ÉLETVESZÉLYESSÉ NYILVÁNÍTOTTÁK A HÁZUKAT

2018.05.26. 15:14

Retteg a tiszapüspöki család, hogy elveszik a gyerekeket

– Már nem tudom, kihez fordulhatnék… –  mondja végső elkeseredésében Bezzeg István. A Tiszapüspökiben élő család kálváriája a családi otthonteremtési kedvezmény igénylésével kezdődött négy évvel ezelőtt, de a bonyodalmaknak még azóta sincs vége. Sőt…

Molnár-Révész Erika

Szabó Ferencnéék attól tartanak, a ház állapota miatt elvihetik tőlük a gyerekeket

Fotó: Fodor Orsolya

– A lakásunkat szerettem volna felújítani évekkel ezelőtt, ezért bementem a bankba – idézi fel a több évvel ezelőtt történteket Szabó Ferencné Vera.

Csokot szerettem volna igénybe venni. Ehhez az építésügyi hatóságtól kellett engedélyt kérnem. Kijöttek, engedélyt nem adtak, viszont felszólítottak, hogy javítsam ki a hibákat az épületen.

– Csakhogy erre nem volt pénzem, hiszen éppen ezért akartam felvenni a támogatást. Hiába mondtam, hogy nincs semmim, nem foglalkoztak vele. Később kijöttek megint ellenőrizni, és látták, hogy nincs megcsinálva csak a kémény. Erre megbüntettek – teszi hozzá Vera.

A család kálváriája ekkor kezdődött. Azóta azt mondják, minden évben kapnak ellenőrzést és büntetést is. A hetven négyzetméteres családi házat ugyanis azóta sem tudták felújítani. Nincs miből.

– Már négy éve minden évben megbírságolnak minket, olyan tizenötezer forintra. Hiába mondjuk, hogy nem tudjuk megcsinálni, mert nincs erre pénzünk. Nem tudom, mi alapján nyilvánították életveszélyessé a házat. A határozatban ugyanis ez konkrétan nem szerepel – veszi vissza a szót Vera élettársa, István.

A család most attól retteg, hogy az épület állapota miatt elvihetik tőlük a gyerekeket.

– Múlt héten kaptunk egy határozatot, hogy amennyiben nem lesz kész a lakás határidőre, akkor a nagyobbik lányt – aki gyermeket vár – nem engedik ide vissza a babával. A kisebbik lányunkat, a tizenkét évest pedig elviszik intézetbe – mondja feldúltan a férfi.

– Hétfőn jön ki a családsegítő központtól két munkatárs, akik felmérik az állapotokat. Lenne mit a házon csinálni, nem azt mondom, de éppen ezért vettük volna fel a támogatást! Írtunk már az illetékes minisztériumba is, de azt írták vissza, hogy kérjünk az önkormányzattól segítséget. De az amúgy is nehéz helyzetben lévő önkormányzat mit tudna segíteni? – tárja szét tanácstalanul a karját.

Szabó Ferencnéék attól tartanak, a ház állapota miatt elvihetik tőlük a gyerekeket
Fotó: Fodor Orsolya

– Minket nem keresett meg konkrétan ezzel a problémával a család– mondja Bander József, Tiszapüspöki polgármestere.

– Több, hátrányos helyzetben lévő lakos próbált már nálunk lakhatási gond miatt segítséget kérni. Azt tudom nekik mondani, hogy jelen pillanatban ezt nem tudjuk megtenni.

– Mindemellett foglalkozunk a kérdéssel, hiszen még idén elindul egy erre irányuló, kétszázmillió forintos pályázatunk. Ennek segítségével öt szociális bérlakást tudunk majd építeni, ami segíthet az átmeneti krízishelyzetek megoldásában– teszi hozzá a településvezető.

Négy lehetőséget kaptak

Az ingatlant a Törökszentmiklósi Járási Hivatal 2015. október 8-án határozatban életveszélyessé nyilvánította, és a lakhatást azonnal hatállyal megtiltotta, továbbá kötelezte a tulajdonosokat az épület helyreállítására – válaszolta kérdésünkre a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.

– A tulajdonosok összesen négy teljesítési lehetőséget kaptak, a legutóbbi határideje 2018. március 30-a volt. Ennek ellenére az ingatlan helyreállítása nem történt meg. Hivatalunk nem rendelkezik olyan információval, hogy van-e lehetőség az ingatlan felújításához állami támogatás igénybevételéhez.

A Törökszentmiklósi Járási Hivatalnál az érintettekkel kapcsolatban gyámhatósági eljárás nincs folyamatban. Az említett hétfői látogatást a Tiszapüspöki Családsegítő Központ tervezi, melyben hivatalunk nem vesz részt – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában