Cibakháza

2018.11.15. 20:00

Lesz új víztorony, de a régit is meghagynák Cibakházán

Új víztornyot építenek jövőre Cibakházán. Az önkormányzat azt tervezi, hogy – amennyiben megengedi a torony műszaki állapota – a régi is megmaradna. Ez ugyanis komoly bevételt hozna a település kasszájába.

Joó Zsuzsa

A régi víztorony bár túlságosan alacsony, az önkormányzatnak mégis érdeke, hogy azt megtartsa

Fotó: Mészáros János

Hamarosan elkezdődik a településen az ivóvízminőség-javító program. Ennek részeként új víztornyot építenek Cibakházán.

– Az új víztoronyra nagy szükség van már Cibakházán – hangsúlyozza Hegyes Zoltán polgármester. – A katasztrófavédelmi hatóság problémaként jelezte ugyanis, hogy a jelenlegi torony túl alacsony, ezért a végpontokon nincsen elegendő víznyomás.

– Ezt tapasztalhatják a bátorszőlői és más, külterületen élő lakosok is nap mint nap. Az alacsony víznyomás biztonsági szempontból igen kockázatos, ugyanis tűz esetén nem tudnak a szakemberek vizet vételezni a tűzcsapokból.

Az új torony építését tehát nem lehet sokáig elodázni. Szerencse, hogy a település sikeresen pályázott e beruházásra, összesen 300 millió forintot fordíthatnak az ivóvizük javítására.

A régi víztorony bár túlságosan alacsony, az önkormányzatnak mégis érdeke, hogy azt megtartsa
Fotó: Mészáros János

– A régi tornyot azonban nem szeretnénk mindenáron lebontani, csak ha nagyon muszáj. Az építmény teteje ugyanis tele van mobilszolgáltatók antennáival. Ezek a szolgáltatók komoly bérleti díjat fizetnek a Bácsvíznek, ez az összeg ugyanis most őket illeti.

– Hogy pontosan mennyi pénzről van szó, nem tudni, erről nem kötelesek tájékoztatni bennünket. Ami biztos, hogy amikor még az önkormányzat volt az üzemeltető, már akkor több millió forintos bevételünk volt belőle évente. Jól felfogott érdekünk hát, hogy a tornyot megtartsuk, és a bérleti díj hozzánk kerüljön.

Kérdés, bírná-e üresen is a szelet

Nem biztos, hogy az önkormányzat elgondolása megvalósul. Csak egy nagyon komoly statikai vizsgálat után lehet érdemben dönteni arról, megtartják-e a régi víztornyot vagy sem.

Először tehát szakemberekkel felméretik a tornyot, hogy az üres állapotban is elég stabil-e, vajon egy komoly szél esetén is képes-e elviselni a nyomást.

– Ebben a szakértők dönthetnek, de nem most, csak jövőre. A beruházás is csak 2019-ben indul, egyelőre a közbeszerzési eljárást kell lefolytatni. Az új víztornyot nem messze a régitől állítják fel, önkormányzati területen, alig száz méterre a jelenlegitől.

A vizet megtisztítják az ammóniától

A 300 millió forintos ivóvízminőség-javító programnak csak egyik része az új víztorony építése. Másik az ivóvíz tisztítása.

– Legfőbb problémánk a vízzel az ammónia-terheltség. Emiatt szoktak panaszkodni a lakosok, hogy milyen büdös a víz. A jövőben egy speciális szűrőrendszert kell kiépítenünk, amely mentesíti ettől az ivóvizünket – magyarázza Hegyes Zoltán polgármester, hangsúlyozva, bár a beruházás jövőre elkezdődik, de a tisztább víz csak várhatóan 2020-ban folyik majd a csapokból.

A Tiszazugban az elmúlt években számos településen már befejeződött az ivóvízminőség-javító program. Cibakházán viszont még csak jövőre kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában