Tiszaföldvár-Martfű-Vezseny

2019.04.21. 07:00

Megújul a komphoz vezető útszakasz

A vezsenyi önkormányzat úgy döntött, saját erőből kikátyúzza, rendbe teszi a komphoz vezető utat a tiszaföldvári oldalon.

Új Néplap

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Két évvel ezelőtt nyújtott be pályázatot Tiszaföldvár önkormányzata a Martfű-közeli komplejáróhoz vezető út felújítására. A lejáró rendbetétele régi terve volt a városnak, de csak pályázati megvalósítás jöhetett szóba a tetemes költségek miatt.

2017-ben végre megnyílt a település előtt a lehetőség – kiírtak egy erre vonatkozó pályázatot. A földváriak arról álmodoztak, ha nyernének, a jövőben még kerékpárutat is építenének Martfűtől – a komp érintésével – egészen Cibakházáig.

Az, hogy a földvári–martfűi lejáró rendben legyen, nemcsak a két említett településnek volt az érdeke, hanem a túloldali Vezsenynek is. Nem véletlen, hogy a pályázat megvalósításához szükséges önerő biztosítására, lakosságarányos hozzájárulásként, Martfű és Vezseny képviselő-testülete is kötelezettséget vállalt.

Csakhogy tavaly kiderült: a pályázat nem nyert, az elmúlt két évben így semmilyen változás nem történt a több száz méteres utat illetően. A minapi látogatásunk alkalmával a kompos épp azt mondta, a minap szakemberek mérték fel az utat, állítólag a vezsenyiek rendbe teszik azt.

Az út teljes felújításáról nyilván nincsen szó, hiszen a Tiszaföldvár és Martfű közigazgatási határán fekvő, négy méter széles út teljes burkolatcseréje és kiszélesítése mintegy 100 millió forintba kerülne.

– Nekünk biztosan nincsen pénzünk erre – mondja Hegedűs István polgármester, aki nem tud arról, hogy a vezsenyiek rendbe tennék a „kompos” utat. A városban egyébként a belterületi utak rendbehozatala élvez elsőbbséget, így egyelőre nem is szeretnének erre áldozni.

Ottjártunkkor Szabó László révész azonban megerősíti a hallottakat, ő is úgy tudja – a vezsenyiek jóvoltából –, hamarosan gond nélkül le lehet majd jutni a folyóhoz a földvári oldalon.

A vezsenyi oldal rendben van már. Megkeressük Szabó Ferenc vezsenyi polgármestert is, aki elmondja, anyagi lehetőségeik függvényében kátyúznak a túloldali lejáróhoz vezető útszakaszon.

Megszépül a révház, fedett utasvárót is építenek

Nemcsak az út újul meg, hanem maga a komp és a rév is. Ezt Szabó Ferenc polgármester még a múlt év végén beharangozta. E célra 12 millió forint támogatást szerzett az önkormányzat. Renoválják a vezsenyi oldalon található révházat, ennek munkálatai már jelenleg is zajlanak.

Építenek egy fedett utasvárót is, aminek különösen nyári időszakban örülhetnek a túrázók, kerékpárosok. A folyó mindkét oldalán megújulnak a csörlők, kötelek.

Maga a komptest is tatarozásra szorul, ki kell cserélni a teljes deszkázatot, melyet különösen az elmúlt nyáron viselt meg a megnövekedett forgalom, a nagy méretű munkagépek, kombájnok alatt össze is töredezett. A cserét követően a járművet lefestik. A komp munkálatait a tervek szerint a húsvét utáni héten kezdik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában