DÉL-PEST

2018.03.17. 19:50

Nem mindenütt okoz gondot a kevesebb munkáskéz

Van, ahol alig érződik, ha megcsappan a számuk, míg máshol emiatt a település működése is veszélybe kerülhet. Március elsején új közfoglalkoztatási program kezdődött el. Utánajártunk, a térség két településén miként érződik a közfoglalkoztatásban dolgozók hiánya.

Hartai Gergely

Strázsi Mihályné és Varga Margit öt éve dolgozik közfoglalkoztatottként. Munkájukra nagy szüksége van a településnek.

Fotó: Hartai Gergely

– Reggel óta dolgozunk idekinn. Ma a famunkákat, a gallyazást végezzük, de sok-sok egyéb munka is adódik. Csináljuk, ami éppen akad... – mesélte mosolyogva a tetétleni határban Strázsi Mihályné és Varga Margit.

Mint mondták, öt éve végzik munkájukat közfoglalkoztatás keretében. S hogy mekkora is az igény rá, azt több dolog bizonyítja.

– Komoly problémát okozott volna, ha lecsökkentik a falu közfoglalkoztatotti létszámát. Szerencsére ez nem történt meg! – konstatálta a napokban Pásztor Imre tetétleni polgármester.

A faluvezető örül, a rendelkezésre álló munkásokkal még el tudják látni a község működtetését. A legkisebb változást azonban már jelentősen megéreznék a környéken.

– Az eddigi tíz fő továbbra is folytathatja a munkát, aminek nagyon örülünk. Ha viszont csak egyetlen fővel lennének kevesebben a kollégák, már alapvető működési feltételek válnának bizonytalanná – vélekedett.

– Nélkülük aligha működhetne nálunk az önkormányzati épületek fűtése, a falurendezés, a külterületi munkákról pedig nem is beszélve... – folytatta.

Pásztor Imre arról is beszámolt, a faluban nemrég még majdnem négyszer ennyien dolgoztak a közért.

– Öt éve harmincheten álltak nálunk munkába, ma mindössze tízen. S ha valaki időközben állást talál, a pótlása szinte lehetetlen – mutatott rá. Ilyen eset pedig időnként megtörténik.

Jászkarajenőn a közelmúltban egyébként mintegy tizenöt fővel csökkent a közmunkások száma.

A nagyarányú munkaerőhiány itt azonban nem veszélyezteti a község működését és vállalásait.

Strázsi Mihályné és Varga Margit öt éve dolgozik közfoglalkoztatottként. Munkájukra nagy szüksége van a településnek.
Fotós: Hartai Gergely

– Kisebb létszámmal végezzük ugyan a munkát, de tudjuk teljesíteni feladatainkat – vette át a szót Palya István polgármester.

A falu első embere hozzátette, jelenleg harminc munkás végzi el a falubeli munkákat. Emellett továbbra is rendben ellátják az olyan kiemelt vállalásokat, mint a térkőkészítés vagy éppen a fűszerpaprika-termelés és -feldolgozás.

A szakképzettség itt is előny

A tetétleni közmunkások már több évre előre biztosították például az önkormányzati intézmények tüzelőellátását is.

– Az idei télre már megteremtettük a szükséges feltételeket, a távolabbi időszakokra pedig folyik a felkészülés... – közölte Pásztor Imre.

Ami pedig a közmunkások szakképzettségét illeti, a kistérségben a kőművesekre, a gyümölcs- és zöldségtermesztésben jártas munkásokra, valamint a korábban műszaki területen tevékenykedőkre támaszkodnak leginkább a környékbeli önkormányzatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában