szigorítás

2020.09.01. 11:30

Látogatási tilalmat léptettek életbe megyénk kórházaiban

A betegek és a dolgozók védelme érdekében látogatási tilalmat rendeltek el a megye kórházaiban, mivel az utóbbi napokban drasztikusan emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma az országban. A járó-és fekvőbeteg ellátás folyamatos, ezért a kórházak kérik a betegektől a járványügyi szabályok szigorú betartását.

Munkatársainktól

Olasz Eszter, a Hetényi Géza kórház munkatársa az intézmény különböző pontjain helyezett el tiltást jelző feliratokat

Fotó: Mészáros János

A Covid-19 vírusfertőzések számának drasztikus emelkedése miatt hétfőtől látogatási tilalmat rendeltek el a szolnoki Hetényi Géza kórház valamennyi osztályán. A látogatási tilalom ellenére a súlyos állapotú, önmagát ellátni nem tudó betegek mellett tartózkodhat egy hozzátartozó, és felkeresheti a vallási meggyőződésének megfelelő egyházi személy is.

A kiskorú gyermek mellett ott lehet a szülő vagy a szülő, törvényes képviselő által kijelölt személy, illetve a leendő anyuka mellett lehet egy általa választott nagykorú – tájékoztatta hírportálunkat dr. Bene Ildikó, a kórház megbízott főigazgatója. A fekvő- és járóbeteg-ellátás azonban folyamatos, ezért a kórház arra kéri a betegeket, hogy viseljenek orrot és szájat eltakaró maszkot, és fokozottan tartsák be a higiéniai előírásokat.

Olasz Eszter, a Hetényi Géza kórház munkatársa az intézmény különböző pontjain helyezett el tiltást jelző feliratokat
Fotó: Mészáros János

Jászberényben kedden hirdetik ki a tilalmat

A Jászberényi Szent Erzsébet Kórház valamennyi osztályán szeptember 1-jétől vezetik be a látogatási tilalmat – tájékoztatott dr. Sinkó-Káli Róbert főigazgató. Elmondta, az alapjogokat figyelembe véve, az intézkedés nem vonatkozik például a haldokló betegekre. A kiskorú beteg gyermekhez szintén bemehet egy szülő látogatni, valamint az apás szülést is biztosítják. A beteg kérésére egyházi személyt is beengednek a kórházba. A fekvő- és járóbeteg-ellátás rendjében nincs változás, folyamatos az ellátás az érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával.

Karcagon már szombaton megtiltották a látogatást

A Kátai Gábor Kórházban augusztus 29-től látogatási tilalmat rendelt el az intézmény valamennyi osztályán Nagyné László Erzsébet főigazgató. Mint azt a közleményében írja, a súlyos, életveszélyes állapotú betegnél egy hozzátartozó ott tartózkodhat, a kiskorú beteg mellett pedig egyik szülője, vagy törvényes képviselője. Apás szüléseknél jelen lehet a leendő anyuka által kijelölt személy. A beteget megilleti az egyházi személlyel való kapcsolattartás is. Rendkívüli látogatási engedélyt az adott osztály osztályvezető főorvosa adhat.

Csomagküldésre naponta 8–16 óra között van lehetőség. Az intézmény területére gépjárművel csak dolgozók, beszállítók és érvényes rokkantkártyával rendelkezők hajthatnak be. A sürgősségi betegellátó osztály, a járóbeteg-ellátó szakrendelések, az elhunytakkal kapcsolatos ügyintézés és pénztár változatlanul működik. A kórházban a maszk használata és a másfél méteres távolság tartása kötelező – áll a főigazgatói közleményben.

Az SZKTT működtette idősotthonokba sem engedik be a hozzátartozókat

Az utóbbi időszakban kialakult helyzetre való tekintettel szep­tember 1-jétől a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása fenntartásában működő idősotthonokban is látogatási tilalmat léptettek életbe, ami visszavonásig tart – számolt be hírportálunknak Gyuricska Éva, a szolnoki önkormányzat sajtóreferense.

A koronavírus-fertőzés miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt a kistérség által működtetett idősotthonokban folyó munka hatékonyságát elsősorban az eredményezte, hogy kellően körültekintően és felelősen reagáltak a helyzetre, a kormányzati és az operatív törzs által előírt szabályokat szigorúan betartották.

Az idősotthonokban élő személyek koruk vagy állapotuk miatt az új koronavírus kiemelt rizikócsoportját jelentik, így elengedhetetlen továbbra is a prevenciós intézkedések betartása. A nem megfelelő intézkedéseknek beláthatatlan következményei lehetnek, amit az idei év első felében országszerte láttunk is. A mostani döntés az idősek érdekében született.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában