SZOLNOK

2018.03.19. 12:40

Megkezdődött a Cegléd és Abony közötti gyorsforgalmi út építése

A tervek szerint 2019 negyedik negyedévében fejeződik be a beruházás.

Molnár-Révész Erika

Megkezdődött a gyorsforgalmi út építése Abony és Cegléd között. Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

– A magyar kormánynak határozott szándéka, hogy támogassa azokat az útfejlesztéseket, amelyek egy régió vagy egy város gazdaságát erősítik.

– Nekünk, szolnokiaknak húszéves vágyunk valósul majd meg, hiszen a négyes út korszerűsítésével nő Szolnok tőkevonzó képessége, elérhetősége, ami a társadalom minden szintjét szolgálja majd – nyitotta az M4-es Cegléd és Abony közötti szakaszának építéséről szóló sajtótájékoztatót dr. Kállai Mária kormánymegbízott.

– Egy olyan fejlesztés kapujában vagyunk, amely régóta várt álom itt, a térségben – hangsúlyozta Szalay Ferenc polgármester is a sajtótájékoztatón.

– A miniszterelnökkel aláírt Modern Városok Program megállapodásában a négyes út négysávosítása nem véletlenül szerepelt első pontként, hiszen ha valahová gyorsforgalmi út vagy autópálya épül, minden egyes kilométer ötmilliárd forintnyi beruházást vonz maga után.

– Ennek a fejlesztésnek már megvan a vonzata, hiszen az ipari parkunkat bővítenünk kell. A jelenlegi 124 hektáros terület megtelt, egy új, 64 hektáros fejlesztése pedig várható még – tette hozzá.

– Tisztán hazai forrásból, huszonhatmilliárd forintból építjük meg a Cegléd és Abony közötti 17,6 kilométeres szakaszt – vette át a szót Mayer András, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgató-helyettese.

– Ebből 6,1 kilométeren a meglévő kétszer kétsávos nyomvonalat átépítjük, a szintén meglévő 11,5 kétszer egysávos szakaszt pedig kétszer kétsávossá bővítjük.

– Két új, külön szintű csomópontot alakítunk ki az abonyi elkerülő két végén, emellett négy új aluljáró épül, hármat és egy aluljárót pedig felújítunk – sorolta. A szakember hozzátette, a munkálatok várhatóan 2019 decemberében fejeződhetnek be.

– A következő, vagyis a Szolnokot elkerülő szakasz közbeszerzési kiírásának előkészítését már megkezdte a Nemzeti Infrastruktúra fejlesztő Zrt. – válaszolta kérdésünkre Mayer András, a NIF Zrt. vezérigazgató- helyettese.

– Idén tavasszal jelenik meg a tender, az év második felében megkötjük a szerződést a kivitelezésre. Év végén mérjük fel a félkész állapotot, vagyis jövő év tavaszán megindulhat itt is az építkezés.

– Ugyanazon a nyomvonalon halad majd, mint ahol a földmunkák eredetileg megindultak. Amikor az előző szakasz vállalkozójával elszámoltunk, akkor csak olyan anyagokat vettünk át, amelyek beépíthetőek és felhasználhatóak. Semmi nem vész kárba abból, például a hídalapozásokból, amik már megépültek a szakaszból – hangsúlyozta Mayer András.

Az M4 -es következő szakasza Szolnoktól északra kerüli majd el a várost, keresztezi a Tiszát, és Törökszentmiklós nyugati csomópontjáig tart majd.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában