FILM ÉS KÖNYV

2018.02.21. 17:26

Olyan történetet tártak fel, amelyről senki sem tud

Alázatra, szerénységre tanít mindannyiunkat az egy évszázada véget érő „nagy háború” magyar hőseinek története. Margittai Gábor író, újságíró szerint az emlékezeti kultúránkban 1945 óta felépült gátak csak most, a rendszerváltozást követő évtizedekben kezdenek átszakadni.

Banka Csaba

A városban minap tartott előadása apropóján beszélgetünk Margittai Gáborral kutatásairól.

Jászberényben a Szamár-sziget névtelen mártírjairól, a földközi-tengeri hadifogolytábor rengeteg szenvedést megélt magyar bakáiról készült film és könyv bemutatóját tartotta.

Az első világháború olasz frontján, Isonzónál három dédnagyapja is harcolt. De nem csupán az ő történetüket szerették volna felkutatni szerzőtársával.

– Olyan mértékben került a magyar köztudat perifériájára katonáink emléke, hogy feleségemmel, Major Anitával azt gondoltuk, azon történetek felkutatásával lehet reflektorfénybe állítani emléküket, amelyekről lényegében senki sem tud.

– Márpedig a Szamár-sziget históriája ilyen – mondta Margittai Gábor.

– Az ember nem gondolná, hogy Szardínia mellékszigetén magyar hadifoglyok nagy számban előfordultak és nagy számban szenvedtek.

– A célunk, hogy minél több nemzedéket megszólítsunk – tette hozzá –, hogy igazságot szolgáltassunk a hazájukért szenvedett és meghalt honfitársainknak – fűzte hozzá a szakember.

Részben kutatásaik eredményeként Asinara lágerszigetén 2016-ban az első hősi emlékművet Áder János köztársasági elnök avatta fel.

– Azt gondolom, ezzel olyan szintre emelkedett az emlékezeti kultúra, ahová emelkednie kellett. De áttörést értünk el az egyének szintjén is – mutatott rá Margittai Gábor.

A szakember hozzátette, mindez azért fordulhatott elő, mert korábban ismeretlen volt a több ezer magyar katona sorsa, most pedig már a szakkönyvek is hivatkoznak rá.

– Ismernünk, tudnunk kell az első világháború eseményeiről.

Jászsági katonák az első világháború idején

– Annak minden megpróbáltatásáról és gyakran sorsfordító eseményéről. Hiszen a magyarság sorsát alapvetően meghatározta az elkövetkező évszázadban – vallja az író.

Szerénységre int

– A mai napig meghatározza életünket, hiszen a határon túli magyarság sorsproblémái, a magyar élet Kárpát-medencei konfliktusai mind onnan erednek.

– Az első világháborúban meg nem oldott gondok, illetve az innen indult új konfliktusok vezettek végül a második világháborúhoz, a későbbi népirtásokhoz. Aki ezeket túlélte, és átvészelte ép ésszel a XX. század elkövetkező csapásait és egészséges ember maradt.

– Úgy vélem, bennünket, utódokat legalábbis szerénységre és alázatra kell, hogy intsen – vélekedett Margittai Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában