KUNSZENTMÁRTON

2018.05.17. 17:27

Júniustól rendet tesznek az elhanyagolt kunszenti sírkertben

A Szeged-Csanádi egyházmegye saját cége veszi át a kunszentmártoni temető fenntartását. Céljuk, hogy rend és tisztaság legyen.

Joó Zsuzsa

Forrás: Shutterstock

Több lakossági panasz érkezett az önkormányzathoz a kunszentmártoni katolikus temető rendezettségével kapcsolatban. A helyiek szerint több részen hatalmas a fű, úgy tűnik, mintha a sírkertet nem, vagy csak alig-alig gondozná az erre megbízott vállalkozás.

Bár az Alsó- és Felső-temető nem az önkormányzat tulajdonában és üzemeltetésében áll, a városvezetők is tapasztalták a problémát és igyekeztek orvosolni azt.

– Leültem Kalaman János atyával megbeszélni a helyzetet és felajánlottam, egy ideig megpróbálunk besegíteni a sírkert gondozásába – mondja Wenner-Várkonyi Attila polgármester.

Hozzáteszi, a tárgyalás után arra kérte a Városgondnokságot, biztosítson egy embert, aki elkezdi a munkát először az Alsó-temetőben, később a Felsőben is. A munkatárs azóta is ott dolgozik.

Az önkormányzat az elmúlt években mindig is figyelmet fordított arra, hogy a temetőkben rend legyen. Sőt, egymillió forinttal támogatja is a plébániát, ezt az összeget a sírkert fejlesztésére, karbantartására fordíthatják.

Kalaman János plébániai kormányzó szerint egyébként a temetőkben kialakult helyzet szinte általános. A sok eső kedvezett a fűnek, gyorsan nőtt. És mivel a temető(k) szertartási helyként is funkcionál(nak), így – érthető módon – a fűnyírás csak szakaszosan valósítható meg.

Hozzáfűzte, a jelenlegi üzemeltető, valamint a Szent Márton-plébánia, mint tulajdonos mindent megtesz azért, hogy kulturált körülmények fogadják a látogatókat. Ezt a családok és hozzátartozók hamarosan tapasztalni is fogják – ígérte.

Hozzátette: nemsokára üzemeltetőváltás lesz a kunszentmártoni temetőben. Az új szolgáltató várhatóan június 1-től veszi át a munkát.

Ezt a tevékenységet a Szeged-Csanádi egyházmegye által alapított gazdasági társaság, a Szent Gellért Egyházi Kegyeleti Kft. fogja végezni. De nemcsak itt, hanem az egyházmegye püspöki hivatalához tartozó plébániák területén fenntartott temetőkben is. Összesen 40 sírkertről van szó.

Utánajártunk: a céget tavaly februárban jegyezték be Szegeden. Fő tevékenysége a temetkezés és az azt kiegészítő szolgáltatás. Ez bővül most az üzemeltetéssel.

Gonda Ilona, a Szent Gellért Egyházi Kegyeleti Kft. ügyvezetője más fórumokon úgy nyilatkozott, a bejárások alapján nagyon eltérő a temetők képe és a helyi szolgáltatás színvonala is.

A püspökség azt szeretné, hogy egységes legyen a működés, és rend legyen mindenütt. Wenner-Várkonyi Attila polgármester úgy reagált, mihamarabb szeretne találkozni az új céggel, munkába állásukig az önkormányzat besegít a temetők tisztán tartásában.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában