beérett a búza

2018.06.22. 11:23

Kezdődhet az aratás Szolnok határában (galéria)

A melegnek köszönhetően két héttel hamarabb kezdhették meg idén az őszi árpa aratását, és az őszi búza beérése is két héttel korábbra tolódott, számolt be róla Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Probléma, hogy a búza felvásárlási ára rendkívül alacsony.

Kovács Berta

Szabó István édesapja őszi búzáját aratja Szandaszőlős határában.

Fotó: Mészáros János

A megyei elnök elmondta, az árpa aratása még tart, hektáronként 4,5 tonna körüli a termésátlag, bár ez a betakarítás végére a jobb termőterületek eredménye miatt 4,7–4,8 tonnára javulhat.

A termés minősége minden szempontból megfelel az előírásoknak, a mennyisége lehetne valamivel több.

– A búza betakarítása is megkezdődik a jövő héten – vetítette előre Hubai Imre Csaba –, sőt, már most is vannak olyan táblák, melyek készek az aratásra.

– Hosszú évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az árpa hozamához hasonló termésmennyiséget ad majd a búza. Ennek érése viszonylag egyenletes – vélekedett a szakember.

Szabó István édesapja őszi búzáját aratja Szandaszőlős határában.
Fotó: Mészáros János

– A téli időszakban rendült meg kicsit az állomány, de komolyabb kár, rovarkártétel nem érte a termést. A gabona területének legfeljebb tíz százalékában tehettek kárt az utóbbi időszak intenzív záporai – fejtette ki a megyei elnök.

Ami viszont problémás: a búza felvásárlási ára továbbra sem éri el az 50 Ft/kg-ot, ami a veszteségmentes termesztéshez szükséges. Az őszi búza megyei vetésterülete 118 ezer 582 hektár, őszi árpát pedig 26 ezer 730 hektáron vetettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában