a most megoldást nyújtó hajdú-bihari nagyközség is. Egyeken évről évre növekvő teherként élték meg a felelőtlen gazdák tevékenységéből adódó embertelen helyzeteket. A lakossági panaszok 2011-ben gyűrűztek be: az agresszív kutyafalkáktól egészen az állatkínzásig.

A telepen nagy a forgalom, mindig hoznak, de visznek is kutyákat
Fotó: Ujvári László

– A megoldáshoz se pénz, se szakembergárda nem állt rendelkezésre. Semmi, csak a szándék. Ebből a helyzetből álltunk fel, négy egymásra épülő pályázattal – vázolta a kezdeteket dr. Miluczky Attila, Egyek polgármestere.

– Ma már nemcsak itt, hanem kérésre más településeken is meg tudják oldani a problémát. Az egyik pályázaton tizenegy ebrendész kiképzésére, egy másikon a telep kialakítására kaptak lehetőséget. Ezek eredményeként európai uniós színvonalon tudják biztosítani az ebek ellátását, gondozását és gazdásítását.

Szükség is van rá, hiszen a több mint hatvan férőhelyes Egyeki Gyepmesteri Telep szolgáltatása rendkívül népszerű. Jelenleg is közel huszonöt településsel van élő szerződésük, szinte hetente hívják őket gazdátlan ebekhez.

Az egyeki telepnek sokakkal jó a kapcsolata

– Jelenleg ötven kutyát gondozunk – tudtuk meg Kovácsné Nagy Judit telepvezetőtől. Az elmúlt években Egyeken szinte teljes mértékben sikerült felszámolni az ebproblémát.

– Eleinte az itt található kutyák harmada került hozzánk Egyekről, ez ma már csak körülbelül a negyede. Sok a környező településekről érkezik – részletezte. A Jászkunság több településén is ők kezelik a kóbor ebeket. Például Tiszaszentimrén, Tiszaörsön, Kunhegyesen, Kunmadarason, valamint Fegyverneken.

Az újragazdásítás szépen halad, ottjártunkkor is épp gazdára talált egy négylábú. Állatbarát civil szervezetek közreműködésével az ország számos pontjára és külföldre is fogadnak örökbe kutyákat. Nagy számban kerülnek ebek Ausztriába és Németországba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában