ADNI JÓ

2018.02.23. 11:20

Rengetegen segítettek Ica néninek, még ebédre is befizették

Egy budapesti állatvédő szervezet, az Eszkuláp Egyesület tavaly év végén hirdette meg „nagyiprogramját”. Olyan vidéken élő nagymamákat kerestek, akik szerény körülmények között is szeretve gondozzák állataikat. Cserébe jóságukért ők is támogatnak néhány asszonyt. Egyikük a tiszakürti Ica néni.

Joó Zsuzsa

Fotó: Mészáros János

Az asszonyt a múlt héten mi is bemutattuk olvasóinknak, azóta majd mindennap érkezik neki felajánlás – önöktől. Kedden házhoz vittük az adományokat.

– Vannak még jó emberek... – mondja halkan. Szép Györgyné Ica néni az ajkába harap, nehogy elsírja magát. Petróleumlámpáját meggyújtva, az ágyán ülve nézegeti a sok-sok frissen kapott ajándékot.

– Lábas, tésztaszűrő, sajtreszelő is előkerül a dobozokból. És persze sokféle élelmiszer, cipő, ruhanemű, tisztítószer, még egy szék is. Közben macskák nyújtóznak álmosan a kályha mellett, Manó, a lógó fülű kutya bennünket tart szemmel.

– Nehéz nyomon követni, kitől, milyen csomag érkezett. De a levelek mindegyikére emlékszem! Azokat minden este elolvasom – mutat az ágya mellett álló papírokra az asszony. Ica néninek szemmel láthatóan jobb a kedve, mint legutóbbi találkozásunkkor volt. Mintha kivirult volna, fürgébben mozogna­.

– Tudják, az a sok jó, amit kaptam maguktól, az olvasóiktól és mindenkitől, az gyógyít! – magyarázza.

– Tegnap egy köszönőlevelet fogalmaztam meg. Nézze meg, jó lesz így? – bátortalanul kezembe nyom egy fehér lapot.

– Na? Jó? – kérdi bizonytalanul és reménykedve.

– Nem tudok én olyan szépen írni, mint maguk, de azért igyekeztem megfogalmazni, amit gondoltam. Majd odaadom Ildikének (a tanyagondnoknak – a szerk.), ő meg felteszi az internetre, hogy mindenki lássa!

Kolléganőnk, az Új Néplap újságírója, Joó Zsuzsa adta át Ica néninek az adományokat
Fotós: Mészáros János

A levél egyszerű és őszinte, e pár sor papírra vetésével sokat bíbelődött Ica néni. Megnyugtatjuk, minden úgy jó, ahogy leírta. Megkönnyebbül, hatalmas ölelést kapunk cserébe.

– Képzeljék, valakik befizettek ebédre! Két hónapig hordják majd nekem a főtt ételt. ­Ildikó vett már egy ebédhordót is. Tegnap személyesen hozott ki egy férfi egy teljes csomagtartónyi ajándékot. Állítólag egy munkahely adta össze. Micsoda emberek...! – sóhajt egy nagyot.

Ica nénit külföldről is támogatják már, de helyből, a faluból is. Például a polgárőrök, akik cikkünk megjelenése után tejjel, tésztával, répával, krumplival lepték meg az asszonyt.

Fotós: Mészáros János

Csak remélni tudjuk, hogy Szép Györgyné sorsa mihamarabb megváltozik. Emlékeznek, a jótündértől csak annyit kért: jöjjön rendbe a lába, hogy képes legyen elmenni dolgozni. De addig is, reméljük, kitart a sok-sok adomány, és Ica néni nem vész mindörökre feledésbe.

– Ami biztos, én egy jó darabig senkit nem feledek. Senkit! – bólogat a nyugdíj előtt ­álló nagyi­, aki – legalább pár hétre, hónapra – elfeledhette, mi az magányosság és nincstelenség. Ha percekre is, de reflektorfénybe került.

Átadná az adományok egy részét

Ica néninek és állatainak – nem túlzás – szinte mindennap érkezett valamiféle ajándék az ország számos részéből. Úgy döntött hát az asszony, hogy a felajánlások egy részét átadná egy hasonlóan nehéz sorsú családnak. Az adományok biztosan jó helyre kerülnek: egy ikergyermekeket nevelő bogarasi családhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában