JÁSZFÉNYSZARU

2018.06.17. 16:15

Újjáéled a Sárkánygödör legendája Jászfényszarun

Egy helyi legenda szerint Jászfényszaru határában nem véletlenül kapta az egyik tó a Sárkánygödör nevet. Nincs kisgyermek a városban, aki ne hallotta volna nagyszüleitől, hogy a valamikor mély tóban hajdanán egy hétfejű sárkány töltötte napjait. Úgy tűnik, a legenda most újjáéled.

Banka Csaba

A város rendezi meg június végén a XXIV. Jász Világtalálkozót. Az előkészületek már a célegyenesbe fordultak, a szervezőmunka lassan a végéhez közeledik. A fényszaruiak sok érdekességgel készülnek a június 29. és július 1. között tartandó programra.

A találkozó rendezvényhelyszíneit járva, például nem kell majd csodálkozni azon, hogy rendre feltűnik egy sárkány, illetve nagyon sok sárkányos kiegészítővel, kézműves termékkel is találkozhatnak a városba látogatók a három nap folyamán.

A helyi szájhagyomány szerint ugyanis az egykori „feneketlen tóban”, a Makkoserdő közepén egy sárkány élt, amiről mindenkinek volt egy-egy története.

Volt, aki úgy mesélte – Kiss József helytörténész gyűjtött korábban erről adatokat -, hogy a Zagyva folyó egyik áradása hozta létre a tavat, és abban élt egy hétfejű sárkány, és rendre magával is rántotta azokat, akik gyanútlanul a tó partján sétáltak.

Mások szerint esőzéskor a sárkány mérgesen körüllovagolta földalatti birodalmát, és ettől vált zavarossá a tó vize. Amikor aludt a hétfejű, a tó vize is letisztult. Megint mások pedig úgy tudták, hogy a tó azért volt olyan mély, mert a sárkányok fürödték ki a medrét. A történet változatai csaknem családról családra formálódtak, de hosszú éveken át tartották magukat a településen.

A vállalkozó kedvű gyermekeket és felnőtteket most arra ösztönözték a világtalálkozó szervezői, hogy saját képzeletüket segítségül hívva, és ismerve a régi elbeszéléseket, elevenítsék fel az egykori sárkányos legendát.

A megszületett alkotásokat a világtalálkozó résztvevői is megismerhetik majd, hiszen a legjobb írások megjelennek. A helybeliek fantáziáját megmozgatta a lehetőség. A Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár munkatársa, Bujdosó Katalin elmondta, hogy a történetek leadásának határidejéig közel félszáz pályamunka érkezett. Az általános iskolásoktól egészen a nagyszülőkig sokan ragadtak tollat, hogy papírra vessék saját történetüket.

Kabalafigura is született

A helyiek már egy sárkányos kabalafigurát is terveztek a meseíró pályázathoz kapcsolódva, amit a találkozó vendégei számára adnak majd át, ha egy kedves ajándékot szeretnének emlékül magukkal vinni a kisvárosból. Egyelőre még csak terv, de felvetődött az is, hogy egy kis könyvet állítanak össze a mesékből, amit azokkal a gyermekrajzokkal illusztrálnak, amit a gyerekek rajzoltak, amikor kitalálták mesés történeteiket, bár ez nem is volt feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában