JÖHET AZ OLIMPIA

2018.05.24. 20:00

A Szolnokon edző Török Enikő képviselte hazánkat a breaktánc vb-n (videó)

A Szolnoki Breaktánc és Extrém Sport Egyesület 17 esztendős tagja, a Budapesten élő, de Szolnokon tréningező Török Enikő képviselte hazánkat a napokban, Tokióban zajló breaktánc ifjúsági világbajnokságon. A fiatal lány e nemzetközi versenyről kvalifikálhatta magát az ez év október 6-án, az argentin fővárosban, Buenos Airesben zajló harmadik ifjúsági olimpiára.

Mészáros Géza

dav

A breakdance világában hivatalosan is nick name-mel, becenévvel szerepelnek a táncosok a fellépéseiken. Török Enikő B-girl Csepkeként ismert a – immáron nem túlzás kijelenteni, hogy „nemzetközi” – közösségben, ekképpen aposztrofálták folyamatosan a májusi tokiói világbajnokságon is.

– A Japánban zajló ifi-vb volt az utolsó minősítő verseny az októberi Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára – tudósította honlapunkat Fodor Lajos (Lali) – főtörzsőrmesteri rangban a Tiszai Vizirendészeti Rendőrkapitányság nyomozója – , a szolnoki egyesület vezető képviselője, B-girl Csepke edzője.

– Az összesítetten első 16 helyen végzett breaktáncos kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra. Enikő a legjobbját mutatta be, a zsűri azonban a 17. helyen hozta ki. Apróságokon múlnak a helyek, de Enikőről elmondható, nem kell szégyenkeznie, sőt!

– A világon a 17. legjobb breakdances a fiatal lányok közül, s ha a most bejutott 16 lány közül bárki is sérülés vagy egyéb okok miatt visszalép, akkor B-girl Csepke léphet a helyébe – magyarázta Lali.

Kedvesen fogadták Tochigiben a szolnoki válogatott breaktáncosainkat. (Balról): Török Enikő – B-girl Csepke, Fodor Lajos edző, Matusinka Betti – B-girl Bettiz, Cseh János edző; elöl: Erdei Dani – B-boy
Forest
Fotó: Szolnoki Breaktánc és Extrém Sport Egyesület

Elmondta, hogy már a vébére is egyedüli magyarként jutott ki a korábbi, afrikai-európai közös Breaking for Gold kvalifikációról. Ott Enikőn kívül a szintén szolnoki Szarvák Petra, a martfűi-szolnoki Bradács Kevin, továbbá a debreceni Pály Dániel, a fővárosi Varga Krisztián Márk és a soproni Karvaly Dominik versengett magyar trikolórban a továbbjutásért.

Fodor Lajos arról is beszámolt, hogy a 2010-es első szingapúri, a 2014-es második kínai után az idei, Argentínában megrendezendő harmadik világesemény az, melyet ifjúsági olimpiai játékként rendeznek meg a 16 és a 18 év közötti korosztály számára.

A NOB két éve hagyta jóvá, hogy a már meglévő 28 mellé teljes értékű sportágként felveszi programjába a táncsport közül a breakdancet, a karatét és a falmászást. A break pedig, ha a 2020-as „felnőtt” olimpián még nem szerepel, ott és akkor bemutató szakágként – az akrobatikus gimnasztika, a futsal és a 3x3-as kosárlabda mellett – már kopogtat a „hagyományos” ötkarikás játékok kapuján.

Az olimpiai versenyszámokat ugyanis fiatalítani, frissíteni, látványosabbá és szórakoztatóbbá kívánják tenni a szervezők a lehet, hogy tradicionális, ám kevésbé nézővonzó sportágak kárára.

– Nagyon kedvesen fogadtak bennünket Japánban. Különösen Tochigi megyében, illetve annak Utsunomiya városában, ahol 2020-ban lesz a tokiói olimpián szereplő magyar küldöttség rezidenciája, olimpiai faluja. A helyi újságok tele voltak velünk. Olvasni nem tudtunk magunkról, de legalábbis a képek tanúsága szerint rólunk szóltak a cikkek.

A Japán média felvételét itt találhatják az iskolai fellépésről Tochigiben. A Tochigi Tv riportja, a kormányzóval történt találkozásról, pedig ide kattintva érhető el (Török Enikő 1:14-nél nyilatkozik magyarul).

Az ottani újság
Forrás: Szolnoki Breaktánc és Extrém Sport Egyesület

– Hazánkat egy nyolcfős delegáció képviselte: Enikőn kívül a már 18 éven túli, magyar viszonylatban legtehetségesebb breakesek, Erdei Dániel (Dani – B-boy Forest) és Matusinka Betti (B-girl Bettiz), akik tapasztalatszerzés okán utazhattak ki, Sági István, a szakszövetség elnöke és asszisztense, Sipos Erzsébet, valamint Farkas Alexandra tolmács, továbbá egyesületvezetői és edzői társam, segítőm és helyettesem, Cseh János, illetve jómagam – számolt be röviden a részletekről Lali.

– Ma még nem beszélhetünk magyar viszonylatban professzionális breaktánc-sportról. De talán egyszer, ha a nemzetközi színtéren remek eredményeket érnek majd el a magyar breakesek, bennünket, a sportág hazai úttörőit is büszkén említik meg a sportnapilapok – vélekedett mosolyogva Lali.

Török Enikő négyévesen kezdett el táncolni, s majd tizenévesen került a breaktáncosokhoz a fővárosi Jászai Mari térre: – Az aluljáróban edzettünk, közben mentek jobbra-balra a járókelők, sokan megfordultak, és néztek minket.

– Aztán sokat segített a fejlődésemben, hogy lejártam a szolnoki táncosokhoz. Már az elejétől kezdve úgy gondoltam, hogy ez lesz az életem. Zenében is mindig ezt a stílust hallgattam, ezt szeretem – mesél B-girl Csepke.

– Hétvégente Szolnokra járok, Pesten meg heti négyet edzek, egyetlen napot pihenek. Emellett természetesen a sulit is csinálni kell, néha azért nehéz. De nem panaszkodom, van időm mindenre. A breaktánc nem akadályoz meg semmiben, inkább kiegészíti az életemet – vallott életéről is honlapunknak Enikő.

Az utcáról a sportcsarnokba

A 2018-as nyári ifjúsági olimpián mutatkozik be a nagyközönség előtt a breakdance. A breaking az 1970-es években indult világhódító útjára New York utcáiról. A Buenos Aires-i ifjúsági olimpián három versenyszámban (férfi, női, vegyes csapat) mérik össze tudásukat a táncosok.

A becenevek előtt szereplő B (boy, vagy girl) betű eredetéről megoszlanak a legendák: egyesek a „break” szóból azonosítják, mások New York bronxi kerületéhez kapcsolják, ahol a breakdance született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában