Kuncsorba

2019.11.09. 07:00

Szörnyű betegséggel küzd a csöppnyi lány

Kedves mosollyal nyitott ajtót Kovács Zsanett, a fiatal édesanya, bár szemeiben tükröződtek az elmúlt időszak viszontagságai.

Szabó Lilla Laura

A falu egyik csöndes utcájának utolsó házában él egy család. Szerényen és feltűnés nélkül. Pedig az élet nehéz feladatot mért rájuk. Öt gyermekük közül az egyik kislány, Kincső (középen) gerincvelő daganatos. Még csak nyolc éves...

Fotó: Fodor Orsolya 

Az egyik szobából kíváncsi gyermektekintetek követtek, csak egyikük ült csöndesen egy fotelben. Vékony karocskáit az ölében pihentette. Négy kislány volt éppen otthon, bátyjuknak valamilyen, a tizenegy évesekre jellemző dolga akadt. A copfos csöppségek izgatottan, de szófogadóan figyeltek és vártak. Közben gondosan körbeülték Kincsőt.

– Mindig óvják, ha kell, elkísérik a toalettre, segítenek a fürdetésben, pedig ők maguk is olyan kicsik. A legkisebb tesója legalább ezerszer megpuszilja egy nap – mesélte Zsanett, majd belefogott a történetbe. 2016-ban kezdődött minden. Ő már korábban is észrevett apró jeleket. A kicsi gyakran elesett, mozgása mintha nem lett volna összehangolt.

– Megnyugtattak, hogy ez normális, de Kincső a harmadik gyermekem, éreztem, hogy más van a háttérben.

Idővel szembetűnt az is, hogy a kislány vállai rendellenesen fejlődnek. Vizsgálatok során jutottak túl, mire az MR végül felfedte a fájdalmas igazságot.

A falu egyik csöndes utcájának utolsó házában él egy család. Szerényen és feltűnés nélkül. Pedig az élet nehéz feladatot mért rájuk. Öt gyermekük közül az egyik kislány, Kincső (középen) gerincvelő daganatos. Még csak nyolc éves...
Fotó: Fodor Orsolya

– Nyaki gerinclevő-daganattal diagnosztizálták. Hozzátették, hogy bár műtéttel ennek egy része eltávolítható, teljesen nem tudják kioperálni, ugyanis túl magas a bénulás kockázata. Felfogtuk, megértettük, de egy ilyen helyzetben nincs idő összeroppanni – idézte fel a nehéz pillanatokat. A lesújtó hír után három hónappal a kislányt megműtötték Debrecenben, majd elmondták, hogy a tumor jóindulatú, nem igényel további kezelést.

– Nagyon büszke voltam rá, elképesztően ügyesen viselte – mesélte Zsanett. Kincső ötéves volt ekkor. A következő két év gyógytornával, rehabilitációval telt. Noha jobb karja gyengébb maradt, nem voltak panaszai, a család reménykedni kezdett. Ám sajnos a kislány állapota mégis rosszabbra fordult.

– Nagy fájdalmai voltak, kivettem az iskolából, azonnal mentünk vissza a kórházba, hogy ez a helyzet. Az akkori vizsgálatok szerint az állapota nem volt összefüggésben a daganattal. Persze kaptunk időpontot egy új MR-vizsgálatra is, de csak nyár végére. A teljes szünetet fájdalomcsillapítóval vészeltük át, nem tudott rendesen enni, játszani. Rettenetesen nehéz volt így…

Kincső tizennyolc kilogrammra fogyott le. Augusztusban kiderült az oka. A daganat az első műtét utáni öt centiméterről tizennyolc centiméteresre nőtt. Még további egy hónapot kellett várniuk egy új beavatkozásra.

– Ez már nagyon megviselte őt. Alig akart felkelni az ágyból – vallotta meg. Hozzátette azt is, hogy semmit nem titkolnak Kincső elől. – Őszinték vagyunk vele, az ő kis nyelvén beavatjuk a helyzetébe, állapotába. Úgy gondolom, ez így helyes. A kislány most némiképp jobban van, de az onkológiára kell járniuk, hiszen kemoterápiára van szüksége.

– Beadtunk egy kérelmet genetikai vizsgálatra, amivel kiszűrhetnék a hibás gént. Így célzott kezelést kaphatna, de ez időbe telik. A folyamat akár három hónapot is igénybe vehet… – mondta sóhajtva. Az élet viszont megy tovább, és a teljes családról gondoskodni kell. Egy fizetésből élnek, Zsanett párja a térség meghatározó mezőgazdasági vállalatának törökszentmiklósi létesítményében dolgozik.

Neki egyelőre esélye sincs munkát keresni, Kincsővel sokat kell kórházba járniuk, gyakran vannak távol. Ilyenkor az itthon maradó csemetékre a családtagok vigyáznak, és bár igen megértőek és türelmesek, ez a helyzet őket ugyanúgy megviseli. A kislány most éppen jobb időszakot él meg, játszik a testvéreivel, és étvágya is van. Az udvaron egy kölyökkutya várja, aki miatt mindennap kedve van egy kicsit kint lenni. A jövőre pedig nem gondolnak. A jelenben próbálnak megtenni mindent, ami tőlük telik…

Bárki segíthet a családnak

Az alábbi számlaszámon bárki segíthet a családnak.

Név: Kovács Zsanett. Számlaszám: 69300152-10006801 (Takarékbank Zrt.).

A témával kapcsolatban véleményt is írtunk, melyet ide kattintva olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában