MÚLTIDÉZŐ

2018.05.20. 18:45

Régi hírek Szolnok megyéből – Traffipax a folyón

Érdekes május volt 1996-ban. Az akkori egri műkincstolvajok lehet, hogy jászárokszállásiak voltak?

Fotó: Cs.I.

1996. május 21.

A vízi közlekedés biztonsága érdekében tavaly nyártól életbe lépett lakott területen a vízi járművek sebességkorlátozása. A türelmi idő lejártával a napokban tesztelte a szolnoki vízirendőrség a közutakon már bevált, lézeres sebességmérő készüléket.

Fotós: Cs.I.

A berendezés Szolnokon a Tisza 331-337-es folyamkilométere között füleli le a „gyorshajtókat”.

1996. május 21

Tisztelgés a hős elődök előtt

Május huszonegyediké a magyar honvédelem napja. A katonák ünnepén állomány- gyűlésen emlékezett a hős szabadságharcos elődökre tegnap délután a szolnoki vegyes szállítórepülő dandár, valamint a repülőtiszti főiskola állománya.

Mint az az ünnepi beszédben is elhangzott, Buda visszafoglalásának napja – 1849. május 21 – méltán vált a honvédelem napjává, hisz 1848-49-ben az akkori kor színvonalán álló hadsereg szinte a semmiből született.


A soron kívül előléptetettek között Szűcs Józsefné zászlós képviselte a gyengébbik nemet
Fotós: Cs.I.

A mai katonák – bár szerencsére harcolniuk nem kell – nincsenek sokkal könnyebb helyzetben elődeiknél, sokszor igen mostoha körülmények között kell helytállniuk. A honvédelem persze nem csak a honvédség ügye, ez a kérdés a társadalom egészét érinti. A repülőtiszti huzamos időn át kiemelkedően művelődési otthonban tartott végző katonák elismerést vehet- megemlékezésen a munkájukat tékát. H.Gy.

1996. május 21.

Elfogták az egri műkincsrablás egyik gyanúsítottját – Jászárokszállásra vezettek a szálak

Betörők jártak május elején Eger egyik patinás részén, a Várfal utcában, a 84 esztendős dr. O. Jánosné házában. Az ismeretlen tettesek a tulajdonos távollétében hengerzártöréses módszerrel jutottak be a lakásba.

Nyugodtan dolgozhattak, mert a riasztó berendezés nem működött, a tulajdonos ugyanis korábban, ottjártakor elfelejtette bekapcsolni. A betörők számos értékes műtárgyat, kincset vittek magukkal, patinás fali és asztali órákat, Aba Novák Vilmos, Rudnay Gyula, Molnár József olajfestményeit, arany és kék színű angol porcelánokat. Hogy valójában mennyi tárgy tűnt el, egyelőre nem tudni, katalógus nem volt róluk.

A rendőrségi bejelentés után az idős hölgy környezetében lévő személyek körében kezdték meg a nyomozást. További kiinduló pontok azok a házban talált színes fotók voltak, amelyek hátterében számos műkincs igen élesen jól látható. A szomszédos Heves megye rendőr-főkapitányságának nyomozói a BRFK kipróbált munkatársaival a műkincskereskedéseket vették célba.

A főváros néhány régiség kereskedésében fényképek alapján felismerték az elveszett tárgyakat, és nyomban lefoglalták azokat. Az eladók személyleírása alapján a Heves Megyei RFK nyomozói a gyöngyösi benzinkútnál éppen tankoló egyik gyanúsítottat felismerték.

Igazoltatása után kiderült, hogy F. Cs. jászárokszállási lakos többszörösen büntetett előéletű személyről van szó. A jászsági városkába hajtottak, ahol F. Cs. lakásáról előkerült még néhány kép.

A bűnügyi őrizetbe vett É. Cs. állítása szerint a betörésben nem vett részt, a kereskedésben eladott, illetve a nála talált képeket és órákat a csak keresztnevéről ismert férfitól vásárolta.

Bíróság dönt arról, hogy a férfit előzetes letartóztatásba helyezik-e. A rendőrség továbbra is keresi a betörőket és a még eddig elő nem került tárgyakat, műkincseket. endrész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában