KUNSZENTMÁRTON

2018.07.23. 06:57

Újra zárva! – elátkozott hellyé vált a kunszenti vasútállomás váróterme

Ismerik ugye a klasszikus nyuszikás viccet, amikor a róka meg a farkas elhatározza, mindenképpen megverik a nyulat? Ha van sapka rajta, azért. Ha nincsen, akkor azért. Ez a vicc hasonlít leginkább a kunszenti vasútállomás várótermének újbóli bezárásához.

Joó Zsuzsanna

2015 májusában pompás ünnepségen adták át Kunszentmártonban a felújított vasútállomás épületét. Az esemény dupla ünnepnek számított, ugyanis a Szentestől Tiszatenyőig tartó 130-as számú vasútvonal éppen akkor ünnepelte 130. évfordulóját.

A MÁV Start Zrt. képviselője az átadási ünnepségen bejelentette, a társaság további beruházásokat is tervez Kunszenten, például újabb peront építenek majd. A helyiek örültek a megszépült vasútállomásnak és a további fejlesztés ígéretének, örömük azonban csak az első télig tartott.

– Bár szépen felújították az állomást, de zárva a melegedő váróterem az épület átadása óta – hívta fel a szerkesztőség figyelmét tavaly novemberen a sokat utazó, szomszédos településen élő szelevényi Vargáné Rozália.

Azt mesélte, egy, az ajtóra kiragasztott felirat hirdeti, hogy műszaki okok miatt nem lehet bemenni a melegedőbe, a helyiség állítólag építési terület. Bár – ő úgy látja – semmiféle építkezés nem zajlik odabent.

A férj, az egykor vasutasként dolgozó Varga Mihály szétnézett a „tiltott” helyiségben: a szépen kifestett, rendezett teremben ásványvizet tároltak, az utasoknak a jéghideg folyosón vagy a nyitott előtérben és a peronon jutott hely.

A kunszenti vasútállomás 2018 februárjában.
Fotó: Mészáros János

Az utazók problémájával a nyugdíjas asszony és párja nem csak hírportálunkat, hanem a kunszentmártoni önkormányzatot is megkereste. Wenner-Várkonyi Attila polgármester számára is kérdés volt azonban, hogy miért nem használhatják a helyiek a várótermet.

Hivatalosan keresték meg a vasúttársaságot az okokért, választ azonban nem kaptak. Hírportálunk igen.

Ebben az állt, hogy az épület korszerűsítése még nem fejeződött be. Az első ütemben ugyanis csak a tetőt újították meg, majd a nyílászárók cseréjét és a külső homlokzat felújítását fejezték be.

A belső átalakításig nem jutottak el. A fűtött várótermet – a kommunikációs igazgatóság válasza alapján – csak az épület belső átalakítása után nyitják meg.

Hónapok teltek el. A kunszentiek azonban több alkalommal is munkásokat láttak a fűtött váróteremben, szerintük ők a MÁV közfoglalkoztatottjai.

Ha nekik lehet melegedniük, akkor a lakosoknak miért nem?

Újból kilátogattunk a vasútállomásra, a februári tél legcsapadékosabb napján. A jéghideg folyosón csak egy fiatalember üldögélt a padon, a többi utas odakint, a peronon várakozott.

– Itt van szemben a fűtött váróterem. Látja, mi van kiírva? Zárva!

– De csak az utasok előtt, mert most is vannak valakik odabent... nézzék meg! – tanácsolja Tamás Barnabás.

A fiatalember Szolnok­ra készül, ott tanul vezetni. Hetente egyszer kell a megyeszékhelyre utaznia, akkor mindig vonatra ül.

Ottjártunkkor Tamás Barnabás még hiába próbált bejutni a fűtött váróterembe…
Fotó: Mészáros János

Benyitunk a lezárt helyiségbe, odabent kellemes meleg, a bent elhelyezett kályha ontja a forróságot. Asszonyok tízóraiznak a szoba közepén elhelyezett asztalnál.

Azt mondják, ők a vasúttársaság közmunkásai.

Ezt a várótermet jelölték ki nekik melegedőnek, más nem mehet be oda, csak ők.

Odakint, a hidegben ácsorgó Nyerluc János úgy emlékszik, már évek óta zárva a váróterem. Pedig szerinte elvárható volna, hogy – ha már megveszi a vonatjegyet –, kulturált utazási körülményeket biztosítsanak szá­mára, és nem csak a vona­ton.

Az utóbbi időben szerinte annyi változott csak, hogy míg korábban „építési terület” feliratú papír volt kitéve az ajtóra, most egy „zárva” kiírás fogadja az utazókat.

Újra megkerestük a vasúttársaságot, kívánja-e megnyitni az utasok előtt is a fűtött várótermet. A MÁV Zrt. Kommuni­kációs Igazgatósága levélben elismerte, a váróterem valóban nem töltötte be korábban váró­termi funkcióját, „különféle okok” miatt.

Ugyan­akkor – tették hozzá – a kunszentmártoni vasútállomáson az utasok számára eddig is biztosítottak váróhelyiséget (csak nem fűthetőt – szerk.).

Jó hírt is közöltek: a vasúttársaság úgy döntött, a lakossági nyomás hatására ismét megnyitják az utasok számára a helyiséget.

– Végre! A MÁV nekünk még a levelünkre sem válaszolt ezidáig – reagált a hírre Wenner-Várkonyi Attila polgármester.

A váróterem ajtaja pár nap múlva valóban megnyílt.

Itt lenne a happy end? Sajnos nem.

Júniusban újabb megkeresés érkezett hírportálunkhoz, miszerint a váróterem ismét zárva.

– A várótermet valóban megnyitottuk az utasok előtt, de számos alkalommal botrányosan viselkedő helyi fiatalok használták, akik miatt közel egy hónapja sajnos kénytelenek voltunk újra bezárni azt – árulta el a vasúttársaság.

A vasútállomás nyáron

Hozzátették, ez a helyiség – amelyre a személypénztárból is rá lehet látni – alkalmas arra, hogy „biztosítsa az utasforgalom zökkenőmentes lebonyolítását”.

A polgármester, Wenner-Várkonyi Attila csak széttárja karját: tudja ő, neveletlen fiatalok mindig is voltak és lesznek. Nagy kérdés azonban, szükség van-e kollektív büntetésre Kunszentmártonban. Miért nem elég térfigyelő kamerákat felszerelni az állomás épületébe? Szerinte az elég visszatartó erő lenne a randalírozásokkal szemben.

Úgy tűnik tehát, a sok millió forintból felújított állomást továbbra is leginkább csak csak kívülről lehet csodálni az utasoknak. Ha hideg van, azért. Ha pedig botrányosan viselkednek benne a fiatalok – hát azért. Reméljük, ez a vonat azért nem ment el végleg...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában