CUDAR IDŐ

2018.03.20. 17:20

Még a hétfőt is megkeserítette a szombati vihar és havazás Szolnok megyében

Kidőlt villanyoszlopok, leszakadt vezetékek. Ezeket hagyta maga után a szombat éjjel tomboló hóvihar. A megye több településén még hétfőn sem volt áram, a hivatalokban, az oktatási intézményekben nem volt világítás és fűtés sem. A helyieknek az önkormányzatok melegedőket nyitottak, mert a lakásokban – ahol egyéb fűtési mód nem volt – tíz fok alá süllyedt a hőmérséklet.

Munkatársainktól

A leszakadt vezetékek helyreállításán hosszasan dolgoztak a szakemberek Örményes határában. A település egy részén tegnap délután már helyreállt az áramszolgáltatás

Forrás: Beküldött fotó

– Vasárnap reggel segítséget kértünk a tűzoltóktól, de nem tudtak feltöltött tápegységet kihozni. A mentősök azt mondták, bevisznek a kórházba, ott biztonságban leszünk.

– Ezt azonban nem vállaltuk, inkább a költözés mellett döntöttünk: Kengyelre utaztunk át, rokonokhoz. Ott szerencsére vasárnap reggel már visszajött az áram – meséli a hétvégén történtekről a tiszatenyői Török Mária.

A család helyzete speciális, nekik az áram szó szerint létfontosságú, és nem a fűtés miatt. Mária fia súlyos beteg. Lélegeztetőgép nélkül csak tíz percig maradna életben.

– A váladékot a tüdőből eltávolító szívógép nélkül sem tudna Zsolti létezni – mondja az édesanya. – Ezek az árammal működő szerkezetek éjjel-nappal „szolgálatban” vannak nálunk.

– Természetesen beszereztünk korábban egy szünetmentes tápegységet, ez azonban 16 óránál többet nem bírt ki, most volt alkalmunk kipróbálni. A vész esetére betárazott aggregátorunk pedig nem indult be, ezért döntöttünk a költözés mellett.

Az édesanya hozzáteszi, egyelőre Zsolti marad Kengyelen, amíg Tenyőn nem áll helyre az áramszolgáltatás, de neki muszáj hazatérnie, ellátni a jószágokat. A házban majd fűt a gázsütővel, a gáztűzhely rózsái is adnak egy kis meleget. Így talán nem hűl ki teljesen az otthonuk.

Török Mária a gyermeke betegsége miatt kénytelen volt rokonokhoz költözni Zsoltival az áramszünet idejére
Forrás: Beküldött fotó

– Valóban, itt nagyon nagy gondot okoz még mindig a hétvége időjárása. Sőt, Tiszatenyőn van a legnagyobb probléma. Az egész településen nincs vasárnap hajnaltól áram, mert két villanyoszlop is kidőlt a hóviharban – mondta hétfő délelőtt Kazinczi István polgármester.

– Egy intézményünk sem működik. Az iskolánkban, óvodánkban, a hivatalunkban is hideg van – sorolta.

– Arra külön mozgósítottunk, hogy az ebédet valahogy le tudjuk főzni, mert Tiszatenyő hat településre, ezer ember számára készít és szállít meleg ételt. Saját erőből kell mindezt megoldanunk, úgy, hogy kéregettünk és vásároltunk aggregátorokat.

– Ami nagy gond még, hogy nekünk van két nagy állattartó telepünk is, amelyeknek folyamatosan működnie kell, az állatoknak ugyanis inni és enni kell, a teheneket fejni kell. Áram nélkül ez nem megy.

– Nagyon nagy gond még a szennyvíztisztító telepek működése is, de azt szerencsére a Tiszamenti Regionális Vízművek már megoldotta, hogy ne öntse el a fekália Tiszatenyőt és Kengyelt.

Az önkormányzat egy melegedőhelyiséget is kijelölt, ahová hétfőn folyamatosan szállították be a rászorulókat. A lakásokban ugyanis tíz fok alá süllyedt a hőmérséklet az áramszünet miatt.

– Az iskolának, óvodának be kellett zárnia, nem tudtunk ma kinyitni – ezt már Örményes polgármestere, Török Tamás mondta. Hozzátette, a település határában szakadt le egy nagyfeszültségű vezeték, emiatt a település nagy részén szombat éjjel óta nincs áram.

Az önkormányzat egy régi, kandallóval fűtött bolthelyiséget nyitott meg a rászorulók számára. Egy embert már szombaton odaszállítottak a rendőrök, mégpedig egy másik településről. A férfi nem az áramszünet miatt fagyoskodott, hanem azért, mert nem számított arra, hogy ennyire hideg lesz még tavasszal.

– Szombaton késő este egy kétségbeesett fegyverneki lakos kért segítséget a rendőrségtől, mert elfogyott a tüzelője, és nagyon fázik. Mint mondta, nem készült fel a hideg időjárásra.

– A polgárőrök és a helyi körzeti megbízott perceken belül megérkeztek az egyedül élő, mozgássérült férfi lakásához. A rendőr a házban nulla fok körüli hőmérsékletet tapasztalt, ezért azonnal a fűtött szolgálati gépkocsiba ültette a férfit.

– Ezután az Örményesen kialakított melegedőhelyre szállította, nehogy kihűljön, miközben felvette a kapcsolatot az önkormányzat képviselőjével – számolt be honlapunknak az esetről Szabó Zita, megyei rendőrségi szóvivő.

Kuncsorbán és környékén sem volt még hétfő délelőtt áram.

– Kuncsorbai szüleim három paplannal takaróztak az éjjel, mást nem tehetnek. Van, aki a gázsütőjével melegíti a konyhát. Sajnos, a fagyasztók mindenhol leengedtek, a legtöbb helyen most kint, az udvaron próbálják hidegen tartani az élelmiszert – meséli egy helybéli lakos, Krisztina.

– Immár két napja nincs áram a településen, estére ígérték a helyreállítást – mondta el lapunknak hétfőn délelőtt Rédai János, Kuncsorba polgármestere.

– Nehezítette a helyzetet, hogy vasárnap dél óta ivóvizünk sem volt, csak hétfőn délután állt helyre a szolgáltatás. Kiürült ugyanis a víztornyunkból a víz, utánpótlás pedig áram híján nincs. A község összes lakosát végiglátogattuk, szerencsére mindenki meg tudja oldani a fűtést, ez nálunk független a villamosságtól.

A leszakadt vezetékek helyreállításán hosszasan dolgoztak a szakemberek Örményes határában. A település egy részén tegnap délután már helyreállt az áramszolgáltatás
Forrás: Beküldött fotó

– Ennek köszönhető, hogy melegedőhelyet nem kellett kijelölnünk. A szolgáltató néhány órán belül ígérte a víz és az áram helyreállítását, remélhetően hamarosan megoldódik a helyzet.

Hasonló állapotok uralkodnak a szomszédos Kétpón is.

– Napok óta nincs áramunk, aggregátorokkal próbáljuk a minimális ellátást biztosítani – tudtuk meg Keresztes Péter polgármestertől. Fél napja azonban vizünk sincs, s bár már korábban ígérték, hogy helyreállítják a rendszert, végül ez csak hétfőn délután sikerült.

– Az iskola és óvoda nem működött, melegedőhelyet pedig a polgármesteri hivatalban jelöltünk ki, bár mostanáig még senki sem vette igénybe. Mivel sötétbe borult az egész település, a rendőreink egész éjszaka járták az utcákat, nehogy valaki kihasználja a helyzetet.

Fokozottan figyelnek a rendőrök

– Jelenleg tizenhárom településen van áramkimaradás – tájékoztatott közleményében hétfőn délelőtt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság.

– Teljesen szünetel az áramszolgáltatás Örményes, Kuncsorba és Kétpó településeken. Részleges az áramszolgáltatás Tiszatenyő, Karcag, Mezőtúr, Kisújszállás, Martfű, Törökszentmiklós, Túrkeve területén. Berekfürdő, Kengyel, Rákócziújfalu településeken egy-egy fogyasztót érint az áramkimaradás.

– A szakemberek folyamatosan dolgoznak a hiba elhárításán. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is állandó rendőri jelenlétet biztosít a lakosság segítése, valamint a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében – áll a rendőrségi közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában