SZOLNOK

2018.06.18. 06:48

Sok életet mentett már a gomba bevizsgáltatása megyénkben

Itt a gombaszezon. S vele együtt megérkezett a veszély is. A szolnoki piacon egyelőre még nem árulják tömegesen a telepes finomságokat, de már itt is találkozhatunk vadon szedett példányokkal. Ezeket pedig ott helyben be is vizsgáltathatják a gyűjtők

Kovács Berta

Nézessük meg szakértővel a gyűjtött gombát! A laskagomba például ehető – mutatja Berta Mónika gombaszakellenőr

Fotó: Mészáros János

– Jártam a Mátrában, ott rengeteg már a gomba és a gombász – számolt be tapasztalatairól Berta Mónika, a szolnoki vásárcsarnokban dolgozó gombaszakellenőr. A piacon egyelőre még nem árulják tömegesen a telepes finomságokat, de már itt is találkozhatunk vadon szedett példányokkal.

– Itt a mezei szegfűgomba, a nagy őzlábgomba idénye, van sárga rókagomba és galambgomba is lesz még. Hozzák a Mátrából, Bükkből Szolnokra, sokan ugyanis felmennek érte inkább a hegyekbe. Szolnok környékéről a mezei szegfűgombát és az őzlábgombát szokták hozni – sorolta Mónika.

Azt is elmondva, a korábbi évekhez képest már egyre több jó fajtát talál a szedőknél, az emberek mindinkább megtanulják, melyek az ehetők.

De mely fajok azok, melyek legtöbbször kifognak a gyakorlatlan gombászokon?

– A gyilkos galócát gyakran nem ismerik fel, mivel a színe változhat, fiatalabbként fehéres, ahogy öregszik, zöldül a gomba. Sokan összetévesztik a csiperkével – mutatott rá Mónika. Ajánlott tehát a gombát mindig megnézetni gombaszakértővel, a piacok nagy többsége foglalkoztat gombaszakellenőrt, aki ingyen elvégzi a vizsgálatot.

– Az emberek ma már egyre inkább elfogadják, ha ki kell dobni az általuk szedett gombát. Főleg, ha a médiában hallanak mérgezési esetekről, ilyenkor észrevehetően többen is hozzák vizsgálatra a gombájukat.

– Ősszel sok cafrangos galócát is behoztak. Rengeteg van belőle Szolnoknál is, a Szandai réten. Most már egyre többen tudják, hogy nem érdemes leszedni, a gombaszakértő kidobatja – hívta fel rá a figyelmet a gombaszakellenőr.

Nézessük meg szakértővel a gyűjtött gombát! A laskagomba például ehető – mutatja Berta Mónika gombaszakellenőr
Fotó: Mészáros János

– Az is fontos, hogy külön papírzacskókba gyűjtsék a különböző fajtákat, különben ki kell dobni az egészet, ha rossz kerül közé. Mert ha például gyilkos galóca keveredik a nagy őzlábgombával, akkor hiába ehető a nagy őzláb, lehet, közé kerülhetett a galóca törmeléke, spóra, fennáll a mérgezésveszély.

A folyóparton, a korhadt fákon gyakran terem nagy mennyiségben az ehető laskagomba. Parkokban, réteken gyapjas tintagomba is található, ami ehető, és finom, De vigyázni kell vele, alkohollal együtt nem szabad fogyasztani, mert akkor mérgezést okoz!

Veszélyes lehet a gyerekekre

A gyerekek sokszor leszedik a játék közben talált gombát, ami azért is veszélyt rejt magában, mert van olyan faj, ami már attól légúti problémákat okozhat, ha megszagolják.

A gyerek könnyen meg is kóstolja.

Mónikával is megesett, hogy egyszer telefonon hívták fel, hogy egy óvodás csoport ette meg a talált gombát. Kiderült, tintagombáról van szó, ami picike korában még ehető. De a kisgyerekeknek még egyébként sem tesz jót a gomba, nem tudják úgy megemészteni, mint a felnőttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában