JÁSZKUNSÁG

2018.04.20. 19:50

Jurtától a kastélyig: számos megyei program várja a lurkókat a nyári szünetben

Bár a diákok számára egyelőre még borzasztóan távolinak tűnik a nyári szünet, a szülők már javában törik a fejüket, vajon milyen programokat találjanak ki csemetéiknek a vakáció idejére. A felnőttek szabadsága ugyanis köszönőviszonyban sincs a közel három hónapos szünidővel. Így sok családban komoly bűvészmutatványokat igényel, hogy folyamatos felügyelet alatt legyenek a gyerekek.

ÚN

A legtöbb szülő – aki akar és tud is anyagilag áldozni gyermeke tartalmas nyári elfoglaltságára – kétségkívül bejárós táborban gondolkodik.

– Ugyan, kinek lenne pénze arra, hogy minden héten elküldje „ottalvósba” a gyerekét? Ha csak négy hetet számolnánk, az minimum 120 ezer forintba kerülne, harmincezres heti költséggel számolva – mondta Kissné Rádai Eszter.

A dolgozó anyuka és kilencéves lánya éppen ezért az olcsóbb árfekvésű bejárós táborok közül válogat. Gyermekét kézműves-foglalkozásokra íratja be, valamint „kutyás” táborba, melyek költsége (ebéddel) tízezer forint.

A legnépszerűbb táborok kiírástól számítva gyakorlatilag pár nap alatt betelnek. A Verseghy könyvtár gyermekrészlege által szervezett egyhetes programra például évről évre visszatérő résztvevők jelent­keznek.

– Akadt olyan szülő, aki már januárban kérdezte, lesz-e idén táborunk – tudtuk meg Munkácsiné Szabó Katalin részlegvezetőtől.

– Számunkra az elsődleges cél az olvasóvá nevelés, kizárólag annyi térítési díjat szedünk, amennyi a belépőkhöz és étkezéshez szükséges. Próbálunk minél színesebb programokat szervezni, idén például Mátyás korát idézzük fel.

Persze, sokaknak még egy ilyen bejárós foglalkozás is megterhelő anyagilag. Nekik találták ki a napközis táborokat, melyet Szolnokon például évek óta a Szolnoki Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány szervez a Turisztikai Szabadidő Központban, önkormányzati támogatással.

Bíró Árpád ügyvezető igazgató elmondta, idén június 18-án kezdődnek a turnusok és tartanak egészen augusztus 31-ig, reggel 8 órától 17 óráig. Ide az első-hetedik osztályos, általános iskolás korú gyermekeket várják.

A szülőknek gyakorlatilag csak az étkezést kell kifizetniük, a korosztályoknak megfelelő programokat a város finanszírozza. A napközis táborba az iskolákban kell jelentkezni.

– Alsó tagozatos lányunknak legalább három-négy hétre kell tartalmas elfoglaltságot keresni. A mi szabadságunk véges, „hadra fogható” nagyszülők pedig nincsenek – magyarázta a szolnoki Varga Zsuzsa.

– Az utóbbi években igen jó tapasztalataink voltak itt, Szolnokon azzal a kézműves táborral, amely egész nyáron üzemel, és akár egy-egy napra is fogadják a gyerekeket.

A szerencsésebb gyermekek „utazós” táborba is eljutnak. Cserkeszőlőn jurtatáborba várják a gyerekeket. Ne gondolja azonban senki, hogy a tábor a nomád életformát tükrözi! Ellenkezőleg: a sátrak téliesítettek, termálvizes padlófűtéssel ellátottak és még kis mosdó is van minde­gyikben.

– Viszonylag új a táborunk, az idei a harmadik év, hogy vendégeket fogadunk – mesélte Gálné Kiscsatári Lídia táborvezető.

– Egy tábornál elengedhetetlenül fontos a teljes ellátás biztosítása, valamint a kellő mennyiségű és minőségű szabadidős programok szervezése. Mi például a fürdőzésen kívül kézműves-tevékenységgel, valamint szarvasi, tiszaföldvári, és tiszakürti kirándulási lehetőséggel várjuk a gyerekeket.

Lídia úgy vélte, a szülőknek, pedagógusoknak nagyon gyorsan kell dönteni a nyári programokat illetően, hiszen már most, április közepén igen telített a naptáruk.

Képünk a rendőrség bűnmegelőzési táborában örökítette meg a bemutatót tartó bevetési alosztály munkatársait.
Fotós: Mészáros János

A kétpói Kastélytábor igazi kuriózumnak számít a nyári programok között. Az Almásy-kastély ódon falai között számtalan lehetőség várja a gyerekeket.

– Tavaly szerveztük az első néhány turnust, nagyon élvezték a kicsik – mondta el Takács Edit táborvezető.

– A tapasztalatokat hasznosítva, idén kicsit módosítunk a programon, így például kor szerint két csoportot szervezünk. Kastélyról lévén szó, nem maradhat el a szellemkeresés, de lovaglás, kézműveskedés, kirándulás, strandolás mellett például lekvárt is fogunk főzni, kemencében pedig kenyeret sütünk.

A bentalvós táborok árai igen változóak. A legolcsóbb egyértelműen az államilag támogatott Erzsébet-tábor, majd tematikától függően emelkednek az összegek.

Általában a teljes ellátásért, szállásért és persze a programokért átlagosan 4–5000 forintot kell fizetni naponta és ez még igen kedvezményes. Egy lovas, idegen nyelvi, számítógépes vagy quad táborért akár ötven-hetvenezer forintot is elkérhetnek egy hétre.

Az egri várat is felderítik

Szintén érdekes nyári elfoglaltságot kínál a gyermekeknek például a Verseghy Ferenc Könyvtár és a szolnoki Széchenyi Körúti Általános Iskola évente ismétlődő programja.

A két intézmény Pankotai Tímea tanárnő vezetésével, szülők, pedagógusok, esetenként külső előadók bevonásával szervez negyvenfős nyári tábort a 12–13 éves korosztálynak. A Turbán és amulett című, ötnapos török kori témahetet idén Bogácson tartják.

A tábor programjában a török kor történetének szokásainak megismerése, sportfoglalkozás és túrázás mellett többek között az egri vár megtekintése is szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában