JÁSZBERÉNY

2019.09.10. 17:59

Nyolcszáz dolgozó került nehéz helyzetbe a berényi Electroluxnál

Nyolcszáz dolgozó számára teremthet nehéz helyzetet Jászberényben az Electroluxnál kedden bejelentett átszervezés. A Jászságban futótűzként terjedt a hír, hogy a nagy múltú cégnél felszámolják a porszívógyártást, valamint a hűtőgépgyártás nagy részét.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

Kedden a déli órákban egyik olvasónk hívta fel a figyelmünket arra a közösségi oldalon terjedő információra, miszerint az Electrolux leépíti jászberényi porszívógyártását és a hűtőgépgyártás egy részét is. Az átszervezésről kora délután tájékoztatták a munkavállalókat. Mindeközben a svéd vállalat honlapján olvasható angol nyelvű sajtóközlemény megerősítette a szárnyra kapott híreket.

A cég közleményben jelentette be ugyanis, hogy egy stratégiai vizsgálat után a hatékonyság növelése érdekében döntöttek úgy, hogy átszervezik a gyártást. Ennek részeként a porszívógyártást és a szabadonálló hűtőgépek gyártásának jelentős részét Jászberényből külső partnerekhez szervezik át 2020-tól. Ez a szervezetátalakítás körülbelül nyolcszáz dolgozót érinthet. Délután két óra körül, műszakváltáskor nagy volt a médiaérdeklődés az Electrolux jászberényi gyára előtt.

Ottjártunkkor a bejárat előtt négy asszony beszélgetett, szóba elegyedtünk. Megyebeliek voltak, Törökszentmiklós környékéről járnak a berényi gyárba dolgozni.

– Hallottunk már ezt-azt, de még semmi konkrétumot nem tudunk – mondja egyikük.

– Állítólag megerősített biztonsági szolgálat van a gyárban. Ki tudja, hogy milyen információt zúdítanak ránk? – vágott közbe egy másik asszony. – Nézze csak, már jönnek kifelé a gyárból a munkások, inkább őket kérdezze meg, hátha többet tudnak, mint mi – mondta.

Fotó: Pesti József

– Letelt a műszak, mindjárt indul a buszom, inkább nem nyilatkozom – közölte egy férfi. Egy alattyáni dolgozó viszont elmondta, hogy tájékoztatást kaptak az átszervezésről, és mint hozzátette, bizakodásra ad okot, hogy a cég nem szeretne megválni a dolgozóitól, talán máshol ajánlanak majd munkát.

– Sajnos én ugyan nem vagyok ennyire bizakodó – tette hozzá egy középkorú hölgy. – Jövő év közepére teljesen megszűnik a porszívó gyártás Berényben, a fagyasztó láda gyártás és a CT-üzem is. Lehet, hogy nézhetünk másik munka után. Nézze csak, már vadásznak is ránk, a munkaerő-közvetítők, akik a gyár előtt osztogatják a szórólapokat – mondta az asszony.

Tájékoztatták az érdekképviseletet

A vállalat kedden arról is tájékoztatott, hogy közel 100 millió eurós befektetést terveznek a nyíregyházi hűtőgépgyárában. A fejlesztéssel növelni szeretnék a felső kategóriás termékek versenyképességét. A cég közleményében Gönczy Sándor, az Electrolux Lehel Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: tudják, hogy a jászberényi átszervezés sok dolgozó számára nehéz helyzetet teremt, ezért minden erejükkel azon vannak, hogy az érintett munkatársakat támogassák. A dolgozói érdekképviseletet már tájékoztatták a terveikről, s velük együttműködve tisztességes és méltányos szociális megállapodás kialakításán dolgoznak. A Pénzügyminisztérium is megszólalt: fokozott figyelemmel kíséri az Electrolux jászberényi üzemében dolgozók sorsát, az elbocsátással érintett munkavállalók mielőbbi elhelyezkedését – írja a kormany.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában