KUTYABAJ

2018.03.25. 15:25

Szigorítanának a helyi ebrendeleten Kisújszálláson

Teljes kapacitással üzemel a Kisújszállási Kutyabarát és Állatvédő Civil Egyesület által működtetett menhely. A 25-26 férőhelyen úgy harminc kutya van.

Daróczi Erzsébet

Horváth Annamária Sziszivel, a három lábú kutyussal, akire még egy sérv- és szívműtét is vár

Fotó: Daróczi Erzsébet

– A tél minden évben nagyon veszélyes nálunk. Ilyenkor csak egy-egy kutyát visznek el tőlünk. Ha viszont beköszönt a jó idő, egyre

több állat talál gazdára – mondja Horváth Annamária egyesületi elnök.

– A múlt vasárnapi nagy vihar két kennelünket emelte meg, ezeket nyáron lebetonozzuk és a kerítésoszlopokat is megerősítjük – sorolja Annamária.

Megtudjuk, decemberben és a múlt hónapban ezt a két kennelt adományból vásárolták, egyet pedig a Városgazdálkodási Nonprofit Kft.-től kaptak.

– Saját kutyáim mellett nálam is vannak befogadottak. Napközben a menhelyen Szentesi István gondozó foglalkozik a kutyusokkal, hétvégén a párommal mi megyünk ki ellátni őket. Télen mindennap főzünk nekik, s naponta kétszer kapnak meleg vizet – folytatja Annamária, aki elmondja, az utóbbi időben egyre több a balesetben megsérült, elütött kutyájuk.

– Fickót most műtik Debrecenben, Sziszinek pedig egy lábát kellett levágni baleset miatt és még vár rá egy szívés sérvműtét. Őt én vettem magamhoz. A városban néha fel-fel tűnnek kóbor kutyák, de nem jellemző, hogy csapatba verődnének.

– Az egyesület és jómagam is folyamatosan tesszük a bejelentéseket a rendőrségre, a hatósághoz, ha sárban, fagyban álló, rövid láncon, ház nélkül tartott kutyákat látunk. Több esetben a hatóságok intézkedtek is – mondja az elnök, akitől megtudjuk, az önkormányzat szigorítaná a helyi ebrendeletét.

Horváth Annamária Sziszivel, a három lábú kutyussal, akire még
egy sérv- és szívműtét is vár
Fotós: Daróczi Erzsébet

Ezt a jegyző az egyesület tagjainak bevonásával most készíti elő. Az állatvédők azt szeretnék, ha a fiatalok is megismernék a felelős

állattartást, ezért az iskolai nyílt napokra visznek be kutyákat simogatni, s vannak tanító tagjaik, akik órán is beszélnek a kutyákkal kapcsolatos teendőkről. A telepre közösségi szolgálatos móriczos és illéssys diákok is mennek kutyát sétáltatni, adományt gyűjteni, takarítani.

– Abban bízunk, hogy felnőttként ők már felelős állattartók lesznek – mondja Horváth Annamária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában