JÁSZSÁG

2018.03.17. 06:50

Több patinás jászsági ingatlan felújítását is megkezdték

Az elmúlt hetekben több, évek, évtizedek óta kihasználatlanul álló patinás jászsági ingatlan felújítását kezdték meg, illetve döntöttek ezek felújításáról. A fejlesztések egy részét idén szeretnék be is fejezni.

Banka Csaba

Keresztelő Szent János születése templom, oldalában a premontrei templom maradványai a román kori déli kápolna kapujának megtalálásakor Jánoshidán.

Forrás: Fortepan/PIARISTA LEVÉLTÁR/HOLL BÉLA

A rendszerváltást követően privatizálták Jászárokszálláson a Háziipari Szövetkezetet, vele együtt a szövetkezet ingatlanait. A XVIII. század óta álló Külső Fogadó is ekkor került magánkézbe.

Felújításáról többször röppentek már fel hírek, az egymást váltó önkormányzatok is próbáltak tenni az országos jelentőségű műemlék rekonstrukciójáért, de eddig nem történt komolyabb előrelépés.

Néhány évvel ezelőtt került egy helyi vállalkozóhoz az ingatlan, így az árokszállásiak bízhattak abban, hogy az új tulajdonos szívén viseli majd a fogadó sorsát.

Úgy tűnik, a remény nem volt hiábavaló, mert az elmúlt hetekben megkezdődött a munka. Kaszab László, az épületegyüttes tulajdonosa elmondta, a mögöttünk hagyott időszakban a műemlékvédelmi hatósággal együttműködve dolgozták ki a régi épület felújítási tervét, a napokban pedig meg is kezdődhetett a munka.

– A Külső Fogadót az eredetihez igazodó kivitelben újítjuk fel – mondta.

– Ami nemcsak a homlokzat rendbetételét jelenti majd, hanem a tető és a nyílászárók cseréjét is.

Megtudhattuk azt is, hogy a munkálatokkal még ebben az évben szeretnének végezni. A következő lépés pedig az lesz, hogy az egykori szövetkezeti üzemnek helyet adó lapos tetős épületet is felújítják, bővítik majd.

Az épület­együttesben pedig vendégszállásként üzemelő apartmanokat alakítanak ki.

Jánoshidán is megújul a falu képét meghatározó, egykor a premontrei rendnek helyet adó épület. A rendház rekonstrukciójához pályázati támogatást nyert az önkormányzat. A mintegy háromszázmillió forintos beruházást a nyáron szeretnék elkezdeni.

Keresztelő Szent János születése templom, oldalában a premontrei templom maradványai a román kori déli kápolna kapujának megtalálásakor Jánoshidán.
Forrás: Fortepan/PIARISTA LEVÉLTÁR/HOLL BÉLA

Jelenleg a kiviteli tervek készítése, a közbeszerzési eljárás előkészítése zajlik. Itt is szorosan együttműködnek az érintettek a műemlékvédelmi hatósággal.

A tervezést bonyolítja, hogy az év elején olyan, eddig nem ismert korabeli falfestményeket találtak a ház szobáiban, melyek megmentése növelheti a költségeket, de gazdagítja a térség kultúrtörténeti hagyatékát.

Megszépül a Bathó-palota

Jászberényben már az elmúlt évben megkezdődött a korábban hosszú éveken át különböző hivataloknak helyet adó, a városközpont arculatát alapvetően meghatározó Bathó-palota felújítása.

Az önkormányzat korábban eladta az ingatlant azzal a kikötéssel, hogy azt kereskedelmi szálláshelyként, illetve vendéglátóhelyként felújítva állítja majd helyre az új tulajdonos.

A munka javában tart, a külső homlokzat megszépítésével tavaly ősszel végeztek a kivitelezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában