JÁSZBERÉNY

2018.06.22. 17:20

Már légimentést is gyakorolhatnak a mentőkutyások Berényben

A készenléti rendőrség korábbi harci helikopterei segítik immár a mentőkutyások kiképzését Jászberényben. A Mentőkutya Kiképző Bázis műrom területét átépítették a helikopterek fogadása érdekében. Az átalakított kiképzőhely ünnepélyes átadását csütörtökön tartották.

Banka Csaba

A most átadott műromokon élethű körülmények között gyakorlatozhatnak a kutyás kutatók.

Fotó: Banka Csaba

Nemcsak a helyi, hanem az ország összes mentőkutyás egysége számára nyitott kiképzőbázis komoly eszközökkel gyarapodott.

A három helikopter átadását a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetsége (MMSZOSZ) és az Országos Rendőr-főkapitányság Készenléti Rendőrsége között korábban megszületett együttműködési megállapodás alapozta meg.

Orlik Zoltán, az MMSZOSZ elnöke elmondta, nemcsak a légi katasztrófák helyszíneit szimulálhatják a helikopterek segítségével, hanem lehetőség nyílik arra is, hogy a légi mentés különböző helyzeteit megismerjék, begyakorolják a mentőkutyások.

Az esemény díszvendége dr. Nagy György rendőr alezredes, a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatóságának igazgatója volt. Kiemelte, hogy az együttműködési megállapodás aláírása óta tizennégy alkalommal kértek segítséget az országos szervezet tagjaitól, és a mentőkutyás egységek minden alkalommal probléma nélkül, rövid időn belül érkeztek a helyszínre.

Több eltűnt személy felkutatásában nyújtottak segítséget. Reményét fejezte ki, hogy a műrom fejlesztésével még hatékonyabb lesz a hazai mentőkutyások felkészülése.

Fotó: Banka Csaba

Az átadáson köszöntötte a megjelenteket dr. Szabó Tamás polgármester és Pócs János országgyűlési képviselő.

Az átadás alkalmával Vincellér Tibor kutyakiképző, alpinista szemléltette, hogy az új eszköz segítségével miként tudják gyakorolni egy-egy katasztrófahelyszín légi megközelítését, Dobák László pedig a kutyás romkutatás hatékonyságát mutatta be.

Szabó Gábor, a mentőkutyás szervezet szakmai alelnöke, a kiképzőbázis vezetője elmondta, az átépített műrom az eddigiekhez képest több katasztrófahelyszín imitálására ad lehetőséget, így többféle mentési helyzetet tudnak gyakorolni a bázisra érkező mentőkutyások.

A most átadott műromokon élethű körülmények között gyakorlatozhatnak a kutyás kutatók.
Fotó: Banka Csaba

Orlik Zoltán kiemelte, hogy a készenléti rendőrséggel kötött megállapodásuknak már korábban is volt kézzelfogható és nagyon fontos eredménye.

Tavaly december óta az egységes európai 112-es segélyhívó számon közvetlen rendőrségi kapcsolattal érhetők el az országos szervezet mentőkutyás egységei.

Fotó: Banka Csaba

Így a segítség még gyorsabban érkezhet meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában