Galériával

2020.01.28. 11:30

Romulán sört is kóstolhattak Szolnokon

Két viking harcos őrizte szombaton délelőtt a Verseghy Ferenc Könyvtár bejáratát, ahol rengeteg fiatal várt arra, hogy bejuthasson az idei SzolnoConra. Hat hónapig készült a verseny különdíját elnyerő szolnoki jelmez.

Czakó Nóra

Fotó: Fodor Orsolya

A japán kultúra, a fantasy, az anime, a manga és a sci-fi szerelmeseinek megtartott rendezvényre több mint hétszázan látogattak el. Sokan jelmezben érkeztek, így a Csillagok háborújából ismert rohamosztagosok is felbukkantak a könyvtár környékén, a járókelők nem kis meglepetésére.

Hatalmas sikert aratott tavaly a legelső SzolnoCon, amit a budapesti MondoCon mintájára rendeztek meg. Idén is óriási volt az érdeklődés, hiszen ismét változatos programokkal telt meg a Verseghy könyvtár egész épülete. A gyermekkönyvtárban például a japán teaszertartással ismerkedhettek meg az érdeklődők, akik kimonót is próbálhattak. Az ifjúsági részlegen pedig az origamin és a rajzversenyen kívül különféle kvízben próbálhatták ki magukat a vállalkozó szelleműek. Emellett a számítógépes játékok kedvelői is találtak maguknak elfoglaltságot, akik bajnokságon is részt vehettek.

Az első és a második emelet zsúfolásig megtelt kiállításokkal és bazárokkal. Az egyetlen szolnoki árus Barta Bettina volt, aki a Varga Katalin Gimnázium végzős diákja. Szeptembertől a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szeretné folytatni a tanulmányait tervezőgrafika szakon. Mindent, amit meg lehetett vásárolni nála – füzeteket, kitűzőket, táskákat, kulcstartókat – ő maga készített.

– Olyat nem is árulnék, ami nem az én rajzom – hangsúlyozta Bettina.

– A kulcstartókat például megrajzoltam, kinyomtattam, lamináltam, körbevágtam, szegecseltem. Ezek még tegnap este készültek. Régóta terveztem már, hogy elkezdem árusítani a saját termékeimet, de eddig csak egyszer próbálkoztam ilyesmivel. Akkor nem sok mindent adtam el, de itt beindult a biznisz. Nagyon élvezem…

A The Force Alliance Magyar Galaktikus Fan Klub és az 501-es Légió Magyarországi Helyőrség a Csillagok háborúja világát hozta el a SzolnoConra, de a Star Trek is képviseltette magát. A 2014-ben alakult Kóbor Trekkereknek szolnoki tagja is van. Kovács Györgyi tavaly lépett be a klubba, amely egy baráti társaságból alakult, és a csapat magját egy család alkotja.

– Bárki csatlakozhat hozzánk, aki szereti a Star Treket. Országszerte vannak tagjaink – mondta Éles Tibor.

– Rendszeresen járunk különféle rendezvényekre jelmezekbe öltözve, és szívesen beszélgetünk az emberekkel a Star Trekről. Emellett előadásokat is tartunk, és játékokat is rendezünk.

– Azt szeretnénk, ha a fiatalok megismernék a Star Trek világát – fűzte hozzá Tibor felesége, Éles Andrea.

– Sokan például nem tudják, hogy az érintőképernyő megjelenése előtt a Star Trekben már használták ezt a technikát. Sőt, a mobiltelefon, a tablet és a headset is ezekben a filmekben jelent meg először.

– Már másodjára vagyunk itt a SzolnoConon – vette át a szót Kulcsár Dániel.

– Többféleképpen próbáljuk megfogni az embereket a kiállításunkkal. Lehet például kérni Star Trek arc- és testfestést, de a galaxis legcukibb állatait, a tribbliket is meg lehet simogatni nálunk. Ezek többségét mi készítettük, mint ahogy a fegyvereket és jelvényeket is. Emellett a romulán sört és csiga-kólát is meg lehet kóstolni más Star Trekben szereplő csemegékkel együtt. Ezeket is mi készítjük, de természetes alapanyagokból, például gumicukorból, szörpből, ételszínezékből – avatott be a titkos receptbe Dániel, aki a többi klubtaghoz hasonlóan szintén Star Trek jelmezt húzott.

A kiállítókon kívül számos látogató is beöltözött, hiszen a rendezvény legjobban várt programja a cosplay verseny volt. A jelmezeket négy zsűri, a szegedi Németh Niki és Pallagi László, valamint Angyal Nikolett és Mostyenán Petra értékelte, akik Budapestről érkeztek.

Pallagi Lászlótól megtudtuk, hogy a cosplay a costume play szóösszetételből származik, és Japánból ered. A verseny résztvevői jelmezbe öltözve próbálnak megszemélyesíteni egy általuk választott karaktert. Ez rengeteg alkotótevékenységgel jár, és különböző anyagokkal kell dolgozni, például bőrrel, szövettel, vagy akár fémmel.

– Elsősorban a karakterhűségre figyelünk, hogy mennyire hasonlít a versenyző az adott szereplőre – beszélt az értékelés szempontjairól Mostyenán Petra, aki rendszeresen indul hazai és külföldi cosplay versenyeken is.

– Ezután következik a kivitelezés, a varrásmunka, hogy mennyire figyelt oda a részletekre, a pontosságra, az arányokra. A kellékeknél a technikára is nagyon odafigyelünk. A cosplay azonban nem csak arról szól, hogy mennyire adta vissza a versenyző a karaktert, hanem hogy egyé tud-e válni vele, ezért a színpadi jelenlét is számít. Így a cosplay előadás is fontos eleme a megméretésnek.

A tizennégy versenyző egyike a jászalsószentgyörgyi Takács Anikó volt, aki egy japán meséből ismert mosómedve lánynak öltözött. Nagyon izgult, hiszen ez volt az első cosplay verseny, amin részt vett.

– Körülbelül három hónapig dolgoztam a jelmezemen, de inkább több, mert közben számos új technikával szembesültem, például a páncél, a kesztyű és a kard elkészítésénél. Ezek kivitelezése egy kis előgyakorlást kívánt. A páncél dekorgumiből készült, a kardot bükkfából faragtam, a kesztyű és a lábbeli pedig textilbőrből van – mutatta az említett kiegészítőket Anikó.

A szolnoki Berta Kamilla a Széchenyi gimnáziumban tanul, és ő egy Pokémon karaktert választott. Fél évig készült a jelmeze, hiszen az egészet ő varrta.

– Nagyon sok munka volt vele, és sok pénzt is beleöltem, de megérte. Nem ez az első versenyem, de szórakozásból is be szoktam öltözni. Nem sokan mennek csak úgy ki az utcára jelmezben, de jó látni, amikor az emberek arcára mosolyt csalsz – árulta el Kamilla, aki a cosplay verseny különdíjasa lett.

A japán történelemről tartott előadást Dózsa Gergő

A Verseghy terem nem csak a cosplay előadás helyszíne volt, de itt tartották a sci-fi kerekasztal-beszélgetést, és a japán történelem is terítékre került. Az utóbbiról, vagyis pontosabban a hadakozó fejedelemségek koráról és annak megjelenéséről az animékben Dózsa Gergő tartott előadást.

A dombóvári származású magyar-történelem szakos tanár egy budapesti általános iskolában dolgozik. Emellett a kéthavonta megjelenő Mondo Magazinba is ír cikkeket történelem témakörben vagy japán regényekről könyvajánlókat. Már két éve minden MondoConon tart előadást a japán történelemről, legutóbb, január elején például Japán a hidegháború alatt címmel.

– Azért választottam a tanári pályát, mert szeretek tudást átadni. A japánt pedig azért, mert én is anime rajongó voltam. Aztán megismerkedtem a kultúrával és a történelemmel, de minimálisan irodalommal is foglalkozom – mesélt magáról Gergő.

– Már tíz éve rendszeresen járok a MondoConra és más városokba is hasonló rendezvényekre. Tavaly is voltam már itt, a SzolnoConon, de akkor csak látogatóként. A vidéki conokon mindig családiasabb a hangulat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában