TÖRVÉNYSZÉK

2018.06.21. 09:26

Öt megyei suli több száz diákja járt a Nyitott Bíróság rendezvényen

A Nyitott Bíróság Program keretében egy hónap alatt három Jász-Nagykun-Szolnok megyei város, öt iskolájában járt a Nyitott Bíróság Program – tájékoztatta honlapunkat a a Szolnoki Törvényszék sajtóosztálya. A 2018. május 16-án, 17-én és 18-án, majd június 13-án és 14-én Jászberényben, Tiszafüreden majd Karcagon tartott rendezvényeken összesen 334 diák vett részt.

Igazságügyi előadás és perszimulációs gyakorlat a Tiszafüredi Járásbíróságon 2018. június 13-án.

Forrás: Szolnoki Törvényszék

Az Országos Bírósági Hivatal 2012-ben hirdette meg a Nyitott Bíróság Programot, melynek elsődleges célja az állampolgárok igazságszolgáltatással és a bírósági szervezettel kapcsolatos ismereteinek bővítése, de nagy hangsúlyt fektet a prevencióra, a fiatalkorúak elkövetővé, illetőleg áldozattá válásának megelőzésére is.

A programban Jász-Nagykun-Szolnok Megye bíróságai évek óta tevékenyen részt vállalnak. Tavaly 74 rendezvényt tartottak, melyeken 79 megyei általános és középiskola csaknem négyezer diákja vett részt.

A program nem csupán a megyeszékhelyen aktív, aminek ékes példái az elmúlt hónapban, Jászberényben, Tiszafüreden és Karcagon tartott rendezvények.

Az első városban, Jászberényben, 2018. május 16-án dr. Budai László, a Jászberényi Járásbíróság büntető ügyszakos bíró elnöke a bíróság épületében fogadta a Jászsági Általános Iskola Bercsényi Miklós Általános Iskolai Tagintézményének hon- és városismeret szakkörös diákjait.

A múlt iránt érdeklődő gyermekeket körbevezette az 1741-ben épült, egykoron a Jászkun Kerület székházaként működő műemléképületben, és rögtönzött történelem órát tartott nekik a város múltjáról, a jászkun kerület önmegváltásáról és az épület történetéről.

Előadásában bemutatta a jogrendszer alapjait, az igazságszolgáltatást, mint önálló hatalmi ágat és a bírósági szervezet felépítését is.

A bírósági séta során a diákok bemehettek az épület pincéjében kialakított, régóta nem használt zárkába, megtekinthették az eredeti jászkun címert és a bírósági épület történelmi emlékhely jellegét jelző emlékoszlopot, majd az egyik tárgyalóteremben perszimulációs gyakorlaton vettek részt.

A Jászsági Általános Iskola Bercsényi Miklós Általános Iskolai Tagintézményének hon- és városismeret szakkörös diákjai a Jászberényi Járásbíróságon 2018. május 16-án.
Fotó: Szolnoki Törvényszék

A következő napon, 2018. május 17-én a helyi Terplán Zénó Ferences Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai érkeztek a Jászberényi Járásbíróságra, ahol a bíróság elnöke a jogról, az igazságszolgáltatás általános kérdéseiről, a bíróságok működéséről és a tárgyalótermi viselkedésről beszélt ifjú hallgatóságának.

Előadásában részletesen bemutatta a fiatalkorúakra a bírósági eljárásokban irányadó különleges szabályokat, a bűnügyi statisztikák alapján a Jászságban leggyakrabban előforduló, a diákokat leginkább veszélyeztető bűncselekményeket, valamint az azok elkövetőivel szemben kiszabható büntetéseket.

Az előadást követően, a program zárásaként a diákok tárgyaláslátogatáson vettek részt.

A harmadik napon, 2018. május 18-án a jászberényi programsorozat zárásaként, a járásbíróság elnöke Jászberény 1767-ben alapított patinás középiskolájában, a Lehel Vezér Gimnáziumban tartott igazságügyi osztályfőnöki órát, ahol a jogi pályáról és a jogászi hivatásokról tartott előadást a fiataloknak.

A második városban, Tiszafüreden, 2018. június 13-án a helyi Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola diákjai látogattak el a Tiszafüredi Járásbíróságra, ahol dr. Hatvani Emese, a járásbíróság elnöke, dr. Szakács Hajnalka járásbírósági bíró és dr. Hunyadi-Szabó Alexandra bírósági titkár előadásából a bírósági szervezet felépítését, a büntető és polgári ítélkezést, valamint a bíróvá válás folyamatát

ismerhették meg

A nap zárásaként pedig perszimulációs gyakorlaton vehettek részt, és ölthették magukra a bíró, az ügyész és a védőügyvéd szerepét.

Igazságügyi előadás és perszimulációs gyakorlat a Tiszafüredi Járásbíróságon 2018. június 13-án.
Fotó: Szolnoki Törvényszék

Másnap, 2018. június 14-én a programsorozat utolsó állomásán, Karcagon, a Karcagi Járásbíróság és a Karcagi Járási Ügyészség közösen látogatott el a Karcagi Nagykun Református Gimnázium diáknapi rendezvényére, ahol az intézmény tanulóinak számos érdekes, az igazságszolgáltatással kapcsolatos előadást tartottak.

Dr. Szalay Katalin, a Karcagi Járásbíróság elnöke és Plesuné dr. Farkas Zsuzsánna, a Karcagi Járási Ügyészség ügyészének előadása a Karcagi Nagykun Református Gimnázium diáknapi rendezvényén 2018. június 14-én Dr. Szalay Katalin, a Karcagi Járásbíróság elnöke bemutatta a Nyitott Bíróság Programot.

Dr. Szabó István járásbíróság bíró az internet veszélyeire, a közösségi portálokon, illetőleg az interneten elkövethető becsületsértés, rágalmazás és zaklatás bűncselekményekre, azok elkövetési magatartásaira és büntetési tételére, valamint a személyiségi jogok polgári jogi védelmére hívta fel a diákok figyelmét.

Plesuné dr. Farkas Zsuzsánna, a Karcagi Járási Ügyészség ügyésze a Karcagi Nagykun Református Gimnázium diáknapi rendezvényén 2018. június 14-én.
Fotó: Szolnoki Törvényszék

Deméné dr. Demeter Judit bírósági titkár bemutatta a nyári diákmunkavállalás szabályait. Plesuné dr. Farkas Zsuzsánna, a Karcagi Járási Ügyészség ügyésze pedig a diákokra a nyári szünidőben leselkedő veszélyekre és a fiatalok által, illetőleg a fiatalok sérelmére leggyakrabban elkövetett bűncselekményekre hívta fel fiatal hallgatósága figyelmét.

Az előadásokat követően a diákok a frissen megszerzett tudásukról igazságügyi totó formájában adhattak számot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában