JÁSZKUNSÁG

2018.06.19. 19:52

Legyünk hálásak: emberéletek múlnak a megyei úszómestereken is

Itt a nyár és sokan vízparton, strandon igyekeznek kipihenni a munka fáradalmait. Emiatt pedig egyre több munkája van az úszómestereknek. A szakemberek elmondták, az idősek és a gyerekek a legveszélyeztetettebb korosztály.

Hutter Zsófia

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

– Körülbelül tizenöt évvel ezelőtt, a füredi szabadstrandon egy nyolcéves kislány kicsúszott az úszógumiból. A mentőövet a szél elfújta, a kislányt nekem kellett kimentenem – idézte fel az akkor történteket Molnár Csaba, aki több mint húsz éve úszómester.

Dolgozott Tiszafüreden a szabad vízi strandon, az azóta gyógyfürdőnek minősített strandfürdőben, most pedig az egyik hotelben vigyáz az emberek épségére. Két évtizedes pályafutása alatt szép számmal akadtak izgalmas esetek.

– Emlékezetes nap volt, mikor egy nagy vihar közeledtével kétségbeesett pedagógus keresett meg minket – kezdte.

– Általános iskolás fiatalok három-négy kenuval voltak kint a vízen, de a viharban nem látták őket.

A nádasban találták meg az átfázott, megrémült gyerekeket, ugyanis a szél elsodorta a csónakokat. Szerencsére mindenkit biztonságban kijuttattak a partra.

Az egyik 2006-os esete is izgalmas volt. Egy alkoholos állapotban lévő 15 éves fiú a víz alá bukott, mert elájult. Körülbelül három-négy percig keresték a víz alatt, mire megtalálták és ki tudták hozni a vízből.

– A fiatalt a mentők élesztették újra – tette hozzá a szakember.

– Én is tapasztalom, hogy sok esetben okoz problémát az alkohol – mondta el honlapunknak egy másik megyebeli úszómester.

– Részegen beleugranak a mély vízbe és nem tudnak kimászni. Egyszerűen nincsenek tisztában a határaikkal és az állapotukkal ezek az emberek.

Hozzátette, az esetek nagy részében mégis időseket kell kihúzni a vízből.

– Nem mérik fel jól a fizikai állapotukat és egy nagyobb táv után már nincs erejük tovább úszni, vagy kimászni a medencéből. Ilyenkor a segítségünkre szorulnak.

A Tiszazugban dolgozó Gábor is egyetért ezzel, hiszen sokéves pályafutása alatt ő is mentett már idős embert a vízből.

– Egy nyolcvan év körüli férfit kellett kihúznom a medencéből – kezdte.

– Messziről figyeltem, mert idős kora ellenére versenystílusban úszott. A félelmem beigazolódott, egy idő után nem emelte ki a fejét a vízből levegőt venni – mondta.

– Miután beugrottam érte és partra vittem, elmesélte, hogy régen nagyon jól úszott és azt gondolta, most sem lesz probléma. De be kellett látnia, már jóval hamarabb elfárad – tette hozzá az úszómester.

Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock

Gábortól azt is megtudtuk, az idősek mellett a gyerekek azok, akiknek néha mentésre van szükségük.

– Náluk nagyobb az önbizalom, mint a tudás – mondta.

– Volt rá példa, hogy általános iskolás gyereket kellett kihúzni a vízből, mert egyszerűen pánikba esett.

– Míg a felnőttek tudják kezelni a hirtelen jött helyzeteket, addig a kicsik még nincsenek erre felkészülve. Ők nem tudják, mi ilyenkor a teendő.

A rendetlen vendégek elterelhetik a fontos feladatról a figyelmét

– Sajnos, azzal is számolni kell, hogy vannak rendetlen vendégek a strandokon – mondta el honlapunknak egy megyebeli úszómester.

– Akik nem tartják be a szabályokat, ha pedig erre figyelmeztetik őket, előfordul, hogy az úszómestereket és vízőröket is megfenyegetik.

– Ilyen esetben hívhatjuk a biztonsági őröket, esetleg a rendőrséget. Ezzel viszont az a probléma, hogy közben nem tudjuk megfelelően ellátni a munkánkat. Akár emberélet is múlhat ezen – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában