INTERJÚ

2019.03.19. 13:57

Szalay Ferenc: jelentős forrástőke az erősödő lokálpatriotizmus

A szolnoki közgyűlés soros, február végi ülésén a képviselő-testület elfogadta a 2019-es esztendőre vonatkozó költségvetést. A helyi büdzsé – a legalacsonyabb országos inflációs adatok mellett is – soha ilyen magas főösszeggel nem számolt még, mint az idei. Erről és egyéb felvetésekről is kérdeztük Szalay Ferenc polgármestert.

Mészáros Géza

Szalay Ferenc polgármester szerint közel fél évszázada történtek hasonló nagyságrendű fejlesztések Szolnokon, mint az utóbbi időkben, az elmúlt néhány esztendőben.

Fotó: Mészáros János

Több mint harmincnégymilliárd forint szerepel a „magassági rekordot” elérő éves költségvetés bevételi és kiadási oldalán. Hiány 2015 óta nincs, hitelfelvétellel ez évben sem számol a város.

Mindezzel együtt legalább egymilliárd forint fejlesztési tartalékot halmoz fel a megyeszékhely a tervezett és a már futó beruházások biztosított költségvetésén kívül.

Ám ezen pozitív számtani eredményekből vajon mit érzékel az egyszerű szolnoki városlakó?

– Nagyon fontos előrelépést jelentett Szolnoknak a 2015-ös évi adósságkonszolidáció. Az Orbán-kabinet részéről az az egyedülálló program, amely által az állam átvállalta a településektől azok összes pénzügyi terheit. Városunkra vonatkozóan ez hosszú időszakra elhúzódó, évente milliárdos nagyságrendű adósságszolgálat eltüntetését jelentette.

– Azelőtt, a Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai neveivel fémjelzett baloldali és liberális országvezetések alatt a helyi önkormányzatok ellehetetlenültek, a települések agonizáltak. Az állam kijelölte a feladatokat, de azok teljesítéséhez a forrásokat nem biztosította.

– Szolnok szempontjából ez azt jelentette, hogy a költségvetésből csak a helyi oktatási rendszer fenntartása évente 3,5 milliárd forintot tett ki, amelyből a megyeszékhely iskoláiba járó vidéki tanulók költsége évi 500 millió forint volt. Az összes intézmény bérfejlesztéseit is városunknak kellett kigazdálkodni.

– Tulajdonképpen majdhogynem a minimális működésre kellett hiteleket felvenni, kötvényeket kibocsátani, egyéb adósságterheket a nyakunkba venni. Ez alól szabadultak fel a települések a harmadik Orbán-kormány alatt elrendelt adósságkonszolidáció eredményeként.

– Azóta hiánnyal nem számolhat az éves büdzsé, és javarészt a saját bevételeiből, illetve hazai és uniós források elnyeréséből gazdálkodhatnak, fejleszthetnek a települések. Takarékos, de tisztességes és felelős gazdálkodás mentén haladunk, nem is apránként feljebb és feljebb. Nem úgy, mint amikor 2006-ban a szocialista Botka Lajosné polgármestertől és Radócz Zoltán alpolgármestertől 2,5 milliárd forintos adóssággal vettük át a város kulcsát.

– Ezek szerint a rendszerváltás óta az elmúlt években fejlődött a legjelentősebben Szolnok?

– Határozottan kijelentem, hogy igen! Hasonló nagyságrendű, egy időben kivitelezett, látványos fejlesztések korábban az 1970-es években történtek, Szolnok 900 éves évfordulója kapcsán. Hosszadalmas felsorolást igényelne az akkori beruházások részletes ismertetése. Nagy tisztelet és köszönet a közel fél évszázaddal ezelőtti városépítésért az elődöknek.

– És hosszadalmas idő és felület kellene a 2015 óta megvalósult fejlesztések felsorolásához is. És azon cégek és magánszemélyek városnyi számú nevének ismertetésével is, akik mindannyian, valamilyen módon és értékben hozzájárultak a rég látott fejlődéshez. Ahhoz, hogy manapság számos fejlesztés megvalósul, nem csak az uniós és hazai állami hozzáadott értékek kellenek, de még csak nem is kizárólag a városvezetés akarata.

– A legjelentősebb forrástőke az itt élő emberek város iránti szeretete, az egyre erősödő lokálpatriotizmus, és főleg a helyben adózó cégek, vállalkozások eredményes működése és gazdálkodása, felelősségteljes adózási morálja. Szolnok lakossága, gazdasági társaságai és a település irányítói szimbiózisban kell legyenek a fellendüléshez. A megyeszékhelyen, úgy érzem, ez most adott.

– Mekkora adóbevétellel számol a város?

– A 2018-as év előtti három esztendőben összesen mintegy 300 millió többlet-adóbevétel érkezett be a korábbi, stagnálós esztendőkhöz képest. A 2019-es évben 6,7 milliárd forintra tervezett adóbevétel a tavalyihoz képest 500 millió forintos növekményt eredményez erre az esztendőre.

– Az évek óta egyensúlyban tartott büdzsé felhalmoz, csak futó és tervezett fejlesztésekre közel egymilliárd forint tartalékot.

„A 34 milliárdos éves kiadás egyharmadát a városi intézmények működése teszi ki.”

– Ebben a 6,6 százalékos intézményi bérfejlesztés is szerepel, miközben kétharmad rész a már megvalósulás előtt álló és a tervezési folyamatokra várakozó fejlesztésekre fordítható.

– A 6,7 milliárd forintra tervezett adóbevétel nem számol a már bejelentett és 2019-ben Szolnokra települő kisebb-nagyobb cégek és vállalkozások iparűzésiadó-forintjaival. Az említett fejlesztési tartalékalap elemei között szerepel a Vízpart körúti idősotthon bővítése: a beruházás során 42–44 szoba alakítható ki, mindez közel 150 új férőhelyet jelenthet. Továbbá az Ady Endre út–Szolnok ispán körút–Móra Ferenc út által körülölelt méretes zöldterület aktív pihenőparkká történő kiépítése és a Véső úti Atlétikai Centrum munkálatainak befejezése is a tartalékból fedezhető.

Szalay Ferenc polgármester szerint közel fél évszázada történtek hasonló nagyságrendű fejlesztések Szolnokon, mint az utóbbi időkben, az elmúlt néhány esztendőben.
Fotó: Mészáros János

– És milyen, a közeljövőben megvalósuló, látványos beruházásoknak lehetnek szemtanúi az itt élők, illetve a városba látogató vendégek?

– Idén folytatódnak a korábbi években megkezdett iskola-, óvoda- és bölcsőde-, valamint egyéb intézményi fejlesztések. A Tószegi úti Ipari Parkban működő cégek többsége ez évben bővítéseket hajt végre. A Modern Városok Program (MVP) további ide vonatkozó eleme, hogy a megyeszékhely Abony felé egy 64 hektáros új gazdasági területet hoz létre.

– Az MVP forrásaiból valósul meg az M4-es gyorsforgalmi út Budapesttől a román határig terjedő fejlesztése is. Ugyanúgy, mint a Tiszán, a tiszaligeti szabadidőközpont vonalában megépítendő kishajókikötő. Nyáron megnyitjuk az új tiszai szabadstrandot, miközben folytatódik a Véső úti strand felújítása és a Liget fürdő átépítése is.

– Utóbbiak az évekkel korábban elindított turisztikai fejlesztési koncepció részei. Miképpen a RepTár kiállítóterületének további feltöltése, a középkori szolnoki vár egyes részei stilizált változatának felállítása, ehhez kapcsolódóan pedig a Művésztelep újjáformálása.

– E projekt követelménye, hogy a város szálláshelyeinek számát növelni kell, épülő szállodák, apartmanok, illetve faházak és bungalók formájában. És ugyan fontos, hogy az újjáépülő Szolnokot látogassák a vendégek, de számunkra az is elsődleges, hogy az itt élőket, a fiatalokat, a közép- és szépkorúakat egyaránt helyi identitásukban erős és lelkes városlakóknak lássuk.

– Azt szeretnénk, hogy a szakmát tanuló és felsőfokú tanulmányaikat máshol végző ifjúság majdan visszatérne e gyönyörű, Tisza-parti településre. Erre szolgál például a Szolnok Hazavár Program számos eleme.

– Az ifjúság említése okán nem tekinthetünk el a szolnoki sportélettől. A napokban dr. Nyerges Zsolt nagyvállalkozó bejelentette, hogy átadja az általa fenntartott klubok működtetését a városnak. Mihez kezd a megyeszékhely az adománnyal? Hogyan tovább, szolnoki kosárlabdázás, vízipólózás, labdarúgás?

– A szolnoki sportélet finanszírozásában eddig is részt vállaltunk, persze a klubok teljes működtetése nem kevés kötelezettséget hordoz magával, így most a legfontosabb feladat az anyagi háttér megteremtése. Komoly és biztató tárgyalásokat folytattam és folytatok a klubok működtetését illetően, hamarosan be tudunk számolni arról, hol is tartunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában