SZOLNOK/SZEGED

2019.03.20. 16:30

Brutális gyilkosság Szolnokon: 22 év fegyház az ítélet

Életfogytig, jó(viselet) esetben 25 évig tartó tartó szabadságvesztés helyett 22 év fegyházbüntetésre módosította a Szegedi Ítélőtábla egy, a Szolnoki Törvényszék által is emberölés miatt bűnösnek mondott fiatalember büntetését.

Mészáros Géza

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A jogerősen megállapított tényállásról és a büntetési tételről dr. Bátyi Zoltántól, a táblabíróság sajtótitkárától kaptunk tájékoztatást. Aszerint a fiatalember 2016. év nyarán szerencsejátékokon minden pénzét eljátszotta.

A fogadásai folytatásához rendszeresen felhasználta annak a boltnak a bevételét is, amelyben dolgozott. A sikkasztással munkáltatójának több mint 900 ezer forint kárt okozott (ezt a kárt időközben a vádlott szülei megtérítették).

A fiatalembernek a heti bevétellel az üzletlánc 61 éves megbízottja felé 2016. július 15-én kellett volna elszámolnia. Annak érdekében, hogy a pénz eltulajdonítása ne derüljön ki, a fiatal elhatározta, hogy megöli az idősödő megbízottat és megszerzi az annál lévő, más üzletekből származó bevételt is.

A megbízottat az elszámolás ürügyén Szolnok egy elhagyatott részére csalta, ahol késsel támadt rá és több szúrással megsebesítette. A súlyosan sérült áldozat menekülni próbált, de támadója utolérte és a késsel ismét lesújtott. Egy, a közelben elhaladó autó miatt a tettes rövid időre felhagyott cselekményével.

Majd beszállt áldozata autójába, ám, miközben meglátta, hogy a földön fekvő ember még életjeleket ad, ekkor az autóval többször is áthajtott, oda-vissza az áldozata testén. A történtek után a vádlott a sértett autójával és az abban lévő 963 ezer forinttal menekült el a helyszínről.

A 61 éves férfi életét a gyors orvosi segítség sem tudta megmenteni, a helyszínen életét vesztette.

Előre kitervelten, nyereségvágyból, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, folytatólagosan elkövetett sikkasztás és jármű önkényes elvételének bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2018. szeptember 18-án a fiatal vádlottat.

Ezért őt a törvényszék életfogytig tartó fegyházra ítélte. A bíróság kimondta, hogy a vádlott a szabadságvesztésből legkorábban 25 év büntetés kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a tényállás téves megállapítása, a bűncselekmény téves minősítése, valamint a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A táblabíróság pedig megváltoztatta a Szolnoki Törvényszék ítéletét. A bűncselekmény minősítéséből mellőzte a nyereségvágyból elkövetést, mivel nem volt egyértelműen bizonyítható, hogy a vádlott el akarta venni áldozatától a már nála levő pénzt.

Továbbá figyelembe vette, hogy a vádlott a cselekményt fiatal felnőttként, alig több mint 20 évesen követte el, és az elkövetéskor beszámítási képessége enyhe fokban korlátozott volt.

Ezért az ítélőtábla úgy látta, hogy az elsőfokon kiszabott életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés eltúlzottan súlyos. A táblabíróság a vádlott fegyházbüntetésének mértékét 22 évre enyhítette, melyből legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltése után, akár tehát 15 év múlva is szabadulhat. Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában