SZOLNOK

2018.03.18. 15:27

Szétdobált húsokkal mérgezték a kutyákat a Széchenyi városrészben

Az utóbbi hetekben a Széchenyi-lakótelepen valaki megpróbálta megmérgezni a környékbeli kutyákat. Azonban az összefogásnak és a gyors reagálásnak köszönhetően pár hét alatt eltűntek a gyanús húsdarabok az érintett területekről.

Hutter Zsófia

Bodon Hajnalka a történtek után még inkább odafigyel, hol sétáltatja kutyáját.

Fotó: Mészáros János

– Szerencsére megoldódni látszik a probléma – mondta a szolnoki Bodon Hajnalka.

– De pár héttel ezelőtt még sok kutyás aggódott, hogy a kedvencük nehogy felegyen a földről valamennyit a vélhetően mérgezett húsból. Ugyanis egy kutyus sajnos elpusztult, egy másikat még időben orvoshoz vitt a gazdája, és így sikerült megmenteni.

Hajnalka elmondta, a betegséget okozó gyanús darabkákat a Lovas István és a Hild Viktor utca közötti füves területen találták.

Napokkal később pedig a Hild Viktor utca és az okmányiroda környékén lévő fák tövében találtak kolbászdarabokat. Az összes fa tövét körbeszórták.

Hajnalka ezeket összeszedte és az egyik közösségi oldalon felhívta a kutyatulajdonosok figyelmét a lehetséges veszélyre.

– Körülbelül egy hete nem látunk már gyanús húsdarabokat – mondja a kutyatulajdonos.

– Mindennap körbejárjuk a területet, de szerencsére úgy tűnik, nem kell tartanunk egy újabb esetleges megbetegedéstől.

Hozzátette, örömmel látják, hogy mióta híre ment a problémának, a közterület-felügyelet munkatársai is rendszeresen ellenőrzik a környéket.

Bodon Hajnalka a történtek után még inkább odafigyel, hol sétáltatja kutyáját.
Fotós: Mészáros János

– Természetesen a kollégáink is értesültek a történtekről – mondta el Szabó Zoltán, a közterület-felügyelet osztályvezetője.

– Az érintett területet ahogyan eddig is, úgy ezután is beépítik a szolgálatba. Azonban nem emelkedett a környéken járőröző kollégák száma.

Dr. Széphalmi Éva, megyei főállatorvos elmondta, a kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztályához nem érkezett ilyen jellegű bejelentés.

– Hallottam én is a mérgezésről, és sajnos ez nem először fordult elő – mondta a környéken élő Éva.

– Már tavaly ősszel is híre ment, hogy valaki ilyen módon igyekszik ártani a kutyáknak. Állítólag azért, mert a tulajdonosok nem szedik össze a kutyáik után az ürüléket.

– Ami bosszantó lehet ugyan, ha tényleg így van. De ez akkor sem megoldás – tette hozzá szomorúan a hölgy.

Fontos az elővigyázatosság

– Hozzánk is érkeztek jelzések a mérgezésről – mondta Tarpai Enikő, a Szolnok Városi Állatotthon főmunkatársa.

– Ilyenkor azonban az állategészségügyet kell értesíteni, hiszen ők tudják bevizsgálni a gyanús élelmiszereket. Legjobb, ha kesztyűt húzunk és felszedjük a kétes eredetű élelmet.

– Sajnos a szájkosár sem teljesen biztonságos. Nem szorítja annyira össze a kutya száját, hogy ne tudja felvenni az ételt. Célszerű, ha elkerüljük a környéket, és a közösségi médiában is jelezhetjük a problémát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában