SZOLNOK

2018.02.23. 19:48

Nézegessenek több évtizedes fotókat a szolnoki Kossuth térről!

Különleges fotógyűjteménnyel készültünk olvasóinknak, mellyel visszarepülhetnek egészen az 1930-as évekbeli, szolnoki Kossuth térre is.

Szoljon.hu

Forrás: Fortepan

Válogatásunkat egy nyolcvan (!) éves fotóval indítjuk, melyen mosolygós, vidám embereket láthatunk a szolnoki Kossuth (Piac) téren, amint éppen fakanalakat vásárolnak.

Forrás: Fortepan

A fénykép 1938-ban készült.

Következő fotónk a jó pár évvel későbbi, 1954-es Kossuth teret örökíti meg a Szapáry utcáról nézve.

Forrás: Fortepan

Ebben az időben a tér kellős közepén vártak az emberek a buszokra, de láthatunk lovaskocsit és néhány lócitromot is a fotón.

A Szoljon.hu szerkesztőségének kedvenc fotóját egy évvel később, 1955-ben készítették.

Forrás: Fortepan

A fényképet nézegetve úgy tudjuk elképzelni a történetet, hogy az akkori Kossuth Lajos tér 5. szám alatt éppen néhány kisgyermek focizgatott, amikor egy rendőr lépett oda hozzájuk, majd szeretetteljesen, de szigorúan megszidta őket, ne az úttesten játsszanak, mert veszélyes.

Az is lehet, éppen arról faggatja őket, miért labdáznak fényes nappal, amikor az iskolában lenne a helyük.

Az már sajnos sosem derül ki, valóban így történt-e az eset. Az viszont biztos, hogy a háttérben egy Ford márkájú jármű parkol.

Negyedik fényképünk a nappali, nyüzsgő főteret mutatja be, 1960-ban.

Forrás: Fortepan

Igazi korabeli életkép Szolnok szívéből.

A következő fotónk már színes változatban készült, 1964-ben.

Forrás: Fortepan

A fotó jobb oldalán az 1961-ben, Kováts Ferenc által készített Munkásmozgalmi emlékmű látható, balra a teret díszítő szökőkút, a háttérben pedig a neoklasszicista stílusban épült Damjanich János Múzeum.

Biztosan délidő volt, azért ilyen csendes a Kossuth tér.

Most egy újabb nagy kedvencünket mutatjuk meg olvasóinknak, melyen akár fel is ismerhetik szüleiket, nagyszüleiket, vagy éppen saját magukat is.

Forrás: Fortepan

A fénykép 1966-ban készült a térhez tartozó, parkosított területen, amint feltehetőleg egy házaspár várakozik éppen. A háttérben a most is ott álló lakóház, a múzeum és az akkori Múzeum Étterem is látható.

A kép egy kissé melankolikus hangulatú, mintha a fotó készítése előtti pillanatokban összekapott volna valamin a nő és a férfi.

Na, ez sem tudjuk már meg soha...

Utolsó fényképünk következik, amely 1970-ben készült, fekete-fehérben.

Forrás: Fortepan

Ezt a képet a Szabadság tér felől nézve fotózták, szikrázó napsütésben. Egy teherautó átengedi a gyalogosokat a zebrán, a hirdetőfelületnél nők trécselnek egymással, jobbra, a bíróság épületénél egy kalapos férfi épp levelet ad fel. Középen pedig egy biciklis kitakarja, amint egy férfi az úttestet sepregeti.

Napsütéses városi forgatag, majdnem 50 évvel ezelőttről.

Reméljük, tetszett szerkesztőségünk gyűjteménye!

Amennyiben önök is rendelkeznek több évtizedes fotókkal a megyéből, küldjék el azt nekünk a [email protected] e-mail címre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában