SZOLNOK

2019.04.24. 18:45

Újabb sikerhez járult hozzá a Stadler szolnoki üzeme

Lezárta a 2016. szeptemberében 10 darab villamos motorvonat gyártására és szállítására kötött szerződését a GYSEV Zrt. és a Stadler.

Forrás: Stadler

A fejlesztésnek köszönhetően már a GYSEV teljes villamosított vonalhálózatán modern motorvonatok szállíthatják az utasokat. A Stadler az új motorvonatokat ezúttal is a szerződésben rögzített véghatáridőknek és feltételeknek megfelelően szállította le a vasúttársaságnak.

Az új generációs FLIRT motorvonatok megfelelnek az Európai Vasúti Ügynökség Átjárhatósági Műszaki Előírásainak (TSI), továbbá a legújabb ütközésvédelmi normáknak is, amely az előző generációs motorvonatokat 2,8 méterrel meghosszabbítva nagyobb biztonságot nyújt a mozdonyvezetőnek.

A 77,1 méter hosszú négyrészes motorvonatok összesen 208 ülőhellyel rendelkeznek, végsebességük 160 km/h. A dinamikus járművek 39 másodperc alatt érik el nulláról a GYSEV vonalain használt 120 km/órás üzemi sebességet.

A harmadik generációs FLIRT-öket is tágas, többfunkciós beszállóterek jellemzik, amelyek gyors utascserét tesznek lehetővé. Az alacsonypadlós kialakításnak köszönhetően a kerekesszékkel, kerékpárral vagy babakocsival utazók is kényelmesen használhatják az új járműveket.

A vonatokat légkondicionálóval, korszerű utastájékoztató és kamerarendszerrel, WIFI-vel, mobiltelefonok, tabletek és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, továbbá páholyos elrendezésű ülésekkel szerelték fel.

Az új motorvonatok képesek lesznek a szinkron-üzemmódra, amelynek köszönhetően csatolt üzemmódban nem csak önmagukkal, hanem a korábban beszerzett járművekkel is képesek közlekedni. Ez jelentős gazdasági és forgalomszervezési előnyökkel jár az üzemeltető számára.

A járművek kocsiszekrényeit és forgóvázait a Stadler szolnoki üzemeiben készítették, míg a végösszeszerelést a járműgyártó lengyelországi (Siedlce) gyára végezte.

A Stadler eddig összesen 143 FLIRT vonatot szállított Magyarországra, ebből 123 a MÁV-START, 20 pedig a GYSEV kötelékében teljesít szolgálatot.

A FLIRT mind a mai napig a Stadler legsikeresebb terméke, amelyből napjainkig több mint 1700 egységet értékesítettek 18 országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában