SZOLNOK/JÁSZKUNSÁG

2019.08.14. 19:51

Önnek hány kívánságot kínáltak a hullócsillagok eddig?

A hullócsillagok érkezését minden évben nagy várakozás előzi meg. A nyár utolsó hónapjának különleges látványossága, amikor a Föld találkozik a Perseida meteorrajjal. Az embe­riséget már ősidők óta foglalkoztatja az égbolt titokzatos világa. Az égitestek, így a csillagok köré is számos legendát és történetet szőttek.

Szabó Lilla Laura

Salgtarjn, 2019. augusztus 13. Meteor az gbolton egy fa felett Salgtarjn kzelben 2019. augusztus 13-ra virradan. A Fld belpett a Perseida meteorraj sszetevit alkot 109P/Swift-Tuttle stks plyja mentn sztszrt porfelhbe. A Perseidk az egyik legismertebb, sr csillaghullst elidz meteorraj. MTI/Komka Pter

Forrás: Salgótarján, 2019. augusztus 13.

Fotó: MTI/Komka Péter

– Aki kívánni szeretne, ebben a hónapban még megteheti. Ugyan a tetőpont hét elején volt, augusztusban végig láthatunk hullócsillagokat. Persze nagyon türelmesnek kell lenni hozzá – fejtette ki Ujlaki Csaba szolnoki csillagász. Hozzátette azt is, hogy a pillanatokra fellobbanó, fénycsóvát festő égi tünemények tulajdonképpen porszemek.

Néha akadnak kisebb-nagyobb kövek is, ám ez ritka.

– A hulló­csillagok a meteorrajokkal történő találkozásaink eredményei. Bármikor keresztezhetjük egymás útját, akadnak húszperces találkozások és ilyenek, amik közel harminc napig tartanak. A Perseidákkal Földünk minden év augusztusában találkozik – tette hozzá a szakember. Emellett arra vonatkozóan is adott tanácsot, hogyan érdemes megfigyelni a Szent Lőrinc könnyeinek is hívott hullócsillagokat.

Ujlaki Csaba.
Fotó: Mészáros János

– Mivel elég nagy a fényszennyezés, érdemes egy sötétebb külterületi részt választani. Bár vannak erős fényű „csillagok”, melyeket akár a városból is jól lehet látni. Én azt javaslom, hogy ne ülve figyeljék az eget. Az ember nyaka igen könnyen elfárad!

A szakember szerint sokkal kellemesebb egy pléden, háton fekve vizsgálni az éjszakai égboltot. Amellett, hogy a csillaghullás látványos természeti jelenség, családi vagy baráti programnak sem utolsó. Bár a napokban a Hold növekvőben van és igen fényes, valamint felhők is zavarhatják az észlelést, érdemes próbát tenni.

A szemfülesek akár több tíz égi csodát is elcsíphetnek!

Sikerült lencsevégre kapnia a csillaghullást? Vagy csak szép éjszakai képeket készített? Küldje el nekünk a [email protected] e-mail címre, és mi beletesszük ebbe a cikkbe, természetesen a készítő nevével!

A csillaghullással kapcsolatban véleményt is írtunk, ezt ide kattintva olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában