TISZAFÖLDVÁR

2018.07.21. 15:27

Orvostanhallgató és orgonista is egyszerre Zsombor

Vajon hogyan fér össze a hangszerek királynője és az orvostudomány egymással? Miért választja hobbijául egy fiatalember az orgonálást? A tiszaföldvári Rácz Zsombort faggattuk erről, aki játékával még a holland nagykövetet is elvarázsolta.

Joó Zsuzsa

Rácz Zsombor szerint nem szabad „megbántani” az orgonát azzal, hogy könnyűzenét játszunk rajta...

Fotó: Mészáros János

Hosszú műtét után hívott fel bennünket a tiszaföldvári Rácz Zsombor. A most hatodéves szegedi orvostanhallgató Budapesten végzi gyakorlatát, napjai igen zsúfoltak. Azt mondja, ha a Jóisten is úgy akarja, jövőre végez.

Istennel egyébként régre nyúlik vissza a kapcsolata, gyerekként rendszeresen elkísérte nagyszüleit a templomba.

– Az istentisztelet akkortájt nem érdekelt annyira. Rendszeresen fellógtam inkább a karzatra, ahol a kántor muzsikált az orgonán – mesélte a fiatalember.

– Egy idősebb néni ült a hangszernél, aki hagyta, hogy ott ácsorogjak mellette és figyeljem, mit csinál. Egyre inkább megtetszett az orgona, így megkértem a nénit, tanítson meg rajta játszani. A hegedűt tettem le az orgona miatt.

Az akkori tiszteletes, Nagy Sándor látta az ifjú Zsombor lelkesedését, így egy idő után mindig odaadta neki a templomkulcsot, had’ gyakorolhasson. Egyedül, teljesen autodidakta módon.

– Az alapokat, a pedálozást ott és akkor sajátítottam el. Hogy még jobban menjen az orgonálás, beiratkoztam a földvári zeneiskolába zongora szakra, a két hangszer mégiscsak közeli rokonságban áll egymással.

– Később megismertem egy orgonaművészt, a tiszakécskei Méhes Balázst, négy-öt évig ő volt a mentorom.

Mikor már szerzett némi rutint és magabiztosságot a billentyűk és pedálok között, Zsombor megkérte a martfűi atyát, engedje meg, hogy ott, az új templomban is játszhasson az orgonán.

– Az a templom és az az orgona nagyon közel áll a szívemhez. Kellett egy kis idő, hogy én és az orgona összeszokjunk, hogy kiismerjem a hangszer lelkét.

– Bizony, egy orgonának lelke van! Nem lehet csak úgy leülni elé, mint egy zongorához, és azonnal belecsapni a billentyűk közé!

Zsombor ma már nem az egyszerű zsoltárokat, sokkal inkább a komolyzenei műveket szereti. Nem bántja meg a hangszert azzal, hogy könnyűzenét játszik rajta.

Mégiscsak a hangszerek királynőjéről van szó!

Rácz Zsombor szerint nem szabad „megbántani” az orgonát azzal, hogy könnyűzenét játszunk rajta...
Fotó: Mészáros János

A fiatalember játszott már a Szegedi Dómban, a váci és a győri székesegyházban is.

– Egy-egy zsúfolt hét után olyan jó leülni egy orgona mellé, és játszani rajta! Ellazít, nyugalmat ad, kikapcsol.

– Sokan kérdezik, hogy kapcsolódik az orvostudomány az orgonáláshoz. Mindkettőhöz nyugalom és biztos kéz kell – magyarázta a sebésznek készülő beszélgetőtársunk.

– Martfűn már hagyomány amúgy is, hogy az orgona előtt ülő kántor orvos végzettségű, elődöm is az volt.

A basszusgitár is jól áll a kezében

Rácz Zsombor orgonajátékával még a holland nagykövetet is elvarázsolta. Keddi látogatásán a fiatalember felinvitálta a karzatra a diplomatát, hogy bemutassa hangszerét és „minikoncertet” adjon neki.

– Nem csak orgonán játszok ám! – súgta meg Zsombor.

– Tiszaföldváron van egy zenekarunk, a Tisza Band, melyben énekelek, basszusgitáron játszok, de ha kell, odaállok a billentyűs hangszerek mellé is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában