CSALÁDBARÁT ELHELYEZÉS

2018.02.22. 13:55

Anyák Háza biztosítja Karcagon, hogy beteg gyermekeikkel lehessenek a szülők

Az Országos Anyák Háza program a budapesti Bethesda Gyermekkórház után a Nagykunság fővárosában, a Kátai Gábor Kórházban nyitotta meg az Anyák Háza Hálózat második tagját.

Daróczi Erzsébet

A kórházban a pályázaton elnyert bruttó ötmillió forintos összegből a kilencedik emelet üresen álló részét – ahol a 20 ágyas gyermekosztály is található – három kórteremben hét fős anyaszállást alakítottak ki, emellett a bútorzat és a vizesblokkok is megújultak.

Czinegéné Bődi Szilvia ápolási igazgató elmondta, a csecsemő- és gyermekosztályon évente 1500 gyermeket látnak el, s a szülők 46 százaléka igényli, hogy ez idő alatt bent lehessen gyermekével.

Ehhez ez idáig nem tudtunk méltó körülményeket biztosítani, a felnőttek a kórteremben zsúfoltan helyezkedtek el. Mostantól családbarát elhelyezést tudunk biztosítani a hozzátartozóknak is – mondta a szakember.

Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke saját tapasztalatait is megosztotta a jelenlévőkkel, hiszen három gyermekes apukaként már több alkalommal töltött bent néhány napot az osztályon fiaival.

Mint fogalmazott az ott dolgozók akkor is mindent megtettek azért, hogy a szülőket elhelyezzék, de volt, amikor műanyagszéken, vagy épp vaságyon kellett a felnőtteknek pihennie.

Ez a helyzet mostantól megváltozik, méltó körülmények között tudnak bent lenni az anyák, vagy akár az apák is beteg gyermekükkel, ami az osztály dolgozónak is jó, hiszen a szülő közelsége a kisbeteg gyógyulását is segíti – vélte az elnök.

– A méltó tartózkodás mellett olyan körülményeket alakíthattunk ki – külön fürdőszoba, két-három ágyas szobák, beépített szekrény, saját hűtő, mikrohullámú sütő, televízió -, amelyek mellett a szülők kipihenten tudnak helyt állni a válsághelyzetben. A közvetlen hozzátartozó éjszakai jelenléte biztonságérzetet ad a bent fekvő beteg gyermeknek, segíti gyógyulását is – erről már Nagyné László Erzsébet főigazgató szólt, aki a kórház vezetése nevében köszönte meg a pályázati támogatást.

A kilencedik emeleten kialakított három szobás, hét fő elhelyezését biztosító anyaszállást a Kátai Medi-song ünnepi műsora után dr. Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója, Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke, Nagyné László Erzsébet, a Kátai Gábor Kórház főigazgatója és Herczegh Katalin, az Essity Hungary Kft. HR igazgatója adta át.

Tiszafüredről Vighné Penge Anita és hároméves kislánya, Boróka Anna öt napja fekszik bent a gyermekosztályon.

– Napokig nagyon lázas, beteg volt a kislány, nagyon legyengült, hiába kapott antibiotikumot, így nem tehettünk mást, be kellett hozni. Még nem volt kórházban, így természetes volt, hogy jövök vele, nem tudtam volna magára hagyni. Most a férjem van otthon a 11 éves nagyfiúnkkal, telefonon tartjuk a napi kapcsolatot, s amikor tudnak, jönnek látogatni.

– Az anyaszállás nekem és kislányomnak is nagyon fontos, nem tudtam volna otthon nyugodtan ülni, amikor tudom, hogy betegen itt fekszik. Neki nagyon fontos, hogy itt vagyok vele, mert annyira meg volt ijedve mindentől, az infúziótól, az injekciótól, a doktor nénitől is, hogy egy percre sem akart elengedni. Szülőtársaimnak is nagy segítség a most átadott anyaszállás, így mindenkinek lehetősége lesz gyermeke mellett lenni- fogalmazott az édesanya.

KÉp. Vighné Penge Anita a gyermekosztályon benf fekszik kislányával, Boróka Annával.Ő is örül a most átadott anyaszállásnak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában