JÁSZSÁG

2018.04.18. 19:58

Tovább erősítették Jászdózsa kapcsolatát a testvértelepülésével

A települések testvérkapcsolatainak létrehozásakor komoly hangsúlyt kap a civil szervezetek együttműködése, mely hosszú évekre meghatározhatja az együttműködés jellegét. A tartalommal megtöltött megállapodások pedig évtizedek múltán a helyi identitás fontos részévé válnak.

Banka Csaba

A csíkszentsimoni Kozma István (balra) és a jászdózsai dr. Szerencsés István aláírásával erősítették meg a települések kapcsolatát

Fotó: Banka Csaba

Jó példával szolgált erre a hétvégén Jászdózsa és Csíkszentsimon-Csatószeg együttműködése. A települések két évtizeddel ezelőtt írták alá megállapodásukat.

Húsz év elteltével pedig okirattal erősítették meg kapcsolatukat, amit ünnepi testületi ülésen, a községházán írt alá a jászsági és az erdélyi település polgármestere. Ráadásul a jeles eseményen részt vett Jászdózsa lengyelországi testvérközsége, Gmina Markova küldöttsége is.

Dr. Szerencsés István, Jászdózsa polgármestere elmondta, hogy nem véletlenül választottak annak idején először épp Erdélyből testvértelepülést. Az erdélyi magyar közösség ugyanis a legnehezebb időkben is megmaradt magyarnak.

A hosszú évek együttműködésében megjelennek a civil szervezetek közös programjai, az ifjúságnak szóló események, a magyar, lengyel, erdélyi közös uniós pályázatok.

Mostanra azonban már ennél jóval mélyebbé vált a kötődés. A polgármester megfogalmazása szerint az Erdélyből érkező magyarokat valóban testvéreiknek tekintik a jászdózsaiak, a lengyeleket pedig a közös történelmi múltból fakadó barátság köti ezer szállal a nemzethez.

A csíkszentsimoni Kozma István (balra) és a jászdózsai dr. Szerencsés István aláírásával erősítették meg a települések kapcsolatát
Fotós: Banka Csaba

Ilyen kapcsolatokban lehet tetten érni – fogalmaztak – a Kárpát-medencei magyarság összetartozását és a Közép-Európában élő nemzetek európaiságát.

Kisér egy alpesi várost választott

– Jászkisér számára szintén sokat jelent a testvérkapcsolatok hálója. A fejlett Nyugat-Európához való csatlakozás igényét fejezte ki a svájci Niederlenz-cel kötött megállapodás évtizedekkel ezelőtt. A civil szervezetek kapcsolata az együttműködésben elsődleges – mutatott rá Lukácsi György polgármester.

Az összetartozás érzése jelent meg akkor, amikor a vajdasági Bácskossuthfalvával kötöttek együttműködést. A ma Szerbiához tartozó községet annak idején részben a Jászkisérről kitelepülők népesítették be.

A lengyelországi Szcyrkkel létrehozott együttműködés pedig szintén kifejezi a két közép-európai nemzet közötti barátságot. A jászsági város épp ezekben a hetekben dolgozik egy újabb, a kárpátaljai Mezőgecsével kötendő együttműködésen.

A kiséri gyerekek a nemzeti összetartozás napján látogatnak el Kárpátaljára, a mezőgecsei önkormányzattal pedig a nyáron, Jászkiséren kötik meg a testvértelepülési megállapodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában