GALÉRIÁVAL

2018.11.14. 13:45

Mesterré avattak negyvenhét kiváló szakembert Szolnokon

Bár jó szakembert nem könnyű találni, ha olyan iparossal kerülünk kapcsolatba, akinél ott lóg a falon a Mesterlevél, nyert ügyünk van. A mesterek ugyanis a legjobbaknak számítanak szakmájukban. A megyei kereskedelmi és iparkamara keddi avatóünnepségén negyvenhét mesterrel lett gazdagabb térségünk.

Szilvási Zsuzsa

Fotó: Csabai István

Mestervizsgára az adott szakmára előírt szint és szakmai követelményekben meghatározott szakirányú végzettséggel, szakmai gyakorlati idővel és mesterajánlással lehet jelentkezni. A mester címet igazoló díszes oklevél kifüggeszthető a vállalkozás székhelyén, az üzlethelyiségben, sőt a címet a vállalkozás cégtábláján, bélyegzőjén, levélpapírján, hirdetéseiben is használhatja.

– Az évtizedekkel ezelőtti nagy mesterek közül közel kétszázan dolgoznak még megyénkben, az 1997–2014 közötti időszakban pedig háromszáznyolcvanegy szakembert képeztünk ki, akik mesterei lettek szakmájuknak.

– Az azóta eltelt négy esztendőben közel ugyanennyi mesterlevelet adtunk át, így jelenleg mintegy kilencszáz mester dolgozik különböző szakmákban a térségben – emelte ki dr. Sziráki András.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke hozzátette: a megye elmúlt évi gazdasági teljesítménye 2387 milliárd forint, ennek mintegy huszonkét százalékát teszik ki a szolgáltatások. Németországban eközben a teljesítmény több mint felét adja ez az ágazat, a fejlődés iránya tehát egyértelmű számunkra.

A mostani mesteravató ünnepségen autószerelő, villanyszerelő, fodrász, szakács, kereskedő, festő, díszítő, mázoló és tapétázó, gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő szakmák képviselői tettek esküt. A fogadalom szövegét Szatmári Annamária mondta, aki kereskedőként tett mestervizsgát.

– Boltvezetőként dolgozom Szolnokon, a Kossuth téri Coop-üzletben, a régi „Hatvanasban” – tudtuk meg tőle.

– Az előírások szerint csak az oktathat, akinek mestervizsgája van, hozzánk pedig szerencsére gyakran jönnek tanulók, így fontosnak tartottam, hogy megszerezzem ezt a címet. Bár régóta vagyok a szakmában, a képzésen mégis sok újdonságot hallottam, mindenképpen megérte tehát az az idő- és energiabefektetés, ami ezzel járt.

Major László szintén évtizedek óta dolgozik autószerelőként. Ő megtisztelőnek tartja, hogy mostantól viselheti a mester címet.

– A kollégák elismerése ez számomra, egyfajta visszaigazolás arról, hogy jól végzem a szakmámat – mondta.

– Azon túl, hogy sokat tanultam a tanfolyamon, fontos számomra, hogy a megye más településein dolgozó szakemberekkel is megismerkedtem. Ez a kapcsolat biztosan megmarad.

Amint az ünnepségen elhangzott, a gazdaság fontos stratégiai érdeke a minőségi szakképzés, felnőttképzés és az erre épülő mesterképzés. A mestervizsgáztatás a gazdaságot képviselő kamarák feladata, kompetenciája, melyet a kamara kiemelt feladatként kezel.

A vizsga célja, hogy a szakemberek számára biztosítsa a szakmai fejlődést és a szakma művelésének magas szintű elismerését, ezzel a szakmai megbecsülés és bizalom garanciáját megteremtse.

Arany- és ezüstkoszorúsokat is köszöntöttek az ünnepségen

A mesteravató ünnepség keretében arany- és ezüstkoszorús mestercímeket is adományoztak. Aranykoszorús mester címet kapott Gyenes Balázs, Szabó István és Pálszabó Mihály. Ezüstkoszorús mesterré avatták Gaál Zoltánnét, Jakobicz Józsefnét és Ökrös Sándort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában