csataszög

2018.11.12. 13:46

Már lakója is van az új csataszögi tájháznak

Lassan, de biztosan épül-szépül, alakul Csataszögön a faluház. A Keskeny János úti kertes ingatlant még tavaly év elején vásárolta meg az önkormányzat. A helyi jellegzetességeket magán viselő falusi vályogházat közfoglalkoztatottak segítségével újítgatják fel, hogy a közeljövőben turisztikai látványosságként szolgáljon. Már lakója is akadt Káté Ferenc személyében.

Kovács Berta

Káté Ferenc immár a faluház lakója. Nemrég szedte fel a tarlót, amivel befűthet kandallójába.

Fotó: Mészáros János

A helybéli férfi egy hónapja költözött be a faluház lakhatási céllal kialakított helyiségébe, azóta már berendezkedett, a kényelme is megvan, hiszen a lakószoba mellé fürdőszobát is kialakítottak, tudja fogni a tévéműsort is. Az egyedül élő férfi korábban az egyik csataszögi önkormányzati ingatlanban lakott, de örömmel elvállalta, hogy korábbi lakását a tájházra cserélje.

Áthurcolkodott, a szobát saját bútoraival rendezte be.

– Szeretek itt lakni, csend van és nyugalom, a korábbi lakás környéke sokkal zajosabb volt – vallotta meg Káté Ferenc. A férfi korábban a vasútnál dolgozott, jelenleg pedig a helyi közmunkaprogramban foglalkoztatják.

Négy éve van a nyugdíjazásáig, ennyi idősen pedig már nehezen találna munkát. De azzal, hogy a tájház gondnoka lett, mind ő, mint az önkormányzat jól jár, mindenképpen meg akarják tartani e pozíciójában a férfit.

A hatezer négyzetméternyi portán álló, nem épp fiatal házat megvásárlása előtt már közel egy évtizede nem lakták, ami meglátszott az állagán. A tetőt muszáj volt renoválni, ez már megtörtént több munkálattal egyetemben, az elektromos hálózatot is kicserélték.

Jelenleg a veranda alakítása van terítéken, ott jártunkkor épp az üvegfalat távolították el, helyreállítva az oszlopokat, hogy visszaállíthassák az eredeti állapotot. De emellett is akad még számos tennivaló.

A faluház utcafronti helyiségét hagyományos falusi szobává alakítják, ide majd korhű bútorokat szereznek be. A kemence – mint lapunkban is említettük – már elkészült. Az elképzelések szerint a környéken, Dobán kirándulók, erre járó turisták meg is szállhatnak majd itt, Ferenc pedig fogadhatja őket.

A másik szobában falumúzeumot szeretnének berendezni, amit azért majd nem árt őrizni.

Bár az ingatlan a falu szélén található, ahol kevesen fordulnak meg, Ferencnek akad azért társasága. A portát két „önkormányzati” kutya is vigyázza, a házon pedig folyamatosan dolgozgatnak a munkások.

Káté Ferenc immár a faluház lakója. Nemrég szedte fel a tarlót, amivel befűthet kandallójába.
Fotó: Mészáros János

A tennivalókból Ferenc is kiveszi a részét. A portát is ő tartja karban, bár jelenleg még nem igényelnek nagy rendcsinálást az állapotok, hiszen az építőanyagokat is itt tárolják. Erre sem árt felügyelni, ahogy az ólaknál tárolt faanyagra sem, hiszen megesett már, hogy elemeltek innen ezt-azt.

Sőt, nemrégiben az utcafront felé eső villanyóránál a vezetéket is kicincálták a falból. Ha viszont folyamatosan tartózkodik itt valaki, az remélhetőleg elijeszti a renitenseket.

Haszonállatok beszerzését is tervezik

Oravecz Zsuzsanna Éva polgármester elárulta, későbbi terveik között szerepel állatok beszerzése is. A portához tartozik ól és istálló is. Minden bizonnyal növelné a tájház, és így Csataszög turisztikai vonzerejét, ha állatsimogatóban például mini lovakkal találkoznának a látogatók. Ferenc pedig gondoskodna az állatokról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában