SZOLNOK

2018.05.26. 07:00

Szolnok legtisztább udvarait és legrendesebb házait keresik

A régi hagyomány újbóli felelevenítése óta hatodik alkalommal hirdetik meg a „Tiszat udvar, rendes ház” elnevezésű akcióprogramot a szolnoki lakosok körében.

Szoljon.hu

Tavaly a Hársfa utca egyik szemet gyönyörködtető udvara is kiérdemelte a "Tiszta udvar, rendes ház" elismerést.

Fotó: Mészáros János

A Zagyvaparti Tiszta Udvar, Rendes Ház egyesület idén is meghirdette pályázatát. Három kategóriában indulhatnak a családok, lakóközösségek: családi ház; négy-; illetve afölötti emeletes lakás.

A legmutatósabb portákat, előkerteket az Egyesület vezetése a „Tiszta udvar, rendes ház Díjazott” feliratú, 15x20 cm nagyságú, falra szerelhető gravírozott kőtáblával, valamint oklevéllel ismeri el.

A cím adományozható annak az ingatlantulajdonosnak, illetve használónak, akinek ingatlana, s az azon található épület, kert, udvar megjelenésében harmonikusan, esztétikusan illeszkedik a környezetébe, és akinek az ingatlana előtti járda, árok, árokpart, virágoskert, díszcserje, fa, gyommentesen tisztán karbantartott.

A pályázók jelentkezését június 30-ig várják (pályázati feltételek és jelentkezési lap kérhető: 5000 Szolnok, Zagyvaparti sétány 5. 3/60; Telefonon az 56/952-142; 30/248-7305 telefonszámokon, vagy a [email protected] e-mailen).

A cím adományozásáról az Egyesület vezetése által kijelölt bizottság dönt a előzetes egyeztetés alapján 2018. július 31-ig. Az Egyesület saját, vagy hozzá érkezett bejelentés alapján felülvizsgálja és visszavonhatja az adományozott „Tiszta udvar, rendes ház” címet, amennyiben az ingatlan arra érdemtelenné válik különösen, ha rendezetlenné, elhanyagolttá, vagy parlagfűvel szennyezetté vált.

A cím visszavonásáról az ingatlan tulajdonosa, vagy használója írásban értesítést kap. A cím visszavonása esetén az ingatlan tulajdonosának, vagy használójának az elismerő táblát az épület faláról el kell távolítania.

A mozgalom eredetileg a második világháború után, 1953-ban Nagylétáról indult és terebélyesedett országos akcióvá. Szellemi atyja, motorja az akkori helyi körzeti orvos volt, aki a Magyar Vöröskereszt tagja is volt egyben, így a szervezet is felkarolta a kezdeményezést.

A tisztasági mozgalmat a háború okozta károk helyreállítására a fertőzések, járványok elkerülése érdekében indították el. A lakosság aktivitása a helyreállítást követően is fennmaradt, sőt nőtt.

Tavaly a Hársfa utca egyik szemet gyönyörködtető udvara is kiérdemelte a "Tiszta udvar, rendes ház" elismerést.
Fotó: Mészáros János

A kiemelkedően tiszta, rendezett, egyéni és társas házakat táblával díjazták, az ország számos pontján jelent meg a „Tiszta udvar rendes ház” feliratú táblácska.

Az évtizedekkel ezelőtt félbeszakadt hagyományt Szolnokon a Zagyvaparti Tiszta Udvar, Rendes Ház Egyesület karolta fel 2012-ben, hogy a helyi lakókat környezetük szebbé tétele okán összefogásra ösztönözze, segítse.

A civil szervezet a legmutatósabb portákat, előkerteket szintén egy, a díjat bizonyító táblával ismeri el. Hagyományosan idén is három kategóriában pályázhattak a családok, lakóközösségek Szolnokon az elismerő cím elnyeréséért: családi ház; négy-; illetve afölötti emeletes lakás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában