Tiszaföldvár

2019.02.21. 17:30

Egy tragédia után vált nagyszülőből szülővé a Bakos házaspár

A tiszaföldvári Bakos házaspár egy pillanat alatt vált nagyszülőből szülővé. Vagy egyszerre mindkettő szerepet vállalniuk kell?

Joó Zsuzsa

Bakos házaspár egy pillanat alatt vált nagyszülőből szülővé. Úgy érzik, ez nehéz, de csoda szép feladat

Fotó: Joó Zsuzsa

– A két gyermek két apától született, az egyik apa hivatalosan is lemondott a fiáról, a másik sem látogatja kislányát. Merci nem volt még hároméves, amikor történt a tragédia, Patrik már hétéves elmúlt.

– Azt az estét nem feledem soha… a gyerekekre éppen én vigyáztam – veszi át a szót a rokkantnyugdíjas nagymama. – Patrik fél füllel hallotta, hogy az anyjával történt valami. Izgatottan kérdezte, talán megszületett a kisöccse?

– Tudtam, nem szabad hazudni, az igazat kell elmondanom neki. Az a csöppnyi gyerek felindultságában kifejtette, végez azzal, aki megölte az anyját. Patrik évekig járt pszichológushoz, talán most kezd a lelke egy picit begyógyulni. A kislány koránál fogva könnyebben feldolgozza a szerencsétlenséget.

– Aznap Németországban voltam dolgozni. A 16 órás utat 10 óra alatt vezettem le, hogy minél hamarabb hazaérjek. Tudtuk a feleségemmel, mit akarunk. Az unokákat akartuk – mondja határozottan András.

A nagyszülőkben egy percre sem merült fel, hogy intézetbe vagy nevelőszülőkhöz adnák a gyerekeket.

– Nem gondoltuk azonban, milyen nehéz lesz teljesíteni a feltételeket, hogy a gyerekek nálunk maradjanak. A legnagyobb „ár” az volt, hogy nem hagyhattam abba a külföldi munkát.

– Németországban dolgoztam és dolgozom jelenleg is. S bár azt terveztem, hogy végleg hazajövök és talán nyugdíjba is megyek, ez meghiúsult. Muszáj előteremtenem a pénzt a megélhetésünkhöz – magyarázza a nagyapa.

Bakos házaspár egy pillanat alatt vált nagyszülőből szülővé. Úgy érzik, ez nehéz, de csoda szép feladat
Fotós: Joó Zsuzsa

A nagyszülők elmesélik, igazi családot szerettek volna teremteni unokáiknak, ezért két évvel ezelőtt a nagymama a két kicsivel együtt kiköltözött a nagyapa után Németországba. Nehéz volt azonban a beilleszkedés, túlságosan is… Nemrégen visszaköltöztek Tiszaföldvárra. Az idei tanévet már itthon kezdték el a gyerekek.

– Ha „nevelnünk” kell őket, szülők vagyunk. Nem egyszer megtörtént, hogy reggel felhívott a feleségem telefonon odakint Németországban, hogy tegyek rendet az unokák között, mert nem akarnak felkelni. Ilyenkor szigorú vagyok, határozottan arra kérem őket, fogadjanak szót a mamának, és villámgyorsan keljenek fel.

– Nem is kell kétszer mondanom… De ha arról van szó, hogy valamit nagyon szeretnének, jó nagypapához méltóan teljesítem a kívánságukat. De sok mindent megkapnak, ami szívük vágya…! Ezért dolgozom… – ingatja a fejét András.

– Nem könnyű a kettős szerep, de többé-kevésbé sikeresen teljesítjük hirtelen jött feladatunkat – vélekedik a nagymama. – Ma már mi vagyunk az egyedüli közeli rokonai a gyerekeknek: a szülei és a nagyszülei is egyszerre. Csoda szép és nagyon nehéz feladat.

A megfelelő szakembert keresik

A Bakos család nagy problémája, hogy hónapok óta nem kapnak családi pótlékot. Amikor Németországban éltek, a német állam utalta nekik a két gyerek után járó családi pótlékot. Amikor viszont a nagymama a két gyerekkel hazaköltözött, már nem voltak jogosultak a német ellátásra, hiszen életvitelszerűen Tiszaföldváron élnek a fiatalok.

Ekkor a magyar hatóságtól igényelték meg az ellátást. Az itteni hatóság azonban – mivel az igénylő, a nagypapa jelenleg is külföldön dolgozik – nem fizet. A fővárosi kormányhivatal végzésében azzal indokolta mindezt, hogy a munkavégzés helye szerinti tagállam (azaz Németország) jogszabályai érvényesek ez esetben.

A család úgy érzi, jogi útvesztőbe került, pedig ők csak azt szeretnék megadni unokáiknak, ami másnak is jár. Most olyan szakembert keresnek, aki érdemben tudna nekik segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában