Galériával

2020.04.30. 17:30

Megújul a Nyúzó-féle fazekas tájház Tiszafüreden

Sokan ismerik a Tisza-tó környékén a Nyúzó Gáspár féle fazekas tájházat, mely a város egyik nevezetessége. A közel kétszázéves ingatlan egykor Nyúzó Gáspár, híres fazekasmester és családja lakóháza volt.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

Egy teljeskörű felújítás után 1980-ban nyílt lehetőség arra, hogy egy, a fazekasmesterek életét és munkáját bemutató tárlat nyíljon benne. Napjainkra azonban az épület állaga ismét megromlott.

– Az elmúlt években nagyon rossz állapotban volt az épület, hullott a vakolat, több helyen beázás volt tapasztalható. Az idő vasfoga látható nyomot hagyott rajta – vázolta hírportálunknak Dr. Mester Edit régész. – Nem volt látogatóbarát, hiszen még az elektromos áram sem volt bevezetve, így nem is tölthette be egy igazi tájház szerepét – magyarázta.

Még 2019-ben vette kezdetét egy átfogó múzeumfejlesztési koncepció megvalósítása Tiszafüreden, melynek keretében új telephelyekkel, tagintézményekkel, tárlatokkal bővül a Kiss Pál Múzeum. Ennek megfelelően idén tavasszal láttak hozzá a fazekasház részleges felújításához. Az elképzelések szerint ősszel nyílhat meg itt egy állandó népművészeti kiállítás, mely Tiszafüred és térsége múltjába kalauzolja majd el a látogatókat.

– Ezért jött kapóra a Kubinyi Ágoston Program, ami muzeális értékű ingatlanok, elsősorban tájházak felújítását támogatja. Az elnyert forrásnak köszönhetően egy műemléki szempontból hitelesen helyreállított, látogatóbarát fazekasház várja majd az érdeklődőket – részletezte Dr. Mester Edit.

Most kétmillió forintot fordítanak a korszerűsítésre, később a kemencét is szeretnék helyreállítani.

A Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház egy hagyományos szerkezetű és építésű parasztház, melyet 1975-ben nyilvánítottak népi műemlékké. A háromosztatú házba kettős oszlopokkal ellátott tornácról léphetünk be, falai az Alföldön szokásos nagyméretű vályogtéglából épültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában