VÉLEMÉNY

2018.02.23. 18:37

Üresen konganak az egyetem folyosói

Mint az ágyúdörgés, hangosan visszhangzanak lépteim a szolnoki campus hatalmas aulájában egy hétköznap délelőtt. Csend van.

Molnár-Révész Erika

Most szinte kong az ürességtől a város legszebb részén álló épület. A folyosóra kitett padokon két diák üldögél, takarítónők jönnek-mennek, pedig a tükörfényű tiszta padlót láthatóan nem ­sározza túl sok cipőnyom.

A Szolnoki Főiskola két éve egyesült a kecskemétivel, frigyükből – némi névváltoztatás után – született meg a Neumann­ János Egyetem. Szolnoké maradt végül a Gazdálkodási Kar, jelenleg hétszáz nappalis és levelező tagozatos hallgatóval.

Odamenet már gyanús lehetett ­volna a város tüdejének számító zöldövezet csendje, ami nem is lenne baj, hiszen a Tisza­liget remek helyszín a kikapcsolódásra. Csakhogy!

Ez egy campus, ez egy olyan Tiszaliget, ahol felsőfokon lehet tanulni. Sőt, továbbmegyek, Szolnok elvileg egy egyetemi város. Vagyis az utcákon, tereken diákoknak kellene nyüzsögniük nappal, és megkockáztatom este, sőt hétvégén éjjel is. Ahol a fiatalos lendület előreviszi a várost, megtöltve hallgatókkal a vendéglátóipari egységeket, sport- és kulturális létesítményeket, üzleteket.

Visszatérve az aulába és a valósághoz: jelenleg étterem vagy büfé sincs az épületben, az üzemeltetőnek nem érte meg a fenntartása. Ez lehangoló.

Az egyetem és a város azonban természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy a megyeszékhelyen maradjon felsőfokú oktatás. Újabban például azon gondolkodnak, milyen képzésekkel lehetne bővíteni a palettát, ezzel a hallgatói létszámot is. Ha ez sikerül, akkor talán újra megtelik élettel a most kissé üresnek és csendesnek tűnő campus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában